Orbánék kitüntették az arab befektetőket, akik állami támogatással csináltak luxusszállodát a Párisi udvarból

  • narancs.hu
  • 2020. február 18.

Belpol

Balsai István korábbi alkotmánybíró, igazságügy-miniszter is megkapta a középkeresztet.

„A magyar szállódaipar- és ingatlanfejlesztés területén végzett, számos idegenforfalmi beruházást magába foglaló, több mint két évtizedes munkája elismeréseként Sameer Mahmoud Fayez Hamdan (...), Zuhair Fathi Naji Awad, a Mellow Mood Hungary Kft. vezető tisztségviselője részére Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozom” – olvasható a friss Magyar Közlönyben.

A Magyar Narancs majdnem három éve írta meg, hogy a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat 2014-ben eladta 2,1 milliárd forintért a Ferenciek tere 10. szám alatti Párisi udvar műemlék épületét egy bizonyos Párizsi Property Kft.-nek. A befektetők luxusszállodát álmodtak a helyre, amit a kormány annyira fontosnak talált, hogy alig 15 hónappal az adás-vétel után, 2015-ben kiemelt beruházássá minősítette, így egy sor kötelező engedélyt nem kellett beszerezni az építkezéshez. Továbbá az Eximbank személyre szabott, „versenyképességet javító belföldi beruházási hitelt” adott az építkezésre, közel 7 milliárd forint értékben.

A szálloda azóta megnyílt, és megtörtént az is, amire már 2017-ben figyelmeztettünk: az addig közterületként működő, bárki által látogatható Párisi udvart lezárták, és immáron a szálloda részeként működik.

A jordán ház - A Párisi udvar elajándékozása

Orbán Viktorral jó kapcsolatban álló arab befektetők építenek luxusszállót a Belváros kiemelt pontján. A telket a Rogán Antal vezette önkormányzat adta el, a hotel kivitelezője egy kormányközeli cég, a beruházást állami hitel fedezi. Az iratok szerint a Párisi udvar ezentúl nem lesz bárkinek megtekinthető, és akár végleg a jordán-palesztin befektetők birtokába kerülhet.

A Párizs Propertyt eredetileg egy belize-i offshore cég alapította félmillió forintos alaptőkével, nem sokkal azután, hogy az épület eladására kiírt pályázat megjelent. A cég tulajdonosa a budapesti Műegyetemen végzett Majdi Ayesh volt, az Egyesült Arab Emírségekből. Később kiderült, hogy a társaság valójában a Mellow Mood Group (MMG) projektcége, vagyis a szállodát a jordániai illetőségű, palsztin származású Zahir Awad és Sameer Hamden építi.

Mindketten régóta élnek Magyarországon: Zuhair Awad a testvérével, Najival még a 80-as években érkezett Budapestre. Pénzváltással, majd turistaszállók kiadásával foglalkoztak, Najit azonban 1995-ben a Práter utcai otthona előtt felrobbantották.

Awad a turistaszállók szintjén túllépve Hamdannal közösen egy sor budapesti hotelt üzemeltet, többek között a Ferenciek terén álló Klotild-palotában működő Buddha Bar luxusszállót.

A Buddha Bar 2012-es megnyitóján az Origo akkori beszámolója szerint tiszteletét tette szinte az összes Budapestre akkreditált nagykövet, Erdő Péter bíboros, Schmitt Pál korábbi államfő, valamint Zaid Naffa jordán konzul is, aki közvetlen kapcsolatban volt Gaith Pharaonnal. (Az érdekesség kedvért megjegyezzük, hogy Tarsoly Csaba lapunknak azt nyilatkozta, hogy nem sokkal a Quaestor bedőlése előtt a Külügyminisztérium a Buddha Barba szervezett neki találkozót Ghaith Pharaonnal).

A Buddha Bar megnyitóján jelen volt maga Orbán Viktor is, a miniszterelnök beszédet is mondott az egybegyűlteknek.

Arról pedig a 24.hu számolt be nemréiben, hogy a Buddha Bar műemlék épületének falára fel is vésték Sameer Hamdan és Zuhair Awad nevét.

Párisi udvar - folyik a felújítás

Párisi udvar még a felújítás alatt

Fotó: Sióréti Gábor

Balsai István is érdemes

A friss közlöny szerint nemcsak az arab származású kormánybarát vállalkozókat tüntette ki Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök középkereszttel, hanem dr. Balsai István korábbi alkotmánybírót, igazságügy-minisztert és országgyűlési képviselőt is.

Méghozzá „a rendszerváltoztatás létrejöttében, illetve az első szabadon választott magyar kormány igazságügyi minisztereként a demokratikus jogállam kialakításában és megszilárdításában vállalt kiemelkedő szerepe, több mint két évtizedes országgyűlési képviselői tevékenysége, valamint alkotmánybíróként végzett kimagasló színvonalú szakmai munkája elismeréseként”.

Figyelmébe ajánljuk