Orbán az ösztöneire hallgat, amikor kórházakat látogat

  • narancs.hu
  • 2020. április 10.

Belpol

Megfigyelései alapján 8000 lélegeztetőgépre lenne szükség a járvány tetőpontján.

Orbán Viktor újabban kórházakba látogat el, a Kossuth Rádión adott interjújában elmondta, hogy talán nincs erre szükség, viszont az ösztönei azt súgják, mennie kell. A látogatások alkalmával jött rá arra, hogy elég nagy a bizonytalanság az olyan egyszerű kérdéseknél, mint az, hogy hány intenzív ágy, működő lélegeztetőgép van, illetve lesz-e elegendő orvos és ápoló, ha igazán berobban a járvány. Orbán azzal számol, hogy az egészségügyi dolgozók 20%-a meg fog fertőződni. „Amikor majd a nagy terhelés alatt leszünk, 7500-8000 olyan intenzív kórházi ágy és lélegeztetőkészülék is kellhet, ahol az időseket - mert leginkább róluk van szó - el tudjuk látni, és életet tudunk menteni” – mondta. Jelenleg 2000 ilyen gép van, ezt kell majd valahogy felemelni 8000-re.

Orbán a Szent János Kórházban tett meglepetésszerű látogatást

Beöltözött és megtekintett. Orbán Viktor Facebook-oldalán, a saját járvány-időszámítása szerinti 29. napon újabb videót tett közzé, amelyen ezúttal az látható, hogy a magyar miniszterelnök a Szent János Kórházban tett látogatást. A videón látszik, hogy Orbánnal az ott dolgozók közölték, hogy beöltözés nélkül, csak maszkban nem lehet még csak nézelődni sem.

Az interjúban beszélt a héten bejelentett gazdasági mentőcsomagról, ami szerinte működni fog. „Megoldja a bajokat, visszaadja a munkahelyeket, növekedési pályára állítja a gazdaságot” – fogalmazott. Ami pedig az ellenzéki kritikákat illeti, Orbán értékelése szerint csak az foglalkoztatja most a többi pártot, hogyan tud majd később kormányra jutni, „de egy idősotthon működtetésével sem tudnak megbirkózni”.

Nézzünk együtt a jövőbe!

Mit tesz, és mit tehet a járvány ellen az ellenzék, a honvédség, az önkormányzat? Olvasni jó. Elgondolkozni a jövőn pedig szerfelett izgalmas is lehet, és még a hétköznapokban is jól hasznosítható dolgok sülhetnek ki belőle. Belelátni a jövő bármely kicsiny szeletébe: nincs is annál kecsegtetőbb dolog.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.