Orbán a civilek engedetlenségi tervéről: „a magyar jogrendszerben ilyen nincsen”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. június 16.

Belpol

Mohácsi vereség, nyakon ragadott nép, udvarias magyar. Orbán beszélt.

Pár szokásos értelmetlen bugyutaság Orbán Viktor szokásos pénteki „rádióinterjújából”.

Ki a király?

A magyar válogatott andorrai veresége „Moháccsal ér fel”, csak a király nem fulladt meg. Ez a frappáns történelmi párhuzam annyira jól sikerült, hogy Orbánnak később pontosítania kellett: nem saját magára gondolt, amikor az ütközetet túlélő királyról hadovált, hanem Csányi Sándorra, az MLSZ elnökére.

Neki túlélő királyként „vissza kell szereznie, amit elvesztettünk”. Hogy hogyan lehet egy elveszített meccset „visszaszerezni”, nem derült ki.

false

 

Fotó: MTI

Fojtogatnak egy népet

Egy kormányt „csak-csak nyakon lehet ragadni, be lehet szorítani egy sarokba, meg lehet gyomrozni” és „szoktak is fenyegetni, de egy néppel nem lehet ezt csinálni” – háborgott Orbán amiatt, hogy a menekültkvóta elutasítása miatt kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen.

Ömlik az epe

Orbán a civiltörvényről is szót ejtett. A miniszterelnök nem érti az amerikaiak tiltakozását, hiszen „az amerikaiakhoz képest finomak és udvariasak vagyunk”. Így nyilván azt sem érti, miért nem összevethető a két szabályozás. A Velencei Bizottság állásfoglalása pedig „politikai epeömlés”.

A civiltörvény lényegét Orbán a saját szavaival így adta vissza: „ha valaki nem szégyell pénzt elfogadni, miért szégyelli azt bevallani.”

A TASZ és a Helsinki Bizottság polgári engedetlenségi tervéről is beszélt: „a magyar jogrendszerben ilyen nincsen”, mondta, ha a törvényt a civilek nem tartják be, következik a „jogkikényszerítés”.

Figyelmébe ajánljuk