Több száz milliós támogatást kapott Márki-Zay szervezete az USA-ból

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 27.

Belpol

Az Action for Democracy küldte júniusban, több ezer adományozótól származik.

Júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után több száz milliós támogatást kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból. 

Erről Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester,  az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje beszélt a Gulyáságyú című podcastban – írja a Magyar Hang.

A lap emlékeztet, hogy Márki-Zay Péter korábban többször megígérte, közzéteszik a kampányelszámolásukat. A mostani podcastban arról beszél a politikus, hogy ő már látta a teljes dokumentációt erről, hamarosan nyilvánosságra hozzák, és szerinte ilyen részletes elszámolásra korábban Magyarországon még nem volt példa. Eddig azért is késett ez a bejelentés, mert a június közepén kapott amerikai adományból fizették ki az országgyűlési választási kampány utolsó számláit. Azt, hogy mekkora a teljes összeg, nem mondta, de azt igen, hogy marad belőle mintegy 100 millió forint, és hogy a külföldi támogatás nagyobb összegű volt, mint a magyarországi mikroadományokból összejött 400 millió.

A támogatást az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány adta az MMM-nek. Márki-Zay Péter közölte, korábban is segítette a szervezetet az alapítvány, és a közbevetésre válaszolva azt mondta, nem hiszi, hogy Soros György is az adományozók között lenne. Az Action for Democracy segítsége nélkül még ennyire sikeres kampányt sem tudtak volna folytatni. Az MMM a kampánynak azt a részét finanszírozta, amelyre nem költöttek párttámogatást: „ha úgy tetszik, mi voltunk az, ami a Fidesznél a CÖF”.

Az Action for Democracy 2022 elején alakult az Egyesült Államokban, tanácsadó testületének tagja Timothy Garton Ash és Anne Applebaum történész, Francis Fukuyama politikatudós, elnök-igazgatója Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója, korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója.

A Magyar Hang kérdéseire az alapítvány azt állította, hogy kampánytámogatást nem nyújtott, az MMM-et civil szervezetként segítette, mert elkötelezett a demokratikus elvek és értékek mellett és küzd a diszkrimináció ellen. A szervezet több ezer adományozóról ír. Arra a kérdésre, hogy pontosan mennyi pénzt adott az alapítvány az MMM-nek, egyelőre nem kapott választ a Magyar Hang.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?