A tömeges megbetegedések küszöbén állunk

  • narancs.hu
  • 2020. március 30.

Belpol

Az eddigi intézkedések, a társadalmi kapcsolattartás visszaszorítása sikeres, de nem a járvány terjedésének egyelőre nem vet véget.

“A magánlaborok eredményeit nem számolják bele a hivatalos adatokba, nem tekintik azokat hitelesnek” - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Arról is beszélt kérdésre válaszolva, hogy jelenleg 15 fő kap intenzív ellátást, azaz van lélegeztetőgépen.

Kitért arra is, hogy minden korosztályra kiterjed már a pandémia. Van gyerek és fiatal is a fertőzöttek között - hangsúlyozta. Az operatív törzs azon dolgozik, hogy minél később jusson el a hazai helyzet a tömeges fertőzés időszakába, de szerinte nem is a számok, hanem a megjelenési helyek, illetve egyéb adatok együttes mutatói a fontosak. “Valahol a küszöbön vagyunk jelenleg” - mondta Müller.

A kórházparancsnokok nem szónak bele a gyógyításba

A kórházparancsnokok feladata az, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról - mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, országos kórházfőparancsnok az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Halmosi Zsolt hozzátette: a kórházparancsnokok kinevezésének az volt a célja, hogy az egészségügyi intézmények fel tudjanak készülni a következő időszakra. Mint mondta, a szűk kapacitások rendelkezésre állása esetén életek múlnak majd azon, hogy pontosak legyenek a kórházaktól kapott az eszközökről, humánerőforrásról kapott információk, az esetleges átcsoportosítások miatt. Ezeknek az adatoknak a validálása, ellenőrzése kiemelt feladata a kórházparancsnokoknak.

Kiemelte: a kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntéseket. Feladatuk a gyógyítási folyamat zavartalanságához szükséges készletek, védőeszközök rendelkezésre állásának biztosítása és az eszközök vagyonbiztonsága - jegyezte meg. Szólt arról is, hogy a kórházak vezetői két területen kötelesek eleget tenni a kórházparancsnok utasításának: a vagyonbiztonságban és a járványügyi szabályok betartásában.

Mire jó a teszt?

A tesztekről Müller azt mondta, sokféle van a világon, nagyon sok esetben nehéz megmondani, milyen pontossággal mérnek. Mint hangsúlyozta, a Magyarországon használt tesztek pontosak, kimutatják, hogy a vizsgálat időpontjában jelen van-e a szervezetben a vírus, viszont prognosztizálni nem tudnak, hiszen a lappangási idő több nap. Hangsúlyozta, az aktuális állapotról tud a teszt információt adni.

“Olyat ne várjunk ezektől a vizsgálatoktól, amire nem képesek, nem alkalmasak” - mondta. Müller arról is beszélt, hogy a másik fajta teszt képes arra, hogy kimutassa: van-e ellenanyag a szervezetben, azaz képes arra, hogy bizonyítsa: a páciens átesett már a betegségen, vagy a szervezete már felvette a harcot a vírussal. Mint fogalmazott, nincs olyan teszt, ami képes lenne megállítani a vírus terjedését, ráadásul hamis biztonságérzetett kelthet - hiszen semminem zárja ki, hogy egy napon belül ne fertőződjön meg az érintett.

“Nem rendelhetünk magunknak vizsgálatokat, csak orvosi elrendelésre készülnek” - hangsúlyozta, hogy nem lehet bárkin, aki tart a fertőzéstől, tesztet végezni. Az orvosnak kell eldöntenie, hogy indokolt-e. Mint ismeretes, a magyar járványügyet sok kritika éri, amiért nem végeznek annyi tesztet, mint az egyes országok, mint például Szlovákia vagy Németország - Müller erre reagált.

