Parti Nagy Lajos, Hernádi Judit, Radnóti Sándor, Kemény István, Mécs Imre egy-egy mondattal demonstrált a hajléktalanságban élők védelmében

  • narancs.hu
  • 2018.10.14 18:18

Belpol

Hétfőtől „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”. Képgaléria a tüntetésről.

Október 15-én, hétfőn lép hatályba a szabálysértési törvény legutóbbi módosítása, amely minden eddiginél szigorúbban bünteti a közterületen élő hajléktalan embereket.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A 2018 nyarán módosított Alaptörvény kimondja: „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”.

Október 14-én, vasárnap délután kortárs írók, színészek, rendezők, riporterek és civilek közösen tiltakoztak „Egy mondat.” címmel. Az akció szervezői kortárs magyar írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kértek meg arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított Alaptörvény inkriminált mondatára.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Város Mindenkié felhívására több mint hetven kortárs magyar író (köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna, Lackfi János) küldte el nekünk „egy mondat”-át. Ezeket a mondatokat táblákra írjuk. A táblákat írók színészek, rendezők, riporterek, civilek stb. fogják tartani (köztük Bombera Krisztina, Fliegauf Benedek, Hernádi Judit, Parti Nagy Lajos, Mécs Imre, Sándor Erzsi).  Az „Egy mondat”-ok az esemény Facebook-oldalán olvashatóak.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

A kormány 2010 óta kriminalizálja a közterületen élő hajléktalan embereket, miközben semmit nem tesz a hajléktalanná válás megelőzéséért – véli az AVM. Az Alaptörvény 7. módosításával az eddiginél általánosabb módon tiltják be ismételten a köztéri hajléktalanságot, ezzel szabad utat engedve annak, hogy október 15-étől szélesebb körű rendészeti eszközökkel üldözzék a legelesettebb embereket.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

A hétfőn hatályba lépő törvény szerint, ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja. A törvény értelmében, ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, vagy első felszólításnál a hajléktalan ember nem hagyja el a helyszínt, nem megy be szállóra, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe veszik az illetőt, ezt követően pedig a bíróság dönthet az azonnali elzárásról is. Az eljárás során az érintettek ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan dolgokat” megsemmisítik, a procedúráról pedig a kormányzati szándék szimbolikus lenyomataként „megsemmisítési jegyzőkönyvet” készítenek.

A szabálysértési eljárás pontos menetéről az Utcajogász Egyesület jogi tájékoztatójában olvashat bővebben.
false

 

Fotó: Németh Dániel

A Város Mindenkié csoport mellett – mely 2010 óta küzd a hajléktalanság kriminalizációja ellen – a rendelet életbelépése előtt művészek, ismert emberek és civilek tiltakoznak az ellen, hogy a kormány a hajléktalanságot, az ország egyik legsúlyosabb szociális problémáját büntetőtörvényekkel kezelje, ezzel még kilátástalanabb és megalázóbb helyzetbe taszítva elszenvedőit. Szót emeltek azért, hogy a hajléktalan emberek támogatására létrehozott szociális ellátókat a kormány „rendőrökként” és nem pedig segítőkként kezelje. Azért demonstráltak, mert a kormány mindeközben semmit nem tesz a lakásvesztés veszélyében élők segítéséért, sőt, az önkormányzatok aktív szerepet vállalnak a kilakoltatásokban.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

Neked ajánljuk