Orbán kötcsei "nagy terve": 50-50 százalék, hogy az EU egyben marad vagy szétesik

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 12.

Belpol

Újabb pont derült ki Orbán Kötcsén ismertetett "nagy tervéből", állítólag arról is beszélt, hogy kétesélyes az EU jövője. 

Mint arról beszámoltunk, a szokásos nyár végi kötcsei kormánypárti találkozón sajtóinformációk szerint Orbán Viktor arról beszélt, hogy „nagyok, erősek és gazdagok akarunk lenni”, azt szeretné, hogy „tiszteljen minket a világ”, ehhez pedig van egy 15 pontos „nagy terve”. 

A 15 pontnak egyelőre csak egy része derült ki címszavakban, ezek a következők:

  • demográfiai fordulat elérése,
  • munkaalapú gazdaság létrehozása,
  • hitelfelvételek helyett hitelezővé kell válni,
  • modern ipari nemzetté kell válni,
  • magyar vállalkozóknak külföldön is be kell fektetni, a profitot pedig haza kell hozni,
  • hadseregfejlesztés,
  • digitális állampolgárság bevezetése,
  • energetikai önellátás, ennek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen.

Orbán kötcsei beszéde volt a téma a kormánypárti Hír TV Vezércikk című műsorában is, ahol Fricz Tamás jobboldali politológus, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója arról beszélt, hogy egyrészt Orbán hatalmas célt tűzött ki azzal, hogy Magyarországot Európában élen járó országnak képzeli el 2034-re, másrészt Orbánnak az Európai Unióhoz való hozzáállását emelte ki. 

Fricz azt mondta, a "nagy terv" 15. pontja az Európai Unió volt, amiről Orbán a beszámolója szerint azt mondta, hogy az EU vagy egyben marad, vagy szétesik és darabjaira hullik. Fricz kiemelte, hogy Orbán először vette be a mondandójába azt, hogy fel kell arra is készülni, hogy mi lesz, ha az EU szétesik. 

Fricz elmondása szerint ugyanis Orbán arról beszélt, hogy állandó az ütközés a különböző tagállamok között, nincs közös szellemiség és értékrend, ezért

Orbán szerint "50-50 százalék, nem tudjuk, hogy hova vezet ez az út, és mindkettőre fel kell készülni".

Fricz szerint persze nagyon fontos, hogy erre is készülnek forgatókönyvek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk