Pályázat az egri Egál (Más) klubra: Misi és a nyilasok

  • Besenyei Zsolt
  • 2007. július 19.

Belpol

Elfoglalja-e a szélsőjobb az ország egyik legismertebb alternatív szórakozóhelyét az üzemeltetésére kiírt pályázaton?
Elfoglalja-e a szélsőjobb az ország egyik legismertebb alternatív szórakozóhelyét az üzemeltetésére kiírt pályázaton?

Egy fotó, amelyen Adolf Hitler fog kezet egy kisgyerekkel és a következő sorok fogadják a látogatót a Klub Unterschied múlt héten indított blogján: "Kitartás, testvérek! A hozzánk hasonló fiatal értelmiség számára most eljött az idő, hogy kulturált szórakozási lehetőségeket teremtsen magának. Gyönyörű városunk, Eger szívében másfél évtizede üzemel egy, a hely szelleméhez méltatlan klub: nevén nevezve, az Egal 'cult club'. A környező utcák polgárainak élete ettől fogva rémálommá vált. A koncertek után randalírozó, ordítozó, részeg csürhe lepi el a történelmi belvárost. A 14-18 év közötti ifjúság alkoholmámoros állapotát gyakran az Egal klubban történő iszogatás okozta és okozza a mai napig is. Nem tisztem ítéletet mondani azon tény felett, hogy az év szórakozóhelyének is megválasztott szórakozóhelyen a kiskorúak kiszolgálása mindennapos eseménnyé vált. Az a kirívó eset, mely felrázta a jóérzésű fiatalságot - orális szex a színpadon (!!!) -, már említést sem érdemel." A lapzártánkig megjelent három poszt felháborodott hozzászólások tömegét provokálta - pedig nagyon úgy tűnik, a blog anonim indítói mindössze médiahacket követtek el (az önleleplezőnek szánt német szó az egálnak épp ellentéte, megkülönböztetést jelent). Saját bevallásuk szerint a közöltekkel maguk sem értenek egyet, de "mosolyogva szemlélték a világvégehangulatot", amit a szélsőjobbos veszéllyel riogatva idéztek elő.

A hevesi megyeszékhelyen forrnak az indulatok az Egál klub nevű alternatív szórakozóhely jövője miatt. A feltételezések szerint a klubot a helyi ultranacionalista jobboldal hangadói akarják maguknak megszerezni - vagy legalábbis elérni, hogy az általuk "nemzeti rocknak" nevezett, valójában neonyilas zenekarok koncertezhessenek Eger legnépszerűbb (és leginkább az egyetlen) nem kommersz szórakozóhelyén.

Zászlós Roy

Az Egál az egri Ifjúsági Ház kilencvenes évek eleji hétfő esti koncertjeiből nőtte ki magát; az Egri Alternatív Kulturális Egyesület (EAKE) 1995-ben kapta meg a Ráctemplom dombja alatti pincerendszert a várostól, ingyenes használatra. Akkor még Más Klub néven futottak (közlönyünk olvasói akkoriban többször is az év vidéki klubjának választották); ezt 2002-ben változtatták meg, az egyesület elnöke, Juhász Mihály szerint azért, hogy elkerüljék a homoszexualitásra utaló konnotációkat. A klubot mindazonáltal mindenki a régi nevén emlegeti, s vezetőjét is Másmisinek becézik.

A tavaly óta jobboldali többségű városi közgyűlés júniusban úgy döntött, hogy megpályáztatja a Juhászék által tizenkét éve bejáratott helyet. (Ennek kiírását lapzártánk idejére ígérték, de addig nem történt meg.) Habis László polgármester, aki tavaly a Lokálpatrióta Egylet jelöltjeként jobboldali támogatással (a fideszes és a MIÉP-es polgármesterjelölt visszalépését követően) került a város élére, lapunk kérdésére tagadta, hogy ki akarnák sajátítani a szórakozóhelyet: mindössze legalizálni szeretnék státusát. Az egyesületnek ugyanis idestova két éve nincs érvényes szerződése a pincék használatára. Ezt kérdésünkre Juhász is elismerte, azt viszont vitatja, hogy rendezetlen lenne a státusuk. Egy konzorcium tagjaként az önkormányzattal együtt három éve 1,2 millió eurós támogatást nyertek el, amiből 110 millió forint jutott a Más felújítására. A tavaly lejárt szerződésben a konzorcium további öt évre vállalta a klub fenntartását. A szerződés óta gazdát cserélt önkormányzat szerint viszont a szerződés erre őt kötelezi - és nem okvetlenül az EAKE-vel közösen.

Nagy Imre volt polgármester és Jánosi Zoltán szocialista képviselő a pályázatot színjátéknak nevezte, amelynek célja, hogy a klubot átjátsszák a városban újra aktivizálódó szélsőjobbnak. "Biztos forrásokkal nem tudjuk igazolni, de politikai alkut gyanítunk a pályázat kiírása mögött. A város minden további nélkül meghosszabbíthatta volna az EAKE szerződését. Ám a jobboldali többség bebiztosításához szükség van a MIÉP-es képviselő szavazatára is" - állította lapunk kérdésére Jánosi.

