Orbán: "Német nyelvterületen a korrupció nagyobb, mint Magyarországon"

Belpol

Koronavírus, Soros György és korrupció az Európai Unióban - ezekről beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel.

Ismét az MR1 Kossuth Rádióban adott interjút péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök, ahol elsőként a koronavírus elleni gyógyszerek magyar gyártásáról beszélt, azt mondta, a jelek szerint meghozták az eredményt a gyógyszerkutatásra fordított pénzek, de Magyarországnak mindig is nagy orvoskoponyái voltak, a mai tudósok az ő vállain állnak, jól állunk orvosokban, ennek látjuk most a lenyomatát.

Hozzátette, jó lett volna, hogy ha mi fedezzük fel a vakcinát, de erről még nincs szó. Brüsszelben meg is kérdezte, hogy mikor lesz vakcina, mert eurómilliárdokat költenek erre, gyógyszercégeknek adnak pénzt 6 kutatásra, de erre egyelőre nincs válasz, csak annyit lehet tudni, hogy előbb nem lesz vakcina, mint a következő év fele.

"Én úgy számolok, hogy a magyaroknak is a következő év feléig, június-júliusig kell kibírni"

- mondta Orbán.

A gazdasági helyzetre vonatkozó műsorvezetői "kérdésre" azt mondta, ő is szokta magát tuningolni jó hírekkel, hogy kiválogatja azokat a hírfolyamból, amik jó hírek, de ha Varga Mihály pénzügyminiszter mondja azt, hogy vannak biztató jelek a gazdaságban, akkor azt meg lehet szorozni kettővel, mert Varga egy ilyen ember.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország máshogy állt a vírushoz, mint a többi ország, mert már tavasszal úgy készültek, hogy lesz második hullám, ezért a nyarat arra használták, hogy felkészüljenek: a nemzeti konzultációval politikai szinten, beszálljanak a vakcinakutatásokba, gyártsák itthon a szükséges eszközöket, és hozzák meg a gazdasági intézkedéseket.

Orbán szerint a válság kezelésében bár jó gondolat az is, hogy más országok szétosztottak egy csomó pénzt, hogy az emberek tudjanak vásárolni, de "a mi gazdaságunk más, mint a nyugati országok gazdasága", mert a magyar egy munkaalapú gazdaság, ezért itt a cél az volt, hogy munkahelyeket teremtsenek és beruházások legyenek - ez utóbbit akarják megdobni az 5 százalékos lakásépítési áfával, hogy a családok beruházásai is növekedjenek. Hozzátette, Novák Katalin dolgozik még több intézkedésen is, például lakásfelújítási támogatáson is.

A kormányfő megint kifejtette, hogy Magyarország a legjobban védekező országok között volt, és ha Magyarország az első hullámban tudott győzni - "mint a magyar válogatott tegnap Szófiában" - akkor a második hullámban is menni fog ez, és minél később jön el az a pillanat, amikor például el kell halasztani műtéteket. Azt mondta, a következő három hétben nem kell ilyenre számítani.

Szóba került az orvosok béremelése is, amelynek apropóján Orbán először a parlamenti ellenzéket kritizálta, mondván a baloldal nemhogy nem segíti a védekezést, de még ellene is dolgozik, mert megtámadják a tiszti főorvost, és kamuvideókat gyártanak, hogy az emberek azt higyjék, mindjárt összeomlik az egészségügy, ezért meglepő volt számára, hogy megszavazták a béremelést a parlamentben. Kifejtette, hogy "az ellenzéknek a parlamentben a kormánnyal kell ellenzékben lenni, nem az országgal".

Arról is beszélt, hogy az elmúlt 30 évben folyamatosan voltak viták arról, hogy milyen egészségügyi rendszerünk legyen, de erre soha nem volt rendes válasz, csak egy "sodródás". Azt mondta, a kormánynak viszont volt egy terve, 10 éve ezért először az ápolók kaptak béremelést, mert nem volt elég ápoló, majd volt kórházfelújítás is, kórházépítés is, de az orvosok bérét is rendezni kellett.

Azt mondta, szó szerint befogadták a Magyar Orvosi Kamara javaslatát, de vannak részkérdések, amelyeket még rendezni kell. Ezek fel vannak írva, ezeken munkacsoportok dolgoznak, és év végéig rendezni fogjuk - ígérte.

Szóba került az is, hogy Katarina Barley EP-alelnök szerint Magyarországon a korrupció a miniszterelnök családját is érinti, erre Orbán azt mondta, ha a baloldal veszélyes embert lát - "nem akarok dicsekedni, de az én esetemben erről van szó" - akkor megpróbálja levadászni. Ennek apropóján felidézett egy 1989-es történetet, mondván ez már akkor is így volt, és azóta is. A vádakra csak annyiban reagált, hogy azt mondta, az emberek nem tudják, hogy van-e korrupció, de lehetne, ezért a baloldal jól érzi, hogy ezzel lehet támadni.

Ezután kijelentette:

"Német nyelvterületen a korrupció nagyobb, mint Magyarországon, tehát bagoly mondja verébnek."

Azt mondta, most is egy globális pénzmosási botránysorozat középpontjában egy német bank áll (Orbán itt a Deutsche Bank aktuális botrányára utalt), és hozzátette, nem szereti, ha a nyugatiak azt az álláspontot veszik fel, hogy hibátlanok, és felette állnak Közép-Európának, mert ez nem úgy van, hogy valaki nem korrupt, a másik meg igen.

Ezután kifejtette, hogy

"a nemzetközi támadásoknak van egy közös nevezője, Soros György".

"Arról van szó, hogy Soros megveszi a nyugati politikusokat", szerinte azért, mert pénzt akar keresni és befolyást akar szerezni, ezért embereket vesz meg. Orbán szerint ez a korrumpálásnak a nyugat-európai, civilizált formája, a politikusok "Soros György tenyeréből esznek", ezért az Európai Unióban akkor számolják fel a korrupciót, ha Sorost kiteszik - mondta.

Végül hozzátette, a baloldal meg örömét leli abban, hogy "a saját fajtájával szemben a bennünket megtámadó idegenekkel fog össze ahelyett, hogy magyarként fogna össze".

Figyelmébe ajánljuk