Palkovics: politikamentes lesz az egyetemi pénzosztás

  • narancs.hu
  • 2021. február 1.

Belpol

A miniszter szerint aranyévek jönnek a felsőoktatásban.

Palkovics László szerint aranyévek jönnek a felsőoktatásban, és politikamentes lesz az egyetemi pénzosztás a modellváltás után –mondta a miniszter az ATV-nek adott interjújában. Azt ígérte, hogy az egyetemi klinikák „mindenfajta álhírekkel szemben" az intézmények részeként a fenntartói rendszerben maradnak.

Palkovics üdvözölte, hogy Orbán Viktor Stumpf István nevezte ki a felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztosnak. Szerinte uyganis Stumpf István egyike azon jogtudósoknak, akiknek van egyetemi múltja, akik szabadon tudnak gondolkodni, ráadásul "intellektuálisan egy nagyon magas szinten lévő ember", aki az egyetemi modellváltás tekintetében magával a modellel foglalkozik majd, annak elvi-jogi és társadalmi vonatkozásaival.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője arról is beszélt, hogy szerinte nincs igaza az SZFE-nek, amiért alkotmánybírósághoz fordult, mert elmondása szerint az egyetemi modellváltásnak nincsenek alkotmányos aggályai.

Hangsúlyozta, minden egyetem maga dönt a modellváltásról, de "akarjanak benne részt venni, mert a mostani teljesítmény-szinten az ide befektetett összeg csak kis mértékben fog megtérülni. Egy ekkora összeget akkor tudnak az egyetemeink jól felhasználni, ha sokkal hatékonyabbak lesznek, mint most. Ez egy történelmi esély Magyarország számára."

(ATV)

Figyelmébe ajánljuk