Orbán bejelentette: korlátozzák a szórakozóhelyek nyitvatartását

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 16.

Belpol

Több helyen lesz kötelező a maszk, és meghatározták a koronavírus-tesztek hatósági árát.

Orbán Viktor szerda délutáni Facebook-bejelentkezésében több kormányzati döntést ismertetett a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban. A miniszterelnök azt is elárulta, hogy a kormány szakértői szerint december-januárra várható a második hullám tetőzése.

A döntések:

  • bár az adatok szerint a fertőzések túlnyomó többsége már a járvány országon belüli terjedésének köszönhető, a kormány fenntartja a határzárat;
  • a maszkviselést az üzletek és a tömegközlekedés után kötelezővé teszik a színházakban, mozikban, egészségügyi és szociális intézményekben, illetve az ügyfélfogadási irodákban;
  • október 1-től a tanárok és a diákok is csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be az iskolákba;
  • a koronavírus-tesztek maximális árát 19 ezer 500 forintban határozzák meg;
  • a szórakozóhelyeknek este 11 óra után be kell zárniuk.

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.