A Párbeszéd és Jakab Péter is kifarolt Tóth Csaba mögül, a DK Karácsony bejelentésére vár

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 25.

Belpol

Sorra engedik el a zuglói szocialista politikus kezét az ellenzéki pártok és vezetőik.

Ha zuglói lennék, én nem rá szavaznék – mondta Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltek pénteki vitáján a nemrég ingatlanbotrányba keveredő Tóth Csabáról. Mint a Telex megtudta, szombaton így döntött Párbeszéd és a Jobbik is, egyik párt sem támogatja Tóth indulását Zuglóban.

A Jobbik arra is emlékeztetett, hogy pártelnökük, Jakab Péter„ … nem véletlenül indított etikai vizsgálatot a zuglói MSZP-s Tóth Csabával szemben, amely csak azért bukott el, mert az MSZP, Párbeszéd és LMP delegáltjai nem szavazták azt meg”.

A DK-nak bizonyíték kell

A DK is kész megválni az MSZP-s Tóthtól, ám nem érik be annyival, hogy Karácsony egy tévés vitán csak utalást tegyen a zuglói képviselő-jelöltre. Mint közleményükben emlékeztetnek rá, a DK tavasszal írásbeli szerződést kötött Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártjával egy sor szocialista-párbeszédes politikus előválasztási támogatásáról, és Hiller István, vagy Szabó Tímea mellett Tóth Csaba zuglói jelölt támogatása is a szerződés része volt - az MSZP-Párbeszéd kérésének megfelelően.

Amennyiben Karácsony Gergely hivatalosan is tájékoztatja a Demokratikus Koalíciót, hogy Tóth Csabát már nem tekinti a saját jelöltjének és a továbbiakban már nem kéri a DK-tól Tóth Csaba támogatását, a DK természetesen azonnal eleget tesz ennek a kérésnek – írta a párt.

Előkerült egy alapítványba csomagolt gyártelep

Az ellenzék teljes pálfordulását megmagyarázza, hogy Hadházy Ákos, Tóth ellenfele az egy héttel ezelőtti zuglói előválasztási vitán kihozott egy újabb ügyet a szocialista képviselőről, aki az iratok szerint egy alapítvány mögé rejtette ingatlanvagyonának egy részét, amit így vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel.

Vállalhatatlan lett

Tóth Csabát Karácsony pártszövetsége, az MSZP-Párbeszéd indította az előválasztáson, és a főpolgármester korábban személyesen is a támogatásáról biztosította annak ellenére, hogy amikor 2014 és 2019 között Karácsony zuglói polgármester volt, finoman szólva sem volt zökkenőmentes a kapcsolata a zuglói MSZP vezetőjével.

Amikor az ügy miatt pár napja a Jobbik etikai eljárást kezdeményezett Tóth Csaba ellen,  többek között még a Párbeszéd is arra szavazott, hogy Tóth Csaba nem vált méltatlanná az előválasztáson való indulásra, az MSZP pedig egyenesen feddhetetlennek nevezte XIV. kerületi emberét.

A jelek szerint azonban Karácsony attól tartott, hogy Tóth botránya ráég az előválasztásra, és rontja saját jelölti esélyeit.

Frissítés:

Szombat délután a DK közölte, nem vár Karácsony válaszára, és a többi párthoz hasonlóan kiszáll Tóth Csaba mögül. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.