Orbán az EU soros elnökségének kérdéséről: "Ez csak baloldali macera"

Belpol

Orbán a Kossuth Rádióban méltatta a nemrég beadott jövő évi költségvetést, és azt is elmondta, hogy imádkozott is Erdogan török elnök győzelméért a választásokon.

Ismét Orbán Viktor miniszterelnök volt a Kossuth Rádióban Törőcsik Zsolt műsorvezető vendége péntek reggel, akivel elsőként a jövő évi költségvetésről esett szó. "Nem az ő dolguk" – közölte Orbán azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság szerint ki kéne vezetni a rezsicsökkentést és az extraprofitadót, szerinte ezzel azt javasolják, hogy tegyék tönkre a gazdaságot és a családokat, ne vegyék el az extraprofitot, hanem a családoknak kelljen kifizetni az extra költségeket.

Orbán szerint ezzel valójában megszorításokat javasolnak, pedig a kormány az emberek támogatásával folytatja ezt a harcot, mert egy baloldali nyugdíjas is egyetért azzal, hogy ne kelljen többet fizetnie, ezért "ékesszóló blabla nyelven" meg kell köszönni az EU-nak, hogy gondoltak ránk, tettek jó javaslatokat is, azokat meg kell fontolni, de mindent, ami a megszorítások irányába hat, azt el kell vetni. Hangsúlyozta, hogy a költségvetés nemzeti hatáskör, ezért az EU megmondhatja, hogy a költségvetési hiány és az államadósság mennyi legyen, ezeket joggal várják el, és ezek a 2024-es költségvetésben csökkenni is fognak, de nem is azért, mert Brüsszel ezt követeli, hanem mert Magyarországnak is érdeke, és háborús időkben fegyelmezetten kell gazdálkodni.

A benyújtott jövő évi költségvetésről azt mondta, meg kell védeni a nyugdíjakat, mert a nyugdíjasok korábban ezért is fordultak szembe a baloldallal, mert az nem tette ezt meg, és meg kell védeni a családokat is. A 2024-es szerinte "védelmi költségvetés" lesz, és ha nem lenne háború, boldogabb lenne, de mindent, ami számukra fontos, azt meg tudják védeni a háború ellenére is. Orbán méltatta a pénzügyminiszter Varga Mihályt is, mondván nagyon régóta van hivatalban, szerinte talán csak Andrej Babis volt cseh miniszterelnök volt hozzá fogható, ezért biztonságban érzi az országot, ha a pénzügyminiszter hozza a költségvetést és megmondja, hogy mi fér bele.

Arra a felvetésre, hogy 6 százalékos inflációval számol a jövő évi költségvetés, pedig most 24 százalékos, Orbán közölte, reméli, hogy már csak 22 százalékos, majd kifejtette, hogy az infláció nem magától megy fel-le, hanem "akarat és erő van mögötte", le kell törni, harcolni kell ellene, és a kormány komoly vállalása, hogy letörje egyszámjegyűre az év végére. Az energiaárak elszállásáról is szólt, mondván Magyarországnak sok energiára van szüksége a sok új beruházás miatt. Szerinte ha a tervezett paksi kapacitás már meglenne, akkor csökkenne a kiszolgáltatottság, de "Brüsszelben annyit akadékoskodtak" – szerinte a magyar baloldal kérésére –, hogy csúszik a paksi beruházás, de így is le kell vinni az inflációt. Ha nem lenne háború, hanem tűzszünet, akkor sokkal gyorsabban csökkenne az infláció – közölte.

A paksi beruházás valódi helyzetéről itt írtunk korábban:

A háborúról szólva Orbán azt mondta, "Keleten a helyzet változatlan", durva szakaszába lépett a háború, majd azon háborodott fel, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester egy interjúban úgy fogalmazott, hogy háborúban állunk Oroszországgal, Orbán szerint ilyet épelméjű ember nem mond. Orbán hangsúlyozta, hogy Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal, és nem is fog, amíg ez a kormány van, majd azt fejtegette, hogy Ukrajna nem tud nagy hadászati támadásokat indítani, mert szerinte a támadó félnek mindig több a vesztesége, és Oroszország nagyobb népességű,

ezért még azelőtt kell tűzszünetet kötni, mielőtt az ukránok megindítanák az ellentámadást.

Orbán ismét a szankciós politika ellen beszélt, majd közölte, hogy szerinte a következő választásokon majd le fogják váltani azokat a kormányokat, akik nem változtatnak az álláspontjukon a háborúval kapcsolatban, mert lehet erkölcsileg támogatni az ukránokat, de hogy mit kell vállalni a támogatásukért, arról már megoszlanak a vélemények. Szerinte nő a békepártiak száma, és azt fogják mondani, hogy a magyaroknak igaza volt. Hozzátette, ez alól kivétel lehet a közép-európai régió, mert az közelebb van a háborúhoz, és kiemelte például a lengyel kormány hozzáállását a kérdéshez.

"Ha magyar vagy, akkor állni kell a sarat" – mondta Orbán azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament szeretné, ha Magyarországtól elvennék az EU jövő évben esedékes soros elnökségét. Orbán szerint a történelem arra tanítja az embert, hogy ki kell állni az érdekekért, mert

csak "baloldali macera", hogy el akarják venni az EU soros elnökségét Magyarországtól,

nem is kell vele foglalkozni, mert hogy ki a soros elnök, azt szabályozzák a jogszabályok. Orbán azt is mondta, hogy jó kapcsolatot kell kialakítani az EU- és NATO-országokkal, amik a szövetségeseink, még akkor is, ha a baloldali kormányaik "időnként macerálnak minket".

Orbán azt is mondta, hogy óriási megkönnyebbüléssel vette, hogy Erdogan elnök nyert ismét Törökországban a választásokon, ő nem csak szurkolt, de imádkozott is érte, mert "óriási tragédia lett volna", ha nem Erdogan nyer. Szerinte ugyanis Erdogan kihívója Soros György embere volt, úgy, ahogy a magyar választásokon is, és az Erdogan által Törökországban tartott 4 millió menekültet rászabadították volna Európára. Orbán szerint az orosz gáz Magyarországra jutása miatt is fontos Erdogan, aki ráadásul békepárti is. Azt fejtegette, hogy Magyarországnak Németországra, Oroszországra és Törökországra kell figyelnie, ebben a háromszögben kell tájékozódnia, és most jól alakulnak a dolgok, bár Németország felé talán kevésbé.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.