A képviselő vélekedését látszik igazolni Juhász állítása is. A klubvezető lapunknak elmesélte: évekkel ezelőtt megkereste őt a most MIÉP-es városi képviselő, Sneider Tamás és a verőcei Magyar Sziget fesztivált szervező, utóbb Toroczkai László utódaként a Hatvannégy Vármegye (HVIM) országos elnökévé avanzsáló, szintén helyi Zagyva Gyula, hogy szeretnének nála "nemzeti koncerteket" szervezni. Juhász el is ment egy ilyen bulira az egri Szépasszonyvölgybe, de az ott tapasztaltak eltántorították. "Mocskos zsidóznak, siegheileznek, ezt nem vállalhatta fel a klub" - mondja Juhász, aki szerint ezután kezdődtek el a Más elleni támadások. (A helyi sajtó beszámolói szerint nem volt balhémentes a szkinhed-szubkultúra zenekarainak - az OI-kor, a Magozott Cseresznye, a Romantikus Erőszak, a Titkolt Ellenállás, Egészséges Fejbőr, Ismerős Arcok - idei, május végi fellépése sem.) A városi képviselő Sneider a kilencvenes években Európa-szerte ismert egri szkinhedmozgalom egyik vezéralakjaként tűnt fel - e mozgalmat emberjogi szervezetek akkoriban a még létező katonai szakközépiskolával, illetve a felderítő zászlóaljjal hozták összefüggésbe. A tavalyi választási kampányban Sneider (mozgalmi neve Roy) a jobboldali győzelem érdekében élettársát léptette vissza a polgármester-választáson. A tévéostromról készült fotókon, videókon is láthatjuk, amint a nemzeti zászlót lobogtatva rendőrökkel csap össze. A közgyűlésben többször is megtámadta a klubot, mondván, őket oda nem engedik be, míg "szélsőbalos", anarchista, liberális zenekarok (mint a HétköznaPI CSAlódások) rendszeresen felléphetnek. Sneider szavazatára (vagy legalább tartózkodására) mindazonáltal továbbra is szüksége van a polgármester mellett három lokálpatrióta és kilenc - de a Demeter Ervin vezette "központiakra" és a velük szemben álló helyiekre szakadt - fideszesből álló jobboldali koalíciónak a három szabaddemokrata és kilenc szocialista alkotta ellenzékkel szemben. Nem lehet véletlen, hogy lokálpatrióta képviselők is lármáznak a szórakozóhely ellen.

Bokraink közt

Márciusban és áprilisban a rendőrök és a fogyasztóvédelem is nagy razziát tartott a Másban, de utóbbiak csak átlagos hiányosságokon kapták rajta a büfét; a rendőrök pedig még fiatalkorút is alig találtak, nemhogy részeget vagy betépett fogyasztót. A netes fórumok viszont tele vannak panasszal arról, hogy a Mást elárasztották az absztinensnek éppen nem tűnő 13-14 éves vendégek. Ezt Juhász is elismeri, de szerinte országos tendencia a hetedikesek, nyolcadikosok felbukkanása a szórakozóhelyeken, nincs ez másképp a fővárosban sem. A 16-os karikát csak akkor tette ki a Más, amikor áprilisban a neten körbejárt a színpad egyik sarkában orális szexet folytató kamaszok fotója. A pornográf fénykép téma volt a városi közgyűlésben is, habár nem ez volt a főcsapás iránya. Hanem az, hogy a környező utcák lakói a nyugalmuk megzavarására panaszkodnak - amit bajosan tud majd kikerülni bármely másik üzemeltető.

Mind a Másért aggódók, mind a pályázatot támogatók aláírásgyűjtést indítottak. Kérdésünkre Zagyva tagadta, hogy a szélsőjobbnak köze lenne a Más elleni támadáshoz - az épp külföldön lévő, ezért elérhetetlen Sneider viszont erősen exponálta magát az ügyben. A fideszes Szelecky János alpolgármester által benyújtott közgyűlési határozatból Sneider kihúzatta az eredetileg évi több mint hárommillió forintos bérleti díjat, így a pályázat győztese csak ennek áfáját kénytelen megfizetni: évi mintegy hatszázezret. Élénk fantázia kellene annak feltételezéséhez, hogy ezt egy semleges pályázó vagy a jelenlegi üzemeltetők érdekében tette - ám az éceszgébernek titulált és barátja nevében is nyilatkozó Zagyva kérdésünkre tagadta, hogy ők vagy a hozzájuk közel állók indulni kívánnának a tenderen: "Liberális népi játék minden bokorban a szélsőjobbot látni." A koncertszervező HVIM-elnök egy független üzemeltetőt és kiegyensúlyozottabb klubot látna szívesen az Egál-Más helyén. Többen valószínűsítik, hogy a neonyilasok nem akarják átvenni a helyet, az egy-kétszáz helyi szkinheddel nem lenne kifizetődő fenntartani - jóllehet a közismert nyilas szájtok, mint a Suttogó, a Kitartás vagy a Virradat fórumaira beírók egyértelműen a nyilas reneszánsz jeleként értékelik a Más esetleges átvételét. A fideszes mainstream elszántsága az augusztusban elbírálandó pályázat előtt mindenesetre már nem tűnik annyira szilárdnak, szoros öszszefüggésben az ellenvélemények tömegével. Szkinhedek pedig, legalábbis Zagyva szerint, alig vannak Egerben: "Ez egy külső jegyeiről felismerhető szubkultúra, akik talán ha tizedét teszik ki a nemzeti rock közönségének. A többiek pedig nem szkinhedek, habár ugyanazt a zenét hallgatják, ugyanazt az eszmekört vallják, és korábban zömmel maguk is bakancsban-bomberben jártak. Õk nemzeti érzelműek."

Figyelmébe ajánljuk