PDSZ ügyvivő: Ha nem jön EU-támogatás, egyáltalán nem lesz pedagógus béremelés

  • narancs.hu
  • 2023. március 7.

Belpol

A költségvetési törvénymódosítás végén szerepel egy rész, amely szerint "egyértelmű, hogy ha  nincs uniós támogatás, nincs béremelés" – véli Nagy Erzsébet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője az ATV Híradónak azt nyilatkozta, a költségvetési törvénymódosítás végén van egy passzus, amely kimondja, hogy uniós források nélkül nem lesz pedagógus béremelés. A kormány részéről korábban a miniszterelnök és a kancelláriaminiszter is úgy fogalmazott, hogy 10 százalékos tanári béremelést tud finanszírozni a magyar költségvetés, s az ezen felüli emelés az uniós források függvénye. 

Mint arról lapunk is beszámolt, a kormányzat alapvetően uniós forrásból oldaná meg a pedagógusok béremelését. Orbán Viktor novemberben a parlamentben arról beszélt: ha lesz uniós pénz, akkor magasabb lesz a pedagógus béremelés, ha sikerül és megkapjuk az uniós forrásokat, akkor „a pedagógusok valóban elfogadhatatlanul alacsony fizetését” jelentősen meg tudják emelni. Néhány nappal ezelőtt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár fogadta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ), valamint a Nemzeti Pedagóguskar vezetőit, és megerősítette: „a kormány célja az, hogy a háború és a szankciók okozta nehéz helyzetben is folytassa a pedagógusok béremelését”. Ezt az egyeztetés előtt álló jogszabálytervezetek is rögzítik - tudatta.

Most Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője az ATV Híradónak azt nyilatkozta: volt olyan kérdés, hogy mi van, ha nem jön az uniós támogatás, ám erre Maruzsa Zoltán azt a választ adta, hogy nem gondolkodnak ilyen verzióban, mert teljesítik az indikátorokban írtakat.

„Drukkol, hogy minden rendben legyen", fogalmazott az ügyvivő, de hozzátette: a költségvetési törvénymódosító javaslat végén szerepel egy mondat, ami alapján szerinte „egyértelmű, hogy ha nincs uniós támogatás, nincs béremelés”. Ez ugyanis kimondja: a törvény a Magyarországot megillető Európai Uniós források biztosítását követő napon lép hatályba. „2023. évi … törvény Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény módosításáról 2. § (1) Ez a törvény a Magyarországot megillető Európai Uniós források biztosítását követő napon lép hatályba” – idézte a javaslatot Nagy Erzsébet.

A kormány részéről korábban Gulyás Gergely a kormányinfón, Orbán Viktor pedig novemberben a parlamentben hangsúlyozta, hogy a pedagógusok esetében a béremelés mértéke akkor lesz 10 százaléknál magasabb, ha érkeznek az uniós források.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk