Orbán pert nyert a Kúrián a Pécsi Stop ellen

  • narancs.hu
  • 2024. október 16.

Belpol

Ez a Spar-vezérigazgató nyilatkozatának ügye, amely miatt a fél magyar sajtót, lapunkat is perli a miniszterelnök. Eddig vesztésre állt.

Orbán Viktor miniszterelnöknek adott igazat a Kúria, megsemmisítette az első- és másodfokú bíróság ítéleteit a Pési Stop című lap ellen indított sajtóperben – írja a Média1.

A Pécsi Stop – több más hírportállal, köztük a Narancs.hu-val együtt – szemlézte a Spar vezérigazgatójának, Hans Reischnek az osztrák Lebensmittel Zeitung nevű élelmiszeripari szaklapban megjelent nyilatkozatát. Azt állította, Orbán Viktor kérte a multinacionális áruházlánctól, hadd fektessen be egy rokona a magyar leányvállalatba. 

A magyar miniszterelnök szerint az osztrák cégvezető nem mondott igazat, ezért indított sajtópert többek között az Economx.hu, az Index, a Klubrádió, az rtl.hu, a 24.hu, a Magyar Narancs, a Pécsi Stop, a Hírklikk és a 444.hu ellen.

Idén májusban a Fővárosi Törvényszék teljes mértékben elutasította a miniszterelnök keresetét lapunkkal szemben, és arra kötelezte őt, hogy fizesse meg a perköltséget.  Más médiumok is nyertek.

A Pécsi Stop is nyert első- és másodfokon, de Orbán Viktor a Kúriához fordult. Szerdán ez a jogi fórum helyt adott a felülvizsgálati kérelmének, és kimondta, hogy 

a Pécsi Stop köteles helyreigazítás közölni a Spar vezérigazgatójának nyilatkozata miatt, amely jogsértő. A lapnak meg kell fizetnie a teljes per és a felülvizsgálati eljárás költségeit. 

A Kúria arra jutott, hogy a hír átvételével a Pécsi Stop is felelőssé vált Hans Reisch nyilatkozatáért. A vezérigazgató nem véleményt fogalmazott meg, hanem tényt állított, ezért a pécsi lapnak bizonyítani kellett volna, hogy tényleg megtörtént, amit Hans Reisch állított. 

Litresits András, a Pécsi Stop ügyvédje a Média1-nek azt nyilatkozta,

az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert meggyőződésük, hogy a Kúria határozata sérti a sajtószabadság intézményét.

Emlékeztetett, korábban az első- és másodfokú bíróság is olyan jogi álláspontot foglalt el, hogy a lapnak csak az volt a dolga, hogy pontosan szemlézze, mi jelent meg az osztrák lapban: közérdeklődésre számot tartó, a miniszterelnököt mint fontos közéleti tisztséget betöltő személyt érintő kijelentés. A Pécsi Stopnak pedig abban a helyzetben nem volt lehetősége arra, hogy ellenőrizze a kijelentés valóságtartalmát.

Litresits András szerint ha elfogadjuk a Kúria érvelését, az egész magyar sajtó működése ellehetetlenül, információkat kell elhallgatnia. Ha ez ügyben az Alkotmánybíróság is Orbán Viktornak ad igazat, a Pécsi Stop a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságra viszi az ügyet.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: Trumppal meg lehet egyezni

  • narancs.hu

Lesz nemzeti konzultáció – derült ki a kormányinfón. Orbán a Millenárison mond beszédet október 23-án. Megtudhattuk: ha Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, hamar vége lesz az ukrajnai háborúnak, annak pedig a magyar gazdaságra nézve is lesz hatása