Mégsem büntetik a rendőrök a palackgyűjtögetőket

  • narancs.hu
  • 2024. október 16.

Belpol

Csak akkor bírságolnak, ha az illető kiborítja a kukát, hangoskodik, vagy más módon zavarja a többi embert.

Nem fogják megbüntetni a rendőrök azokat az embereket, akik a mások által már kidobott visszaváltható palackokat összegyűjtik és elviszik a gyűjtőpontra – olvasható a Police.hu-n megjelent állásfoglalásban.

Ez azért fontos közlemény, mert korábban a Dívány című portál kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt nyilatkozta, a köztéri hulladékgyűjtő edényekbe dobott visszaváltható palackok már a Mohu tulajdonába kerülnek, tehát aki kiszedi, az szabálysértést követ el. 

Sokan pedig már ráálltak arra, hogy a kukákból összegyűjtik azt, ami így még pénzt ér, és visszaváltják. Ezt flakonozásnak nevezik.

A hír felzúdulást keltett. A Telex emlékeztet, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban Kormányinfón azt mondta, nem szeretné, ha emiatt bárkit megbüntetnének.

A Police.hu mostani közleménye rögzíti, hogy a hulladék kezelése felelősség, ezért rendelkezik úgy a törvény, hogy a szemétnek mindig van tulajdonosa.

„Ez azonban csak a kérdés egyik oldala. Közös érdekünk, hogy egészségünk és környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság elérése érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba, újrafeldolgozásra. Aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott visszaváltható palackokat összegyűjti és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel. De annyit mindenképpen, hogy önmagában ezen tevékenységéért ne kelljen rendőri fellépéssel számolnia” – olvasható az állásfoglalásban. 

A rendőrség igyekszik figyelni arra, hogy mi „a törvényi szabályozás mögött húzódó valós társadalmi érdek”, ezért azt, aki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackokat gyűjt, nem fogják bírságolni.

Rendőri fellépéssel „csak annak kell számolnia, aki mindezt nem a társadalmi együttélés szabályai szerint teszi: aki kiborítja a kuka tartalmát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: Trumppal meg lehet egyezni

  • narancs.hu

Lesz nemzeti konzultáció – derült ki a kormányinfón. Orbán a Millenárison mond beszédet október 23-án. Megtudhattuk: ha Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, hamar vége lesz az ukrajnai háborúnak, annak pedig a magyar gazdaságra nézve is lesz hatása