Orbán török barátja százmilliárdokat költene naperőművekre és rejtélyes magyar ingatlanokra

  • Urfi Péter
  • 2017. szeptember 26.

Belpol

Részletek a csütörtöki Narancs címlapsztorijából.

A milliárdos török üzletember, Adnan Polat egyszer már szerepelt a Narancs címlapján: akkor nemcsak részletes portrécikket írtunk, hanem fotósunk nehezen feledhető sorozatot is lőtt róla, ahogy a Gresham Palota teraszán ő és az emberei tárgyalnak Rahói Zsuzsanna miniszterelnöki tanácsadóval, Orbán Ráhellel és Tiborcz Istvánnal, miközben a miniszterelnök veje ugyanott és majdnem ugyanakkor Ghaith Pharaon ügyvédjével és annak jordániai partnerével diskurált.

Ezeken a megbeszéléseken minden bizonnyal szóba került az a hírhedtté vált adásvétel, amikor Polat egyik cége és egy Tiborczhoz köthető cég eladta a József nádor téri volt Postabank-székházat Pharaon egyik cégének. Pharaon azóta meghalt, de Polatot és Tiborczot most újra egymás mellé sodorhatja a vakszerencse.

A török meló – Adnan Polat és az Orbán család üzletei

Bemutatjuk a török multimilliárdost, aki egyaránt bejáratos Erdoğanhoz és Orbánhoz, és aki közvetített is az európai illiberalizmus két vezéralakja között. A Galatasaray futballklub egykori elnöke az elmúlt években az Orbán család igaz barátja lett, a kastélyvásárlások egyik kulcsfigurája, miközben cégei milliárdokat húznak a magyar államtól.

A török Forbes augusztusi számában ugyanis Polat eldicsekszik két nagyszabású magyarországi tervével, és mindkettő olyasmi, ami a Tiborcz körüli cégek szakterületének mondható. „Három éven belül 300 millió eurónyi befektetést tervez két ingatlanprojektben. Ezek közül az egyik egy lakóingatlan-projekt Budapest központjában, a Duna partján. A másik pedig az isztambuli Piyalepasához mérhető nagyszabású munka” – olvasható a cikkben. (A Piyalepasa projekt keretében Polaték egy egész isztambuli városrészt rehabilitálnak, és amolyan elit lakó- és irodanegyedet építenek belőle.)

De „a magyarországi munka valódi része az energia területén lesz” – írja a török Forbes, Polat pedig mond egy meredeket:

öt éven belül 700 millió dollárt tervez beruházni Magyarországon a napenergiába, és 1000 MW-os kapacitást akar elérni.

Vagyis Polat mostani árfolyamon mintegy 183 milliárd forintért építene naperőműveket, amelyek majdnem négyszer akkora teljesítményre lennének képesek, mint tavaly az ország teljes naperőmű-állománya. Nemrég Polat alapított egy magyar céget, amely a neve alapján napenergiával foglalkozik, de akárhányat alapít, iparági szereplők szerint 1000 MW kapacitást nem lehet 700 millió euróból kiépíteni – ez a fele vagy kétharmada a piaci árnak. Vagyis adódik a következtetés, hogy Polat több tízmilliárdos állami és uniós támogatással számol.

További részletek a napelembizniszről, Tiborcz szerepéről és Polat politikai akcióiról a csütörtöki Narancsban. A nagy leadkép Németh Dániel felvétele, rajta balról jobbra Adnan Polat, a fia, Kerim, Rahói Zsuzsanna és Orbán Ráhel.

 


Figyelmébe ajánljuk