Több száz milliós támogatást kapott Márki-Zay szervezete az USA-ból

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 27.

Belpol

Az Action for Democracy küldte júniusban, több ezer adományozótól származik.

Júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után több száz milliós támogatást kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból. 

Erről Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester,  az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje beszélt a Gulyáságyú című podcastban – írja a Magyar Hang.

A lap emlékeztet, hogy Márki-Zay Péter korábban többször megígérte, közzéteszik a kampányelszámolásukat. A mostani podcastban arról beszél a politikus, hogy ő már látta a teljes dokumentációt erről, hamarosan nyilvánosságra hozzák, és szerinte ilyen részletes elszámolásra korábban Magyarországon még nem volt példa. Eddig azért is késett ez a bejelentés, mert a június közepén kapott amerikai adományból fizették ki az országgyűlési választási kampány utolsó számláit. Azt, hogy mekkora a teljes összeg, nem mondta, de azt igen, hogy marad belőle mintegy 100 millió forint, és hogy a külföldi támogatás nagyobb összegű volt, mint a magyarországi mikroadományokból összejött 400 millió.

A támogatást az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány adta az MMM-nek. Márki-Zay Péter közölte, korábban is segítette a szervezetet az alapítvány, és a közbevetésre válaszolva azt mondta, nem hiszi, hogy Soros György is az adományozók között lenne. Az Action for Democracy segítsége nélkül még ennyire sikeres kampányt sem tudtak volna folytatni. Az MMM a kampánynak azt a részét finanszírozta, amelyre nem költöttek párttámogatást: „ha úgy tetszik, mi voltunk az, ami a Fidesznél a CÖF”.

Az Action for Democracy 2022 elején alakult az Egyesült Államokban, tanácsadó testületének tagja Timothy Garton Ash és Anne Applebaum történész, Francis Fukuyama politikatudós, elnök-igazgatója Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója, korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója.

A Magyar Hang kérdéseire az alapítvány azt állította, hogy kampánytámogatást nem nyújtott, az MMM-et civil szervezetként segítette, mert elkötelezett a demokratikus elvek és értékek mellett és küzd a diszkrimináció ellen. A szervezet több ezer adományozóról ír. Arra a kérdésre, hogy pontosan mennyi pénzt adott az alapítvány az MMM-nek, egyelőre nem kapott választ a Magyar Hang.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk