Pécsen választási csalás történt

  • narancs.hu
  • 2018. május 2.

Belpol

A szavazóhelyiségbe belépő férfi közölte, hogy neki Hoppál Péterre kell szavaznia.

Kúriai végzés mondja ki, hogy Pécsen választási csalás történt április 8-án – írja az Átlátszó. A választás tisztasága a pécsi 040-es szavazókörben sérült, nem is egyszer, hanem két alkalommal, s mindkétszer a Fidesz érdekében történt a választási csalás.

Az Átlátszó arról ír, hogy a választás napján a Baranya 1-es választókerület egyik pécsi szavazókörében egy férfi arról beszélt a szavazatszámláló bizottság tagjai előtt, hogy neki Hoppál Péterre kell szavazni, és ő ezért pénzt is kapott. Miután a tagok felvilágosították, hogy itt nem Hoppál, hanem Csízi Péter a kormánypárti jelölt, a férfi – miután megtanácskozta a dolgot az utcán rá várakozó kisteherautó sofőrjével – visszatért és szavazott.

A szakmaiság szigorú őre

Hoppál Péter

Fotó: MTI

Az eset után a szavazatszámláló bizottság egyetlen nem fideszes tagja, Konkoly-Thege Júlia hivatalos jegyzőkönyvet akart felvenni, de az indítványát nem támogatták. Azt viszont nem tudták megakadályozni, hogy nem hivatalos jegyzőkönyv készüljön.

De ez még nem minden, mert – ahogy az Átlátszó írja – nem sokkal később hárman érkeztek a szavazóhelyiségbe, de csak ketten akartak szavazni. A szavazófülkébe is hárman vonultak be, ott hangosan egyeztettek arról, hogy kire kell szavazniuk valakinek a megbízásából.

Konkoly-Thege Júlia követte a szavazókat az utcára, ahol szóba elegyedett velük, a beszélgetést pedig rögzítette:

„Delegált: Sziasztok, mi volt ez itt? Mit csináltok?

Szavazópolgár 1.: Ő a Fideszre szavaz…

Szavazópolgár 2.: Jöttek szavazni.

D.: De ki ez az ember, aki itt veletek egyeztetett?

Sz. 1.: Ez? Jaa, ez a nagybátyám, az ő kedvéért, mit tudom én, mondom, jól van, akkor feljövök, azt csá. Nem akartam jönni sehova, nem akartam jönni.

D: És ő meg mit akart?

Sz. 1.: Hát ő, őt is fizeti a valaki. Mit tudom én. Fuvaros.

D.: Hogy mit mondtál?

Sz.1.: Fizetik. Őt is. Ő is egy ilyen izé, megbízott.

D.: És kire kellett szavaznod?

Sz. 1.: Fidesz. A Fideszre. Mindegyikünk arra szavazott.

Sz. 2.: Az az Orbán Viktor, nem?

D.: Aha.”

Miután Konkoly-Thege Júlia visszatért a szavazóhelyiségbe, újabb jegyzőkönyvet akart felvetetni, de ezt a többi delegált megint csak megakadályozta, így ismételten nem hivatalos jegyzőkönyv készült.

És ez még mindig nem minden: Konkoly-Thege Júliát nemcsak a bizottsági tagok, de az őt delegáló MSZP helyi kampánystábja sem segítette – utóbbiaktól azt a választ kapta, hogy ha Mellár Tamás nyer, akkor nem tesznek bejelentést, majd miután azzal hárítottak, hogy a pesti központ nem forszírozná az ügyet, Konkoly-Thege Júlia kénytelen volt egymaga az ügy végére járni.

Az Átlátszó cikkében fény derül a Patyi András vezette Nemzeti Választási Bizottság tevékenységét is remekül megvilágító, elutasításokban gazdag történet részleteire.

Figyelmébe ajánljuk