Orbánnak nem volt kifogása az ÁSZ-elnök ellen, mégsem jelölik újra

Belpol

„Domokos nem akart újabb tizenkét évet” – mondta egy fideszes forrásunk. „Kell az új kádereknek a pozíció, ezért jön Windisch László” – így egy másik. „Találni fognak Domokosnak egy állami vagy közéleti helyet” – vélte egy harmadik kormánypárti képviselő. Miért lesz váltás az Állami Számvevőszék élén?

„Márciusban és áprilisban is jelen voltam olyan hivatalos és informális beszélgetéseken, amelyeken Orbán Viktor is részt vett, és teljes egyértelműséggel mondhatom, a miniszterelnöknek nem volt kifogása Domokos László tizenkét éves ÁSZ-elnöki tevékenysége ellen” – mondta a Narancs.hu-nak egy fideszes országgyűlési képviselő. A kormányfőnek aligha lehetett kifogása a pártpolitikusból lett számvevőszéki elnök 2010 óta folytatott tevékenysége ellen, hiszen a kormánypárt pénzügyeiben soha, egyetlen problémát sem talált, annál többet az ellenzékében. Sőt a Jobbik elleni megabírság hetekre témát kínált a honi nyilvánosságnak. Mint emlékezetes, még 2017-ben 663 millió forintra büntette a számvevőszék a Jobbikot, amelyet 2019 elején újabb 136 millióval megfejelt, ráadásul ugyanennyivel csökkentették is az akkor erős ellenzéki párt állami támogatását. Egy kis időre még a Jobbik további működése is bizonytalannak látszott.

Múlt pénteken jött ki a hír, miszerint Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettesét, volt jegybanki alelnököt jelöli a Fidesz és a KDNP az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökének. Az ÁSZ jelenlegi elnökét, Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, tizenkét évre szóló mandátuma július 4-ig tart.

2010-ben még meglepetést keltett a közéletben, hogy saját korábbi pártpolitikusaival foglalja el az addig független intézmények vezető posztjait a Fidesz-KDNP. Azóta ez a rendes „ügymenet” része lett. Így került tizenkét évvel ezelőtt az ÁSZ élére az akkor negyedik országgyűlési ciklusát éppen megkezdő Domokos László, aki nem mellékesen a Békés megyei közgyűlés elnöke volt. (Korábban nevét a jegybanki alelnökséggel vagy a gazdasági tárca államtitkári posztjával hozták szóba.) Rázós ügyektől és botrányoktól sem mentes addigi pályafutását korábban részletes cikkben vázoltuk fel.

Akkor és talán azóta sem nem feltétlenül eldönthető, hogy Orbán Viktor részéről második miniszterelnöki ciklusa kezdetén jutalmazás vagy büntetés volt, hogy az ÁSZ elnöki székébe katapultálta Domokost, aki igencsak szerette a pénzt. Akkortájt ő volt a Fidesz erős embere a Viharsarokban, és saját „szemétdombján” ő irányította a „játékot”. Ráadásul a legális jövedelme alapján a legjobban kereső magyar politikus volt, aki nem csak a parlamenti képviselőségért és a közgyűlési elnökségért vett fel tiszteletdíjat és költségtérítést, de országos botrányt kiváltva negyedévente 4,5 millió forintos prémiummal jutalmazta magát, amiért fenntartja a közgyűlés likviditását. Holott ez az elnöki alapfeladatok közé tartozott. Közel húsz évvel ezelőtt csak ez egy ciklus alatt 72 millió forintos pluszjövedelmet jelentett neki. Erős szakmai kritika fogadta azt az intézkedését is, hogy megyei közgyűlési elnökként 9,4 milliárd forintos önkormányzati kötvényt bocsátott ki, amire óriási sikerdíjat fizetett ki a Priv-Invest Kft.-nek. Emellett arra sem tudott választ adni, hogy ez a pluszforrás pontosan mire is szükséges.  

Arról pedig 2010-es karácsonyi számunkban írtunk oknyomozó riportot, hogy a közpénzek későbbi legfőbb ellenőre korábban milyen gyatrán, de legalábbis nagyvonalúan bánt a közpénzekkel. Talán rá is igaz volt a mondás, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr. Az elmúlt tizenkét éve Domokosnak azzal telt, hogy önmagát szakmailag felépítse az ÁSZ élén, s ledobja magáról a pártkatona kényelmetlen gúnyáját. Aligha véletlenül ez roppant felemásan sikeredett neki. 

Domokos László 2016-ban védte meg, A jó kormányzás támogatása a számvevőszéki tevékenység megújításán keresztül című doktori (PhD) értekezését. A dolgozatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolájában készítette Lentner Csaba egyetemi tanár és egykori MIÉP-es országgyűlési képviselő témavezetésével. Szakmai és hivatkozási hibákra rámutatva egy volt számvevőszéki alkalmazott 2018-ben etikai vizsgálatot kezdeményezett ellene. Huszár József megítélése szerint „Domokos lábbal tiporta azokat az alapelveket működése közben, amelyek mellett doktori értekezésében hitet tett”. Huszár az értekezés Az etikai kódex előírásainak követése című szövegrészben „a becsületesség, a tisztesség, a tárgyilagosság és a jogkövetés” fogalmát emelte ki példaképp. Négy évvel ezelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem etikai bizottsága azzal utasította vissza a vizsgálatot, hogy belső szabályozás szerint „nincs helye etikai eljárás megindításának, mert a sérelmezett cselekmény elkövetésétől számított egy év már eltelt”. Hogy ez mennyiben befolyásolta a sérelmező tartalmi kifogásait, arra nem adtak választ. 

„Domokos következő ÁSZ-elnöki tizenkét évre mondott elutasítása sokat nyomott a latba, ezzel nem lehetett mit kezdeni” – mondta a Narancs.hu-nak egy kormánypárti parlamenti képviselő. Mások szerint viszont kell az új kádereknek a hely, ezért jön Windicsh László a számvevőszék élére. Domokos László most 57 éves, így egy következő tizenkét éves ciklusban bőven betöltené a nyugdíjkorhatárt, érvelnek többen. Orbán sohasem kedvelte Domokost, s azzal, hogy nagyon hosszú időre kivonta őt a politikai forgalomból, minden kapcsolata és hátországa megszűnt. „Politikai szempontból hulla” – mondta a Fidesz országgyűlési frakciójának egy tagja hozzátéve: „biztos találnak majd a Lacinak egy jól fizető állami vagy közéleti állást. Szerencsejárték Zrt., MVM vagy ilyesmire gondolok”. Alátámasztva ezzel Lázár János szavait, hogy a Fideszben – legyen az egy „független” állami intézmény volt első számú vezetője is – senkit nem hagynak az út szélén.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk