PDSZ: az oltatlan tanárok ötöde nem vállalja az oltást

  • narancs.hu
  • 2021. november 17.

Belpol

Óriási problémát okozhat, ha őket nem foglalkoztathatják tovább. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének belső felmérése szerint az oltatlan pedagógusok közel ötöde az oltás kötelezővé tétele ellenére sem kérné a koronavírus elleni vakcinát.

Eddig 217 intézményből kaptak adatokat, ezekben 8732 oltatlan tanügyi dolgozó van, közülük 19 százalék,1637 fő jelezte, hogy nem kéri a koronavírus elleni oltást - mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja a Spirit FM-en.

Az állami iskolákban alkalmazottaknak december 15-ig fel kell venniük az első oltást, különben fizetés nélküli szabadságra küldik őket, és egy év múlva ki is rúghatják az oltást elutasítókat.

A PDSZ szerint - mivel már így is tanárhiány van - óriási problémát jelentene, ha nem foglalkoztathatnák az oltást elutasító pedagógusokat. Az Emmi ellenben nem tart működési zavaroktól, a minisztérium azt hangsúlyozza, hogy már ma is közel 90 százalékos az átoltottság a pedagógusok körében.

Bár az oktatásban érintett szakszervezetek az oltás felvételére biztatják kollégáikat, a kötelező oltást előíró rendelet visszavonását kérik a kormánytól, és ezt sztrájktárgyalásaik során is követelésként fogalmazták meg. Azt is kritizálják, hogy a kötelező oltás csak az állami intézmények alkalmazottaira vonatkozik, egyházi vagy magániskolákban a fenntartó szabadon dönthet arról, elrendeli-e. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk