Újabb kétmilliárd forinttal tolták meg az Alapjogokért Központ idei működését

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Belpol

2016 óta összesen mintegy 5 milliárd forintnyi közvetlen közpénz-támogatást kapott a kormányközeli szervezet.

2022-es működésére újabb 2 milliárd forintot kapott az Alapjogokért Központ, illetve az azt működtető cég  - írja a Telex azok alapján az adatok alapján, amelyeket a kormányzati pénzosztást koordináló közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult Batthyány Lajos Alapítványtól (BLA) kaptak meg közérdekű adatigénylés során.

Tehát a 2013-ben megalakult a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft., azaz az Alapjogokért Központot működtető vállalkozás működése alatt megsokszorozta a közpénzekből származó bevételeit, a lap ugyanis emlékeztet, hogy a kilenc éve alig néhány tízmilliós bevétülük mostanára kétmilliárdra nőtt.

A Telex azt is írja, hogy a cég az elmúlt kilenc év arra is elég volt, hogy "a közvetve Rogán Antal, illetve a Miniszterelnöki Kabinetirodától származó adófizetői források útját legalizáltan rejtsék el".

A Szánthó Miklós nevével fémjelzett Alapjogokért Központtól ugyanis hiába kért a Telex adatokat, arra hivatkoztak, hogy ők nem látnak el állami feladatokat, ezért szerintük ők nem is tartoznak elszámolási kötelezettséggel.

A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. ráadásul azt közölte, hogy "büszke arra, hogy tevékenységét a Batthyány Lajos Alapítvány (továbbiakban: BLA) méltónak találta a támogatásra. Ennek köszönhető, hogy 2021-ben ‪1.500.000.000‬, azaz egymilliárd-ötszázmillió Ft összegű támogatást megítélő döntés alapján tevékenykedhetett a JIN Kft."

A kért adatokat így sajtókérdésre nem, csak hosszas adatigénylési várakozást követően, meglehetősen körülményesen adták ki. írják. A folyamat végén a lap végül tíz támogatási szerződést ismerhetett meg. Ezek szerint

2016 óta a BLA-val kötött szerződések összesen mintegy 5 milliárd forintnyi közvetlen közpénz-támogatást jelentettek az Alapjogokért Központ számára.

A szerződések szerint a bőkező támogatásokat "kifejezetten működési költségeik, egyre gyarapodó szerződéses, megbízásos, vagy állandó állományuk, és így már csodával nem is annyira határosan fejlődő infrastruktúrájuk fenntartására" kapták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.