A Párbeszéd és Jakab Péter is kifarolt Tóth Csaba mögül, a DK Karácsony bejelentésére vár

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 25.

Belpol

Sorra engedik el a zuglói szocialista politikus kezét az ellenzéki pártok és vezetőik.

Ha zuglói lennék, én nem rá szavaznék – mondta Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltek pénteki vitáján a nemrég ingatlanbotrányba keveredő Tóth Csabáról. Mint a Telex megtudta, szombaton így döntött Párbeszéd és a Jobbik is, egyik párt sem támogatja Tóth indulását Zuglóban.

A Jobbik arra is emlékeztetett, hogy pártelnökük, Jakab Péter„ … nem véletlenül indított etikai vizsgálatot a zuglói MSZP-s Tóth Csabával szemben, amely csak azért bukott el, mert az MSZP, Párbeszéd és LMP delegáltjai nem szavazták azt meg”.

A DK-nak bizonyíték kell

A DK is kész megválni az MSZP-s Tóthtól, ám nem érik be annyival, hogy Karácsony egy tévés vitán csak utalást tegyen a zuglói képviselő-jelöltre. Mint közleményükben emlékeztetnek rá, a DK tavasszal írásbeli szerződést kötött Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártjával egy sor szocialista-párbeszédes politikus előválasztási támogatásáról, és Hiller István, vagy Szabó Tímea mellett Tóth Csaba zuglói jelölt támogatása is a szerződés része volt - az MSZP-Párbeszéd kérésének megfelelően.

Amennyiben Karácsony Gergely hivatalosan is tájékoztatja a Demokratikus Koalíciót, hogy Tóth Csabát már nem tekinti a saját jelöltjének és a továbbiakban már nem kéri a DK-tól Tóth Csaba támogatását, a DK természetesen azonnal eleget tesz ennek a kérésnek – írta a párt.

Előkerült egy alapítványba csomagolt gyártelep

Az ellenzék teljes pálfordulását megmagyarázza, hogy Hadházy Ákos, Tóth ellenfele az egy héttel ezelőtti zuglói előválasztási vitán kihozott egy újabb ügyet a szocialista képviselőről, aki az iratok szerint egy alapítvány mögé rejtette ingatlanvagyonának egy részét, amit így vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel.

Vállalhatatlan lett

Tóth Csabát Karácsony pártszövetsége, az MSZP-Párbeszéd indította az előválasztáson, és a főpolgármester korábban személyesen is a támogatásáról biztosította annak ellenére, hogy amikor 2014 és 2019 között Karácsony zuglói polgármester volt, finoman szólva sem volt zökkenőmentes a kapcsolata a zuglói MSZP vezetőjével.

Amikor az ügy miatt pár napja a Jobbik etikai eljárást kezdeményezett Tóth Csaba ellen,  többek között még a Párbeszéd is arra szavazott, hogy Tóth Csaba nem vált méltatlanná az előválasztáson való indulásra, az MSZP pedig egyenesen feddhetetlennek nevezte XIV. kerületi emberét.

A jelek szerint azonban Karácsony attól tartott, hogy Tóth botránya ráég az előválasztásra, és rontja saját jelölti esélyeit.

Frissítés:

Szombat délután a DK közölte, nem vár Karácsony válaszára, és a többi párthoz hasonlóan kiszáll Tóth Csaba mögül. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk