Operatív törzs: 144 ezer ember kapott SMS-t elérhető Pfizer-oltásról

  • narancs.hu
  • 2021. május 14.

Belpol

A tisztifőorvos szerint kedvezően alakulnak a járványügyi adatok. Keddig még lehet Pfizerre időpontot foglalni. 

Az átoltottság 46 százalékos, átléptük a 4,5 millió beoltottat, 2,6 millióan a vakcina második dózisát is megkapták – tájékoztatott György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, bárki, aki regisztrált, napokon belül megkaphatja az oltást kortól és foglalkozástól függetlenül. 

Jelenleg a 18 év alattiak oltása zajlik, akik Pfizer-vakcinát kapnak. 95 ezren regisztráltak ebből a korcsoportból, a túlnyomó többségük foglalt időpontot, de keddig még van erre lehetőség.

További 144 ezer regisztrált 18 év feletti személyt értesítettek, hogy számukra elérhető a Pfizer-vakcina: ők olyan állampolgárok, akik már régebben regisztráltak, de még nem vették fel az oltást, mert vártak a Pfizerre, keddig van lehetőségük jelentkezni.

Őket is keddig oltják be, de ha nem fogy el minden hely, akkor a maradék vakcinát a későbbiekben fogják eloltani. 

Elérhető még Szputnyik-vakcina is, de már csak korlátozottan, ugyanis az Orosz Föderáció leszállította Magyarországnak a szerződésben foglalt mennyiséget.

Sinopharm-vakcina szintén rendelkezésre áll, ebből jelentős szállítmányok érkeztek, ahogyan AstraZeneca-vakcinára is vannak még szabad időpontok, és Moderna-vakcinából is érkezett 64 ezer anyag – utóbbi oltóanyag nagy részét második körös oltásra fogják felhasználni.

Az egy dózisú Janssen-vakcinákat elsősorban a honvédségi oltóbuszokon használják, így a kistelepülésekre is el tudják vinni az oltóanyagot, a napokban például a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lyukóvölgyben jártak. Végül az államtitkár elmondta, jelenleg 5 millióan regisztráltak az oltásra, és 900 ezren vannak, akik még várnak a vakcinára. 

Müller Cecília szerint a járvány harmadik hullámának nehezén már túl vagyunk, a járványügyi adatok kedvezően alakulnak.

Az oltás felvétele korlátok nélküli, akit be lehet oltani, annak a vakcinák teljeskörűen rendelkezésre állnak - mondta az orzságos tisztifőorvos.

A környezetegészségügyi adatok is kedvezően alakulnak,

országos szinten stagnál vagy csökken a szennyvízben található koronavírus örökítőanyag mennyisége, egyedül Szekszárdon és Pécsen mértek minimális növekedést.

A népegészségügyi szűrővizsgálatokat mintegy két hétre fel kellett függeszteni, de a közelmúltban ezeket újraindították, és előre fogják venni azokat, akiknek erre az időszakra szólt a meghívójuk.   

A sajtótájékoztató végén nem válaszoltak meg újságírói kérdéseket. 

Figyelmébe ajánljuk