Pankotai Lilinek nyilvánvalóvá vált, hogy nincs maradása pécsi iskolájában

  • narancs.hu
  • 2023. február 3.

Belpol

A diáklány jelenleg Budapesten tanul. Egy reggeli műsorban beszélt a nagy port kavart beszédét követő fejleményekről. 

„Mártírt nem szerettek volna belőlem csinálni azzal, hogy kirúgnak” – mesélte Pankotai Lili az RTL Klub Reggeli című műsorában

Pankotai Lilit a tavaly október 23-i tanártüntetés után ismerte meg az ország, több tízezer ember előtt mondott szókimondó beszédet. Akkori iskolája (a pécsi Nagy Lajos Gimnázium) elhatárolódott tőle, így végzősként iskolát kellett váltania

„Egy hét leforgása alatt annyi minden változott” – emlékezett vissza Pankotai a Reggeliben. A második megbeszélés után nyilvánvalóvá vált számára, hogy nincs maradása korábbi iskolájában. Elmondása szerint nem rúgták ki, de nyomást gyakoroltak rá, hogy magától hagyja el az intézményt.

Hozzátette, mivel nem sértette meg az iskola egyetlen szabályát sem, hiszen beszédét nem ott, hanem nyilvánosan mondta el, nem is tudták volna mivel indokolni, ha eltanácsolják. „Egy ember kivételével senki nem lett volna hajlandó” – ő legalábbis ezt az információt kapta. 

Ezt egy akkora gyomrosként élte meg, hogy azután, amiken ezen túl is keresztül kellett mennie, inkább a váltás mellett döntött. Így költözött Pécsről Budapestre és lett az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja. 

Ugyanakkor az atrocitások ellenére sem változtatna semmit a nagy port kavart beszédén, hiszen a gondolatai és érzései nem fognak megváltozni csak azért, mert ellehetetleníthetik. Szerinte tanáraival ellentétben az osztálytársait annyira nem lepte meg a beszéde, és elmondása szerint sajnálták, hogy el kellett hagynia az iskolát, mégsem álltak ki mellette.

Azt látta rajtuk, hogy félnek, a tanárok és diákok is csak négyszemközt merték elmondani neki a véleményüket. Korábban a pécsi intézményben semmilyen sztrájk, demonstráció nem volt, ehhez jött hozzá, hogy társai látták, mint kell keresztülmennie a véleménye miatt. „Nem akartak elvinni az osztálykirándulásra” – hozta fel példaként. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk