Mire képes a honvédség járvány idején?

Belpol

A seregnek vannak hiányosságai, de nem teljesen eszköztelen.

Donald Trump amerikai elnök ezer katonát vezényelt New Yorkba a hétvégén, de Nagy-Britanniában, Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Kínában is bevetették a haderőt az elmúlt hetekben, és amennyiben a helyzet fokozódik Magyarországon is szükség lehet a honvédek fokozotabb szerepvállalására.

Ezen a héten a Magyar Narancs, hogyan tudja a Magyar Honvédség (MH) kivenni a részét a koronavírus-elleni védekezésből. Ízelítő a cikkből:

Katonai rendészek járőröznek a Lehel téren, Budapesten 2020. március 29-én.

Katonai rendészek járőröznek a Lehel téren, Budapesten 2020. március 29-én.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„»A honvédségnek 2015-ben volt egy próbatétele: Hende Csaba 3500 embert vezényelt a határra – le is váltották. Majd jött Simicskó, aki már 6000 embert mozgósított, de abban benne volt a tatai szakácsnő és a kecskeméti légierő zenekara is (Hende Csaba és Simicskó István a Benkő Tibor előtti honvédelmi miniszterek voltak – B. M.) – emlékeztet forrásunk a migrációs válság idején történt bevetésre. – Olyan katonából, aki valamit meg tud fogni, oda tud állni valahova, most is nagyjából 6000 fő lehet« – állítja.

(...)

Müller Cecília országos tiszti főorvos a napokban azt mondta, ha gócpontok alakulnak ki az országban, akkor további korlátozásokkal kell számolni. Forrásaink szerint itt jöhetnek leginkább képbe a honvédek, ugyanis a rendőrséggel egyeztetve „pillanatok alatt” le tudnak zárni egy várost vagy akár egy megyét is.

„A békemissziók során kiképzik őket erre. Megfigyelőpontokat létesítenek, járőröznek, felküldik a drónokat. Tulajdonképpen azt csinálják, amit a határokon is” – mutat rá egyik beszélgetőpartnerünk. A nagy kérdés az, hogy hány ilyen műveletre lesz szükség, ugyanis a kapacitás véges; például Budapest lezárása a város nagysága, a ki- és bevezető útjainak száma miatt már nehézséget okozna.

Maradjanak velünk!

A teljes cikket a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvashatják.

Digitális vásárlásra és előfizetésre itt van lehetőség.

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

(Borítóképünkön: A Magyar Honvédség szakemberei a kórházba érkező gyerekek egészségügyi előszűréséhez katonai sátrat állítanak fel a koronavírus-járvány miatt a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet bejáratánál 2020. március 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.