Orbán megadná a magyar vidéknek, ami jár neki

Belpol

A miniszterelnök szerint a vidék biztosítja a magyar létezés egészséges állapotát. Bezzeg, a rendszerváltás után is visszatérő kommunisták csak a fővárossal törődnek.

Szinte bűn, sőt egyenesen hiba, hogy eddig nem volt önálló egyetem abban a városban, ahol a magyar szellem oly régóta otthonra talált" – Orbán Viktor szombaton, Sárospatakon, a Tokaj- Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén az MTI szerint.

 A miniszterelnök ezzel Antoine de Boulay francia gróf bon mot-ját hasznosította újra („Ez több, mint bűn, ez hiba”), ami sokat elárulhat gondolkodásmódjáról. Orbán ugyanakkor nem csak a frissen létrehozott, és fideszes irányítású alapítványba szervezett egyetemet méltatta (az alapítványt nem más,  mint Stumpf István, a  felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működéséért felelős kormánybiztos vezeti), hanem a magyar vidék feladatát is ismertette hallgatóságával.

 Ez a feladat pedig nem lenne más, mint „a magyar létezés természetes és egészséges állapotának biztosítása”.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ideje rendezni Magyarország évszázados tartozását a vidékkel szemben, visszaadni méltóságát és erejét, amit előbb Trianon, majd a II. világháború, utóbb pedig a kommunisták vettek el a miniszterelnök szerint.

Hozzátette, hogy ezt a történelmi igazságtalanságot a rendszerváltás sem orvosolta. "A kétszer is visszatérő kommunisták" mindig másodrendűnek tekintették a vidéket Budapesttel szemben, a vidék leszakadása nem állt meg, hanem folytatódott. Orbán a jelek szerint elfelejtette, hogy 1998-2002 között ő vezette az országot, az utóbbi 11 évben pedig megszakítás nélkül harmadik miniszterelnöki ciklusát tapossa.

A rendszerváltás óta eltelt majdnem 32 évből tehát 15 az ő kormányzásával telt - ezalatt mégsem állította meg vidék romlását.

 Most azonban számos ígéretet tett a tanévnyitón: mint mondta, a térségben hamarosan nagy dolgok fognak történni az egyetemen túl is, közútfejlesztések, városrekonstrukció, idegenforgalmi, mezőgazdasági és ipari beruházások tucatjai indulnak el, és olyan szintű fejlesztés kezdődik, amilyenre az elmúlt száz évben nem volt példa.

 Hogy ebből mi teljesül majd, az a jövő zenéje. Orbán beszédéből viszont egyértelműen látszik, hogy a Fidesz a vidék támogatására apellál, így szeretné megnyerni a 2022-es országgyűlési választást, míg Budapestet, az évszázados közhelyet fölmelegítve, "bűnös városként" állítja be. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.