Öt év fegyházbüntetésre ítélték KGBélát

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 27.

Belpol

Másodfokon kémkedés előkészítése miatt ítélték el, de harmadfokon megváltoztatták a döntést. 

Öt év fegyházbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta a közügyektől a Kúria Kovács Bélát, a Jobbik korábbi európai parlamenti képviselőjét – írja a Mandiner

Júniusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kémkedés előkészítése miatt ítélte el a volt politikust, harmadfokon viszont úgy döntöttek, hogy meg is valósította a kémkedést az Európai Unió intézményei ellen, így súlyosították a korábbi döntést. Ezzel egyidőben a Kúria költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vétségében is bűnösnek mondta ki Kovács Bélát, aki a büntetés kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhat. 

Kovács Béla szolgálatra jelentkezik

 
Kovács Béla 
Fotó: MTI
 

Mint ismert, a KGBéla néven elhíresült politikus 2009 és 2017 között volt a Jobbik EP-képviselője, az Alkotmányvédelmi Hivatal vádolta meg azzal, hogy Oroszországnak kémkedett. A vád szerint orosz ügynököknek adott át információkat az Európai Unió intézményeinek bomlasztását segítendő. A 2014-es feljelentés után csak 2017-ben indult ellene nyomozás, Kovács mindvégig azt állította, hogy ő nem kém. Közben kilépett a Jobbikból és visszavonult a politikától. Jelenleg Moszkvában él, és az ottani Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanít - jegyezte meg az ítélettel kapcsolatban a hvg.hu.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk