Öt év fegyházbüntetésre ítélték KGBélát

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 27.

Belpol

Másodfokon kémkedés előkészítése miatt ítélték el, de harmadfokon megváltoztatták a döntést. 

Öt év fegyházbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta a közügyektől a Kúria Kovács Bélát, a Jobbik korábbi európai parlamenti képviselőjét – írja a Mandiner

Júniusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kémkedés előkészítése miatt ítélte el a volt politikust, harmadfokon viszont úgy döntöttek, hogy meg is valósította a kémkedést az Európai Unió intézményei ellen, így súlyosították a korábbi döntést. Ezzel egyidőben a Kúria költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vétségében is bűnösnek mondta ki Kovács Bélát, aki a büntetés kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhat. 

Kovács Béla szolgálatra jelentkezik

 
Kovács Béla 
Fotó: MTI
 

Mint ismert, a KGBéla néven elhíresült politikus 2009 és 2017 között volt a Jobbik EP-képviselője, az Alkotmányvédelmi Hivatal vádolta meg azzal, hogy Oroszországnak kémkedett. A vád szerint orosz ügynököknek adott át információkat az Európai Unió intézményeinek bomlasztását segítendő. A 2014-es feljelentés után csak 2017-ben indult ellene nyomozás, Kovács mindvégig azt állította, hogy ő nem kém. Közben kilépett a Jobbikból és visszavonult a politikától. Jelenleg Moszkvában él, és az ottani Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanít - jegyezte meg az ítélettel kapcsolatban a hvg.hu.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.