Müller e-mailben küldött újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a mentő akkor megy ki tesztet végezni, ha azt a háziorvos kéri. A mentőszolgálat további 55 kocsival végzi ezt a tevékenységet, ugyanis a háziorvosok egyre gyakrabban kérnek vizsgálatot. Müller szerint minimum 24 órán belül mindenhova odaér az egység. Közel 800 címet kapnak a mentősök, idő kell, amíg mindenhova odaérnek, ezért türelmet kért Müller a lakosságtól. Ha mintavételre kerül sor a garatból - azaz a teszt nem vérvétel történik -, akkor a viszont próbáljanak nem enni, inni előtte, ilyenkor ez a célravezető protokoll.

A tisztifőorvos a csongrádi idősek otthonában történt megbetegedésekről azt mondta, nincs újabb megbetegedés, a fertőzötteket elkülönítették és jelenleg is zajlik a fertőtlenítés. Müller azt mondta, a háziorvosok védőfelszerelésének biztosítása alapvetően fenntartó dolga, de a központi irányítás két alkalommal jutatott már nekik védőfelszerelést.

Sorrend a maszkok szétosztásánál

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy miképpen osztják el az importált maszkokat, Müller azt mondta, van prioritási sorrend:

  • az egészségügyi dolgozók az első vonal, főleg az intenzív osztályon dolgozók, akik érintkezhetnek vírusos betegekkel;
  • majd ezt követően jön a több eü-s dolgozó;
  • szociális intézményekben dolgozók, rendőrök, postások jönnek a sorban.
  • Kiss arról beszélt, hogy 6,6 millió alapanyag érkezett Törökországból, amiből napi 33 ezer maszkot állít elő a büntetés-végrehajtás.

Arról, hogy a rákos betegeket ellátják-e időben, Müller azt mondta, adtak már tájékoztatást az eü-s intézményeknek, hogy milyen vizsgálatokat kell előre venni, miket lehet halasztani. 62 szakmában adtak erre útmutatást - mondta a tisztifőorvos.

Egyelőre nincs tervben a kijárási tilalom szigorítása

Kiss Róbert rendőralezredes arról beszélt, hogy az ot elemzése szerint jelenleg nincs szükség a kijárási tilalom szigorítására. Szerinte a lakosság megértette a kijárási tilalom célját, és a többség be is tartja. Volt viszont, akivel szemben fel kellett lépni.

Eddig 739 kereskedelmi nyitvatartás-ellenőrzést végeztek, 15 esetben bírságot kellett kivetni. Arra a kérdésre, hogy mikor vetnek ki szigorúbb büntetést, Kiss azt válaszolta, arányosnak kell lennie az eljárásnak, tekintettel kell lenni az adott estre, nem a büntetés kivetése a cél. A házi karanténok ellenőrzésének állítólagos elmaradásáról azt mondta, nagyon fontos, hogy nem a rendőröknek kell ezt mindenáron ellenőrizni, hanem a polgároknak kell megértenie, hogy ez miért fontos. 9037 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, 57 ezer ellenőrzést végeztek ,163 szabálysértési feljelentést tettek, 97 helyszíni bírságot szabtak ki, 14 figyelmeztetést adtak a karantén megszegése miatt.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség katonákra az utcákon, Kiss azt mondta, megnyugtató intézkedés, ráadásul nemcsak katonákkal, hanem például polgárőrökkel is találkozhat a lakosság.

Óvatosan vásárláskor

Müller tanácsokkal is szolgált a mindennapi óvintézkedéseket illetően. Azt mondta, vásárláskor ne fogdossuk az árut, lehetőleg csomagolt árut vegyenek az emberek, lehetőleg a csomagolatlan áruk a kosárban ne érintkezzenek más árukkal. A boltban továbbra is fontos a 1,5 méteres távolság tartása, mindenki, aki csak teheti, válassza a bankkártyás érintős fizetést. Akik bevásárolnak az időseknek, ne menjenek be a lakásukba, inkább tegyék le a küszöbre a csomagot, azt pedig az átvevő törölje át fertőtlenítő kendővel.

Müller azt mondta, nagyon fontos lenne, ha kimennek parkokba és kirándulni az erdőbe az emberek, akkor ne csoportosan tegyék ezt, még akkor sem, ha a szabadidős sporttevékenység nem tiltott a kijárási tilalom idején sem.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.