Parti Nagy Lajos, Hernádi Judit, Radnóti Sándor, Kemény István, Mécs Imre egy-egy mondattal demonstrált a hajléktalanságban élők védelmében

  • narancs.hu
  • 2018. október 14.

Belpol

Hétfőtől „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”. Képgaléria a tüntetésről.

Október 15-én, hétfőn lép hatályba a szabálysértési törvény legutóbbi módosítása, amely minden eddiginél szigorúbban bünteti a közterületen élő hajléktalan embereket.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A 2018 nyarán módosított Alaptörvény kimondja: „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”.

Október 14-én, vasárnap délután kortárs írók, színészek, rendezők, riporterek és civilek közösen tiltakoztak „Egy mondat.” címmel. Az akció szervezői kortárs magyar írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kértek meg arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított Alaptörvény inkriminált mondatára.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Város Mindenkié felhívására több mint hetven kortárs magyar író (köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna, Lackfi János) küldte el nekünk „egy mondat”-át. Ezeket a mondatokat táblákra írjuk. A táblákat írók színészek, rendezők, riporterek, civilek stb. fogják tartani (köztük Bombera Krisztina, Fliegauf Benedek, Hernádi Judit, Parti Nagy Lajos, Mécs Imre, Sándor Erzsi).  Az „Egy mondat”-ok az esemény Facebook-oldalán olvashatóak.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

A kormány 2010 óta kriminalizálja a közterületen élő hajléktalan embereket, miközben semmit nem tesz a hajléktalanná válás megelőzéséért – véli az AVM. Az Alaptörvény 7. módosításával az eddiginél általánosabb módon tiltják be ismételten a köztéri hajléktalanságot, ezzel szabad utat engedve annak, hogy október 15-étől szélesebb körű rendészeti eszközökkel üldözzék a legelesettebb embereket.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

A hétfőn hatályba lépő törvény szerint, ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja. A törvény értelmében, ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, vagy első felszólításnál a hajléktalan ember nem hagyja el a helyszínt, nem megy be szállóra, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe veszik az illetőt, ezt követően pedig a bíróság dönthet az azonnali elzárásról is. Az eljárás során az érintettek ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan dolgokat” megsemmisítik, a procedúráról pedig a kormányzati szándék szimbolikus lenyomataként „megsemmisítési jegyzőkönyvet” készítenek.

A szabálysértési eljárás pontos menetéről az Utcajogász Egyesület jogi tájékoztatójában olvashat bővebben.
false

 

Fotó: Németh Dániel

A Város Mindenkié csoport mellett – mely 2010 óta küzd a hajléktalanság kriminalizációja ellen – a rendelet életbelépése előtt művészek, ismert emberek és civilek tiltakoznak az ellen, hogy a kormány a hajléktalanságot, az ország egyik legsúlyosabb szociális problémáját büntetőtörvényekkel kezelje, ezzel még kilátástalanabb és megalázóbb helyzetbe taszítva elszenvedőit. Szót emeltek azért, hogy a hajléktalan emberek támogatására létrehozott szociális ellátókat a kormány „rendőrökként” és nem pedig segítőkként kezelje. Azért demonstráltak, mert a kormány mindeközben semmit nem tesz a lakásvesztés veszélyében élők segítéséért, sőt, az önkormányzatok aktív szerepet vállalnak a kilakoltatásokban.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.