A kormány helyett az ellenzék emlékezett a járvány hazai áldozataira

Belpol

Gyertyát gyújtottak a több mint 25 ezer halott emlékére.

Mécsesek lobogtak kedd este a Parlament előtt: a 25000-es számot formázó installációt a parlamenti ellenzék vezetői gyújtották meg, hogy így emlékezzenek és emlékeztessenek a koronavírus-járvány hazai áldozataira – ha már a kormány ezt nem tette meg.

 
A parlamenti ellenzéki pártok mécsesgyújtással emlékeztek meg a koronavírus-járványban elhunyt áldozatokra, 2021. április 20-án
Fotó: Bényi Ágoston / Magyar Narancs
 

A sajtótájékoztatóként bejelentett performanszt néhány rendőr figyelte, azonban nem avatkoztak közbe, mivel jogilag nem tiltott rendezvényről volt szó. „Olyan ez, mintha Pestszentimrét egyszerűen letörölnék a térképről” – utalt a tragédia méreteire, egyben saját választókörzetére Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke – „szó szerint katasztrófahelyzetről van szó, naponta hívnak az áldozatok hozzátartozói, mesélik el saját történetüket.”

 Kunhalmi a Magyar Narancs kérdésére elmondta, az ellenzéki pártok közös emlékhely felállításának javaslatát  tervezik, és szerinte „Budapest sem fogja elmulasztani”, hogy megemlékezzen valamilyen formában a járványban elhunytakról. Szavait megerősítette Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is, de részletekről ő sem kívánt beszélni.

A politikusokat arról is kérdeztük, mit szólnak a kormány és a kormányközeli lapok által rájuk aggatott „oltásellenes” jelzőhöz. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, a járványnak már akkor kilencezer halottja volt itthon, amikor még egyetlen vakcina sem érkezett az országba, emiatt nehéz lenne az ellenzéket vádolni.

A bizalmatlanságot nem az ellenzék, hanem a kormány vakcinákkal kapcsolatos titkolózása, ellentmondásos bejelentései keltik – vélte Szabó Tímea – ha a lakosságot felnőttként kezelnék, ha az oltási rend átlátható lenne, ha a Sinopharm-vakcinákat nem egy offshore cég beiktatásával vásárolták volna, akkor a bizalom sem lenne kérdéses. A Párbeszéd társelnöke rámutatott, a járvány lassítása, a halálesetek megelőzése  mindigkormányzati felelősség: a Magyarországnál a 25 milliós lakosságú Ausztráliában mintegy 900-an haltak meg vírusfertőzés következtében - nálunk 28-szor ennyien.

Éppígy, a kormány és az állam dolga lenne Szabó szerint, hogy időben kárpótolják a járvány miatt elhunyt áldozatok hozzátartozóit, közöttük az árván maradt gyerekeket. „Cinikus és szívtelen az az ígéret, hogy jövő januártól duplájára az árvasági ellátás ötletét – és a következő nyolc hónapban mire számíthatnak azok a kiskorúak, ahol a családban egy szülő vagy mindkettő elhunyt?”

Épp ezért Szabó Tímea legfeljebb csak kedves ötletnek nevezte, hogy Áder János köztársasági elnök feleségével ötmillió forintos tőkéjű alapítványt hozott létre az árvák megsegítésére – a kormánynak most kellene legalább ötmilliárdot felajánlania szerinte erre a célra. Az MSZP ugyanakkor támogatta az Áder-féle alapítványt: a II. kerületi polgármester, a szocialista Őrsi Gergely félmillió forintot ajánlott fel jótékony célra.

(A parlamenti ellenzéki pártok vezetői mécsest gyújtottak a Parlament előtt a covid-áldozatokra emlékezve: a képen balról jobbra haladva Kanász-Nagy Máté és Schmuck Erzsébet LMP-társelnökök, Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök, Jakab Péter, a Jobbikelnöke, Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök és Gyurcsány Ferenc DK-elnök láthatóak. Fotó: Magyar Narancs/ Bényi Ágoston)

Figyelmébe ajánljuk