Péterfalvi Attila szerint a posztok törlése beavatkozás egy ország alkotmányos gyakorlatába

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 13.

Belpol

A NAIH elnöke nem tud arról, hogy a kormány nekiállt volna a témában törvényt alkotni.

„Van egy országban egy alkotmányos szabályozás, bírósági gyakorlat, alkotmányos kultúra, és azt egy külső szereplő úgy befolyásolja, hogy bizonyos véleményeket letilt, nem enged érvényesülni. Ki adott erre felhatalmazást? Milyen szempontok szerint dönt? Hova fordulhatok jogorvoslatért? Mennyire eredményes a jogorvoslat? Ez direkt beavatkozás egy ország alkotmányos gyakorlatába” – mondta Péterfalvi Attila a 444.hu-nak adott interjújában.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke nem tud arról, hogy a kormány nekiállt volna közösségi médiáról szóló jogszabályok kidolgozásának. Szerinte azért most merült fel ennek a kérdése, mert egyre több olyan esetről hallani, amikor itthon is töröltek posztokat. Úgy látja, ez nem a Facebookról szól, azt csak a sajtó emelte ki, ha születik jogszabály, az mindenkire vonatkozna.

Saját kezébe venné a kormány a Facebook-letiltások vizsgálatát

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint új jogszabályt kell alkotni. Javaslatot tett Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a kormánynak arra, hogy alkossanak jogszabályt a közösségi médiáról, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát - írja a kormánypárti Magyar Nemzet.

„Kell, hogy legyen egy abszolút tilalmi kör arról, amit nem szabad, ez evidens. Ide tartozik a pedofília, a terrorizmus, az öngyilkosság segítése vagy akár a pénzmosás, ebben uniós vagy talán akár globális szinten is könnyű lenne konszenzusra jutni. Minden civilizált társadalomban ezeknek szerintem az abszolút tilalmi zónába kellene esniük. Ezeken túl viszont, ha egy vélemény nem tud érvényesülni, akkor az igenis beavatkozás egy ország alkotmányos rendjébe. Az én javaslatom erről szól. Hogy ez kormánypárti médiát érint, ellenzéki médiát, Kis Istvánt vagy Nagy Józsefet, az engem nem érdekel” – mondta.

Neked ajánljuk