Mire elég a rendőrök bérfejlesztése?

Haptákban

Belpol

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

„Hamarosan leszerelek a Rendőrségtől. Vissza lettem tartva. 13 évet hagyok a hátam mögött. (…) sokat gondolkodom, hogy jól döntöttem-e. Nem a béremelés miatt” – ezt az anonim bejegyzést tette közzé július 18-án a Zsaruellátó nevű rendvédelmis civil szervezet a közel 140 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalán, s a posztra rövid időn belül több mint 150 hozzászólás érkezett. „A családomnak a megélhetése került veszélybe, ez motivált a leszerelésre. Volt pár álmatlan éjszakám a döntés előtt, sosem gondoltam volna, hogy ilyen módon fejezem be az egyenruhás pályafutásom. Jólesett mindig az együttérzés, hogy megköszönik a munkát, csak senki nem jönne el eltartani a családjainkat, amikor baj van (…)” – reagált például H. Z., aki 23 év után szerelt le. Egy másik hozzászóló 24 évet húzott le: „2 évig gondolkoztam rajta, hogy meg merjem-e tenni. Sajnálom azt a 2 évet, hogy nem léptem hamarabb. A munkám hiányzik, de 1 percre sem bántam meg. Nyugodt életünk lett, sokkal többet keresek, kiszámítható minden napunk. Ahova most eljutottam, sohasem jutottam volna el rendőrként” – fogalmazott. „27 évet áldoztam az életemből, mit kaptam? Mindent elvett ez a banda, egy percre se bánd, sok sikert, minden rendben lesz!” – írta kissé elkeseredetten V. Gy.

Júniusban, miután lejárt a koronavírus-járvány miatti leszerelési tilalom, 299 hivatásos állományú rendőr nyújtotta be lemondási kérelmét. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a Magyar Hangnak akkor azt mondta, a közel háromszázas szám annak ellenére is jelentős, hogy az egyelőre körülbelül 37 ezres hivatásos állomány 1 százalékát se teszi ki; hiszen egyetlen hét mérle­géről van szó.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk