Huszonötszörösére nőtt egy család napelemes pályázatának önrésze

  • narancs.hu
  • 2023. február 4.

Belpol

38 ezer forint volt az eredeti összeg, de „a kialakult gazdasági helyzet miatt” 960 ezer lett.

A zalaszentgróti Takács Gábor családja több mint egy éve kötött szerződést arra, hogy a ház felújításával együtt napelemes rendszert is szereltet, az uniós pénzből finanszírozott pályázaton, egy kivitelező cég segítségével. Takácsék nyertek is 1,9 millió forintot, ezért ki kellett fizetni 165 ezer forint pályázatindítási díjat, 30 ezer forintot az energetikai vizsgálatra.

38 ezer forint önrész is szerepelt a szerződésben.

Az RTL Híradó beszámolója szerint Takács Gábor a héten kapott e-mailben értesítést, hogy mihelyt befizetik az önrészt, kezdődhet a napelemek felszerelése.

„Nagyon megörültünk, hogy végre eljött az idő. De jött egy link, amire rákattintva tudhattam meg, hogy az önrészem a kialakult gazdasági helyzet miatt hogyan változott: kilencszázhatvan-valahányezer forintra emelkedett. Ami nem annyira elfogadható, úgy gondolom. Finoman szólva” – nyilatkozta az RTL-nek a zalaszentgróti családfő. 

Takácsék számítottak arra, hogy ha a forint gyöngül, az alapanyagok ára nő, többet kell fizetni, de arra nem gondoltak, hogy ennyivel többet. Nem is tudják kigazdálkodni, és nem is érzik jogosnak, hogy ezt nekik kellene kifizetniük, hiszen nem miattuk csúszott egy évet a kivitelezés. Hanem amiatt, hogy csúszott a kifizetés.

„Olyan mértékben szánalmas és borzalmas a teljesítmény, amit ezen a területen eddig nyújtottunk, úgyhogy nem is mondom, hogy mennyit fizettünk ki” – kért elnézést január elején a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Az RTL riportja szerint a nyertes 43 ezer pályázatból 41-et fizetett ki az állam, a 150 milliárd forintnyi igényelt pénzből 78 millió forintot. A miniszter azt ígérte, fel fogják gyorsítani a kifizetést.

A televíziónak nyilatkozott Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Azt mondta a zalaszentgróti esetről, hogy bár indokolt az áremelkedés, de ez tényleg túlzás, mert csak mintegy 30-40 százalékkal nőtt a napelemes rendszerek ára. Azt javasolta mindenkinek, aki ugyanebben a cipőben jár, hogy a szövetség honlapján kérjen új ajánlatot a már megnyert támogatásra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk