Ismét az oktatásért és a rendőri erőszak ellen tüntettek Budapesten

  • narancs.hu
  • 2023. június 1.

Belpol

Csütörtök kora estére megtelt a Belügyminisztérium környéke, ezernél is többen gyűltek össze a József Attila utcában. A demonstráció 7 óra körül hivatalosan véget ért, ezt követően néhányan elkezdték matricákkal kidekorálni az épületet, egy csoport pedig tovább indult, őket a rendőrség egyesével igazoltatta a Széchenyi rakparton.

Június elsején Budapesten és tizenöt másik városban is tüntetnek az oktatásért és a státusztörvény bevezetése ellen. A „Levegőt” elnevezésű országos akciót Molnár Áron „noÁr” és a Tanítanék Mozgalom szervezte, a fővárosban az oktatásért is felelős Belügyminisztérium előtt délután 5-kor kezdődött a demonstráció. Arról egyelőre nem tudni, hogy a tüntetés hivatalos befejezése után ezúttal terveznek-e más akciót a résztvevők.

 
Diáktüntetés Budapesten 2023. június 1-én.
Fotó: Sióréti Gábor

 
Diáktüntetés Budapesten 2023. június 1-én.
Fotó: Sióréti Gábor

A Telex helyszíni tudósítása szerint a hivatalos kezdési időpont után nem sokkal már megtelt a József Attila utca Belügyminisztérium melletti része, nagyjából ezren lehetnek a tüntetők. Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja azt mondta, már több mint 75 ezren írták alá a státusztörvény ellen indított petíciót. Hozzátette:

azért vagyunk itt a Belügyminisztériumnál, hogy újra elmondjuk, felforgatná a státusztörvényt az oktatási rendszert, és semmilyen pozitív változást nem hozna.

Hajdu Steve, a rendezvény műsorvezetője hozzátette, azért is vannak itt, hogy felszólaljanak a rendőri erőszak ellen.

Mészáros Bence, az Egységes Diákfront elnökségi tagja arról beszélt: „ez a rendszer minden nap megpróbál minket ellehetetleníteni, de azt elfelejtik, hogy meg fogunk küzdeni a szabadságukért és a hazáért. Lelkiismerete leszünk ennek a rendszernek”. A szintén elnökségi tag Perlaki-Boros Noel ehhez hozzátette: ‘48-ban és ’56-ban vajon azért küzdöttek a magyarok, hogy ma „csendben tűrjük a kifosztásunkat? Hogy a Várban piócák dőzsöljenek? Hogy kisajátítsák a mi sikereinket, a saját nemzetünket? Legyen hangos újra a »Talpra, magyar!« Takarodjon el a Fidesz, takarítsuk el Orbán Viktort, de ordítva, amíg az unióban vagyunk!”

 
Diáktüntetés Budapesten 2023. június 1-én.
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Diáktüntetés Budapesten 2023. június 1-én.
Fotó: Sióréti Gábor
 

A helyszínen tartózkodó tudósítónk beszámolója szerint a József Attila utca elején, a Belügyminisztérium mellett felállított színpadon egy roma szülő felszólaló úgy fogalmazott, vannak települések, ahol ma is konténerben zajlik az oktatás és külön bejárat van a roma gyerekeknek, akik külön is ballagnak. „Minden probléma gyökere az oktatásban van” - jelentette ki, hozzátéve: „Az együttnevelés során hidakat építhetünk a társadalmi szakadékok közt és rendes adófizetőket nevelhetünk.”

Az eseményen bejelentették, a következő tüntetés június 5-én lesz. Ezen a napon előbb pedagógusnapi gálát tartanak, majd délután 4-től a demonstrálók az Oktogonról vonulnak a Belügyminisztériumhoz.

Törley Katalin felszólalásában egyebek közt arról beszélt, „13 év kormányzás alatt ez a kormány képtelen volt bármit is elérni az oktatás terén.” „Ez családbaratság?” – tette fel a költői kérdést a Tanítanék Mozgalom tagja, aki szerint

a bántalmazó hatalom miatt még a pedagógusok egy része sem mer magáért kiállni, pedig „ma többmillió embernek kellene felemelnie a szavát: eddig és ne tovább!”

„Három belégzés után kiabáljátok bele a hatalom fülébe, ami legjobban fáj!” – kérte a tüntetőket Törley, majd azt kiáltotta, „elvettétek a munkámat!” A Tanítanék Mozgalom tagja arra bíztatta a tüntetőket, matricázzák tele az országot a 7 igenes népszavazásra buzdító felhívásra. A hivatalos program nem sokkal este 7 előtt „Orbán, takarodj!” rigmussal és „Folytatjuk!” skandálással kísért fütty- és dobszóval zárult.

  
Diáktüntetés Budapesten 2023. június 1-én.
Fotó: Sióréti Gábor

Ezt követően néhányan elkezdték matricákkal kidekorálni a Belügyminisztérium épületét. Páran felmásztak az épület ablakaira, de a rendőrség közbelépett, a Telex szerint néhányukat igazoltatták is. Negyed 8 körül tudósítónk arról számolt be, hogy az Október 6. utca sarkán rendőrök egy csoportja rohamsisakkal az oldalukon várakozik.

  
Diáktüntetés Budapesten 2023. június 1-én.
Fotó: Sióréti Gábor

 
 
Diáktüntetés Budapesten 2023. június 1-én.
Fotó: Sióréti Gábor

 
Diáktüntetés Budapesten 2023. június 1-én.
Fotó: Sióréti Gábor

 
Diáktüntetés Budapesten 2023. június 1-én.
Fotó: Sióréti Gábor

Telex beszámolója szerint a hivatalos program végét követően a Belügyminisztériumtól nagyjából kétszáz tüntető indult el az Akadémia utcán a Parlament felé, miután a rendőrök nem engedték fel őket a Lánchídra. A József Attila utcáról a Kossuth térre érkező tiltakozókat rendőrsorfal várta. A parlament előtt az oktatási tüntetések jelképévé vált felkiáltójelet formázott a tömeg, majd elindultak a Jászai Mari tér felé. A Széchenyi rakparton, az Olimpia parknál azonban a rendőrök megállították és körülzárták a tüntetőket. A rendőri körből csak az mehet ki, akit igazoltattak.

A rendőrség két videót is közzétett a helyszínről. Az elsőben azt jelentették be, hogy a vonulók célja ismeretlen, a másikban pedig közölték: megkezdték céltalanul, tanácstalanul vonulók igazoltatását. A Telex bezsámolója szerint a rendőrök a rakparton sétáló turistákat is igazoltatták az Olimpia parknál. A tüntetőket egyesével igazoltatták. A rendőrség fél 9 után nem sokkal közölteazonosították a jogellenes gyűlés szervezőjét, egy 23 éves budapesti férfit, akivel szemben gyülekezési joggal visszaélés miatt feljelentést tesznek.

zA státusztörvény elleni korábbi tiltakozások során először április 24-én használt könnygázt a rendőrség a Karmelitánál tüntető diákok ellen, majd május 3-án a diákok ismét összecsaptak a rendőrökkel a Várban. Legutóbb május 19-én tiltakoztak többezren a státusztörvény és az erőszakos rendőri fellépés ellen. Ekkor az Egységes Diákfront által szervezett megmozdulás hivatalosan az Oktogonnál ért véget, de onnan tüntetők egy csoportja a Fidesz Lendvay utcai székházához indult, ahol dulakodás kezdődött a rendőrökkel. A május 19-i tüntetés napján kiadott meghívónak megfelelően május 24-én Pintér Sándor belügyminiszter találkozott az ellenzéki pártok képviselőivel. Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke politikai bábszínháznak nevezte a pedagógusokat érintő státusztörvénnyel kapcsolatban meghirdetett egyeztetést, mivel a pedagógusszakszervezetek nem kaptak szót.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk