Tompa Andrea: Vilmányi Benett nagyon jól, szépen, okosan tette, amit tett

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 27.

Belpol

Az író szerint egy független díjnak mindent ki kell bírnia. 

„Vilmányi Benett nagyon jól, szépen, okosan tette, amit tett. Civil kurázsinak hívják. Visszautasított egy díjat magán a díjátadón, amikor kiderült, hogy nem beszélhet arról, amiről szeretne. Szóltak neki, hogy nem politizálhat. Egy független díj nem engedhet meg magának ilyet – nem mondhatja meg, hogy a díjazott miről beszélhet. Gesztusával rámutatott a díj mögött húzódó láthatatlanlan, de jelenlévő hatalmi struktúrákra” – írja Facebook-bejegyzésében Tompa Andrea író. 

Mint ismert, Vilmányi Benett visszautasította a Junior Prima Díjat, mert állítása szerint a szervezők „nyomatékosan kérték, hogy ne politizáljon a köszönőbeszédében”. Tették követően 25, korábban szintén a 30 év alatti kitüntetett színész nyílt levélben kelt ki ellen, ugyanis „ebben a közegben kardot rántani indokolatlan és felesleges”. 

Ezzel kapcsolatban Tompa Andrea azt írta, a „díj függetlenségét nem a díjazottak beszéde tartja tiszteletben (ahogy a Vilmányi gesztusát bíráló kollégái írják tévesen), hanem egy olyan konszenzus, amely a díjat körülveszi. Egy független díj mindent ki kell bírjon. És függetlenségére kínosan kell ügyelnie”. Hozzátette, a „civil kurázsi rettentően hiányzik ma. Aki gyakorolja a civil kurázsit, kiteszi magát – támadásnak, megvetésnek, médiacincálásnak, politikai retorziónak, sőt, kollégái dühének, akik viszont a hallgatást, megalkuvást, megfelelési kényszert gyakorolják”. 

Tompa teljes bejegyzése alább olvasható. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk