11 és 15 éves fertőzöttet is regisztráltak

  • narancs.hu
  • 2020. június 12.

Belpol

Ismeretlen támadók Müller Cecília nevében leveleket küldenek ki cégeknek, a rendőrség azonnali nyomozást rendelt el.

A pénteki tájékoztató rendhagyó módon egy rendőrségi bejelentéssel kezdődött: Gál Kristóf szóvivó ismertette, hogy a Készenléti Rendőrség azonnali nyomozást rendelt el, mert Müller Cecília és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nevében ismeretlen támadók olyan leveleket küldtek ki cégeknek, egészségügyi intézményeknek, amelyekben ingyen védőeszközöket ígérnek, amihez pusztán egy űrlapot kell kitölteni. Gál mindenkit arra kért, ha kapott ilyen e-mailt, akkor a csirt [at] nki [dot] gov [dot] hu címre azonnal küldje el azt, ezzel segítve a nyomozást.

Az országos tisztifőorvos ismertette az elmúlt 24 óra adatait: 4053 igazolt fertőzöttet tartunk számon a járvány kezdete óta, az elhunytak száma kettővel emelkedett, így eddig összesen 555-en haltak meg. 14 új pozitivitást regisztráltak, Békés megyében két, Budapesten négy, Csongrád-Csanád megyében egy, Komárom-Esztergom megyében öt, Pest megyében pedig szintén két új esetet vettek fel. A betegek között van egy 11 és egy 15 éves fiatalkorú is, akiknek az állapota stabil.

A gyógyultak száma 2474 főre emelkedett, jelenleg 1051 aktív fertőzöttet tartunk nyilván. Jelenleg húszan vannak lélegeztetőgépen, a fertőzések tekintetében Komárom-Esztergom átvette a második helyett, továbbra is Budapest vezet, Zala megye a harmadik, Fejér megye a negyedik, Pest megye pedig az ötödik.

Az NNK környezetegészségügyi laboratóriumában szennyvízvizsgálatok zajlanak, aminek során ki lehet mutatni a környezetből a vírus genetikai állományának a jelenlétét. Budapesten mindhárom szennyvíztelepről vettek mintát a kutatók, a fővárosban ki lehet mutatni a vírust. Ezt a vizsgálatot a nagyvárosokban is elkezdi az NNK.

Müller szólt a védőnőkhöz, ugyanis június 13-án, szombaton lesz a magyar védőnők napja. Szerinte aktivitásukkal, tevékenységükkel nagy mértékben hozzájárulnak a családok egészségéhez, a kisdedek, édesanyák védelmében óriási szerepet játszanak.

Kiss Róbert rendőralezredes emlékeztetett, Ausztriából, Csehországból, Németországból, Szlovákiából és a mai naptól kezdve Horvátországból az említett országok állampolgárai áthaladhatnak a határon, ahogyan a magyar állampolgárok is beléphetnek.

Jelenleg 778 aktív felhasználója van a hatósági házi karanténok ellenőrzését szolgáló mobilalkalmazásnak, az elmúlt 24 órában 315 házi karantént rendelt el a rendőrség, így ezeknek a száma 8834-re nőtt, valamint eddig 437 járványügyi büntetőeljárást rendelt el a hatóság.

*

Az operatív törzs néhány újságírói kérdésre is válaszolt.

  • Az egészséges emberek adhatnak vért, nyáron amúgy is nagyobb a vérigény a balesetek miatt.
  • Kézmosás után újra lehet kezet fogni egymással.
  • Müller megköszönte az idősotthonokban lakók türelmét, szerinte hamarosan lehetőség nyílik a karantén feloldására.
  • A járványügyi szakemberek az egész világon azt mondják, hogy lesz második hullám, a kérdés annyi, hogy mikor és milyen mértékben tér vissza.

Figyelmébe ajánljuk