Honnan érkeznek a Tisza Párt jelöltjei?

Pályaelhagyók

Belpol

Úgy tűnik, Magyar Péter pártjában sokan vannak olyanok, akiknek bár volt kapcsolatuk a 2010 utáni rendszerrel is, utóbb mélységesen csalódtak abban.

„Volt néhány év, amikor egyszerre éltünk Brüsszelben. Egy-két alkalommal láttam őt a családjával az ottani magyar közösség rendezvényein. Mindazonáltal csak a válogatási folyamatban került sor arra, hogy először szót váltsunk egymással” – válaszolta lapunknak Gerzsenyi Gabriella jogász, író, a Tisza Párt európai parlamenti és fővárosi képviselőjelöltje arra a kérdésre, hogy korábban volt-e valamilyen kapcsolata Magyar Péterrel. Hasonlóról számolt be két további EP- és fővárosi jelölt, Bujdosó Andrea és Kollár Kinga is.

Mind ellenzéki, mind kormányoldalon fölmerült, hogy Magyar Péter színre lépése mégsem spontán, hanem nagyon is eltervezett volt és – eddig legalábbis – profi módon kivitelezett. Az egyik érv erre az EP-listás jelöltek kiválasztásának rapid, „pályázatszerű” lebonyolítása. Néhány nap alatt ezt így lejátszani nem reális, ennek a szervezése korábban indulhatott. Éppen ezért a Tisza jelöltjeinél arról is érdeklődtünk, hogy volt-e kapcsolatuk korábban Magyar Péterrel. Bár végleges válasz egyelőre nincs arra, hogy Magyar a közéleti szerepvállalását mennyire gondolta át előre, diplomata, privátszférás és NER-es múltja alapján jó eséllyel ismerhette egyik-másik mostani jelöltet korábbról is.

Improvizált vagy tudatos?

Magyar Péter februárban, közvetlenül a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után adott először interjút a Partizánnak. Első megmozdulását március 15-ére szervezte, akkor jelentette be mozgalmának nevét s azt, hogy a Talpra Magyarok Közössége politikai párttá fog alakulni. (Részletesebben lásd: Árad a Tisza, Magyar Narancs, 2024. április 24.) Április elején kiderült, hogy a Legyél a változás! Egyesület alapítói átadták szervezetüket, „hogy ezzel is lehetővé tegyék a munka mielőbbi megkezdését, és az oly sokak által ajánlott támogatások befogadását”. A szervezetet tavaly júliusban hozták létre, éppen ezért csak a bejegyző végzés lelhető fel róla. Alapítója Tarr Zoltán lelkész, aki a Válasz Online-nak adott interjújában azt mondta, elméleti lehetőségként megfordult a fejében, hogy alternatív református egyházat hozzon létre, de mivel erre „nem jutott energia”, eldöntötték, hogy megszüntetik az egyesületet – ám ekkor felbukkant Magyar Péter. Tarr Zoltán nem készült politikai pályára, de miután felszólalt Magyar mellett a Kossuth téri tüntetésen, azonnali hatállyal elbocsátották állami állásából, ez is közrejátszott abban, hogy felkerült a Tisza Párt EP-listájának harmadik helyére.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!