Palkovics László: "Ha bárki az SZFE vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, az a minimum, hogy lemond"

  • narancs.hu
  • 2019. december 4.

Belpol

Gothár Pétert ma hallgatja meg az egyetem etikai tanácsa.

"Ha a Színművészeti Egyetemen is az történt, amit a sajtóban olvastam – bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet –, ha bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor az a minimum, hogy lemond" – mondta az atv.hu kérdésére Palkovics László Gothár Péter szexuális zaklatási ügye kapcsán. A miniszter hozzátette, az ITM is delegál szakértőt az etikai vizsgálathoz, amelyet egyébként ma tartanak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE).

A SZFE etikai bizottsága ma hallgatja meg Gothárt, aki az egyetem etikai tanácsának az ajánlását tiszteletben tartva már felfüggesztette oktatói tevékenységét. Emellett az egyetem pszichológusa egyesével meghallgatja azokat a hallgatókat, akiket Gothár Péter tanít, vagy az előző időszakban tanított, a beszélgetés eredményéről pedig anonim írásos összefoglalót készítenek – írja a lap, amely szerint a vizsgálatra az egyetem független pszichoterapeutát is felkért. A vizsgálaton külső megfigyelők is részt vesznek az Emmitől és a Magyar Művészeti Akadémiától.

Palkovics a lapnak azt is elmondta: "Az, hogy egy színház igazgatója, Máté Gábor már egy éve tud arról, hogy a színház egyik rendezője zaklatja az ottani kollégákat, és nem tesz semmit az ügyben, az nem helyes, nem elfogadható." A miniszter szerint ez Máté Gábor vezetői felelőssége és a probléma alapvetően a színházban keletkezett.

Arra pedig, hogy a SZFE vezetőségének le kell-e mondani, Palkovics azt mondta, az attól függ, mi történt. "De akkor annak további következményei is vannak, ha valóban zaklatás történt az egyetemen, és annak vezetése valóban nem tett semmit, hogy ez ne folytatódjon."

Neked ajánljuk