Orbán Viktor szerint igazából az EU nyerészkedik rajtunk, amikor Brüsszel támogatásokat küld Magyarországnak

  • narancs.hu
  • 2018. március 6.

Belpol

De küldhetnék már a zsét a határkerítés miatt is.

A kormányfő igazi ígéretcunamit zúdított kedden azokra, akiknek nem volt elég a ma bejelentett újabb 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány, amely persze nem választások előtti ajándék, csak úgy éppen most jutott a kormány eszébe a sok nyugdíjas.

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitóján beszélt azokról a vállalásokról, amelyeket meg szeretnének lépni a választások után, miközben igyekezett beletörölni a lábát mindazon szervezetekbe, amelyekkel szemben az elmúlt években árnyékharcot folytatott a Fidesz-kormány.

Nekünk nem az EU pénze kell

A kormányfő – az MTI tájékoztatása szerint – elmondta: Magyarország ma azért teljesít jobban, mert "nem hagytuk, hogy a döntés szabadságát elvegyék tőlünk", ugyanis "ha a fontos nemzeti kérdésekben nem mi döntünk, hanem Brüsszel vagy az IMF, akkor bajban leszünk". A 2010 óta elért eredmények közé sorolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "hazaküldését", az IMF- és az EU-hitel visszafizetését, a 3,8 százalékra csökkent munkanélküliséget, a karnyújtásnyira lévő teljes foglalkoztatottságot, a hatodik éve 3 százalék alatt lévő hiányt és az államadósság csökkenését.

false

 

Fotó: MTI

A gazdasági élet jelenlévő szereplőihez szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány nem az IMF-re épített, nem keresett külföldi modelleket, és nem fogadott el semmilyen fenyegetést. Ehelyett megállapodott a magyar munkaadókkal és szakszervezetekkel, és így a minimálbért 2010-hez képest 90 százalékkal, a garantált bérminimumot pedig a duplájára tudták emelni – mondta.

Orbán Viktor ismét belebegtette, hogy az Európai Unióval megfizettetné a határvédelmi kerítések árát. (Ezt már nem először említi, de hogy minek az alapján számolták ki, hogy mennyi járna, az eléggé zavaros. Nemrég írtunk erről egy hosszabb összefoglalót.) A portfolio.hu tudósítása szerint beszélt arról is, hogy igazából az EU keres rajtunk, lényegében az uniós támogatásokkal is nyernek, hisz úgy finanszírozzák magunkat, hogy nekünk adnak pénzt. Létezik olyan gazdaságpolitika is, amiben a 4 milliárd eurós uniós forrás nélkül is sikeres lehet az ország, de most nem ezt a játékot játsszák – mondta. Nekünk nem az európaiak pénze kell, hanem a piacaik. Ha hozzáférünk a piacokhoz, akkor megkeressük a magunk pénzét – hangoztatta. Ezért kell bent maradni az EU-ban.

Nincs Orbán-beszéd migránsozás nélkül

A kormányfő kijelentette azt is, hogy nem szabad beengedni egy migránst se Magyarországra, amely annak fényében meglepő, hogy mindezt a letelepedési kötvénybiznisszel maga a kormány tette lehetővé, miközben ezzel a Fideszhez közeli körök jártak nagyon jól anyagilag.

Szerinted mit ígérjek?

Szerinted mit ígérjek?

Fotó: MTI

Konkrét ígéreteket is bedobott a miniszterelnök, de hozzátette, hogy ezek eléréséhez „meg kell védeni Magyarországot”. Ebben az esetben reális az évi 4 százalékos gazdasági növekedés, 2022-re pedig elérhető a teljes foglalkoztatottság. Orbán szerint minden évben emelkedhet a minimálbér, 4 százalékos gazdasági növekedéssel pedig minden évben lehet nyugdíjemelés és nyugdíjprémium, megőrizhető a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége, és újra emelkedhet a családoknak járó adókedvezmény. Orbán kiemelte azt is, hogy minden évben csökkenthetők lesznek a munkáltatói adóterhek is, és beszélt arról, hogy a már futó Modern Városok Program mellett elindítanák a Modern Falu Programot.

Orbán több közép-európai infrastrukturális beruházást felvázolt: a Budapest-Belgrád vasútvonal mellett a Budapest-Varsó és a Budapest-Kolozsvár közötti gyorsvasutat. Szerinte reális cél lehet, hogy a következő ciklusban autópálya érje el Kassát Miskolc felől, Pécs irányából pedig a horvát határt.

Ha van pénze, jöhet a migráns: százmilliárdos biznisz, csak nem az államnak

„A törvényesített és rendszerszintű korrupció iskolapéldája." Ismeretlen hátterű offshore cégeket gazdagítanak a letelepedési államkötvények, miközben a bizniszen Magyarország csak bukik. Miközben a kormány gyűlöletkampányt indított a migránsok ellen, a konstrukcióval mintegy 16 ezer EU-n kívüli állampolgár szerezte meg a jogot, hogy Magyarországon, illetve az unióban éljen és üzleteljen - korlátlan ideig.

Figyelmébe ajánljuk