Orbán levélben szólt vissza Karácsony kritikájára

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 10.

Belpol

A miniszterelnök azt javasolja a főpolgármesternek, hogy építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével.

A dolgok mostani állása szerint az operatív törzs nem látja szükségét annak, hogy Budapesten külön, speciális, az országos szabályoktól eltérő és annál szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe – írta Orbán Viktor miniszterelnök a főpolgármesternek címzett csütörtöki válaszlevelében, melyben azt is javasolta: Karácsony Gergely építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével.

A kormányfő a levelében – amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője bocsátott az MTI rendelkezésére – biztosította Karácsony Gergelyt, hogy a budapesti intézkedéseket szigorító javaslat a főpolgármester bevonása nélkül nem kerülhet a kormány asztalára.
Majd emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány operatív törzset működtet Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezetésével. A járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, s javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek - olvasható a levélben.
A miniszterelnök azt írta: az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, így "az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester úr számára is".
A kormányfő továbbra is azt javasolja Karácsony Gergelynek, hogy "építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével".

Karácsony Gergely főpolgármester korábban is sérelmezte, hogy vagy nem tudja elérni az operatív törzset, vagy egyszerűen nem kap választ a megkeresésére.

Karácsony már minden fórumon próbálja elérni Müller Cecíliát

Írt emailt, keresi levélben, lehozta az MTI is. Várja a választ, hátha most már odaér az üzenet. "Percekkel ezelőtt e-mailen a tisztifőorvos asszonynak és az operatív törzsnek is elküldtem a kormánynak már feltett kérdéseimet, a tisztánlátás érdekében szükséges adatokra vonatkozó igényemet.


Orbán Viktor a válaszlevelében arra is kitért, hogy a járvány első hullámával szembeni küzdelmet Magyarország megnyerte, "sok tapasztalatot szereztünk, és a védekezés számos formáját kipróbáltuk". "Ezekre a tapasztalatokra építjük a most megérkezett második hullám elleni küzdelmünket is" – mutatott rá a miniszterelnök.

Karácsony Gergely Orbán Viktornak írt csütörtöki levelében az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolta a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében. A főpolgármester gyors és egyértelmű állásfoglalást kért a kormánytól az ingyenes tesztelés bővítése és a fertőzés idősekre átterjedésének veszélye ügyében.

Nyílt levélben bírálja a kormány járványügyi intézkedéseit Karácsony Gergely

A főpolgármester három problémakört jelölt ki levelében. Nyílt levélben kritizálja Karácsony Gergely főpolgármester a kormány járványügyi intézkedéseit, melyben három pontban rögzített kérést intézett Orbán Viktor miniszterelnök felé. Karácsony a levélben ismét sérelmezte, hogy a járvány elleni védekezésben kiemelt szerepet kapó önkormányzatokkal továbbra sem oszt meg a kormány érdemi információkat a védekezéssel kapcsolatban, és a tervezett kormányzati lépésekről sem kapnak tájékoztatást.

Figyelmébe ajánljuk