Pikó a Fidesz legújabb terveiről: Orbánék nem tudnak leállni

  • narancs.hu
  • 2019. november 14.

Belpol

Józsefváros polgármestere szerint demokrata ilyen nem csinál.

„Olyan, mint amikor nagycsoportban a behemót gyerek elveszi a többiek játékát” - így reagált a szerdán este beterjesztett önkormányzati törvénycsomagról Pikó András.

Józsefváros új polgármestere az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy a kormány némi zavarodottság után ismét megmutatta a foga fehérjét ezzel a tervezettel. Mint ismeretes Semjén Zsolt szerdán terjesztette be azt a tervezetet, amely jelentős mértékben megkötné az önkormányzatok, a polgármesterek kezét.

Az intézkedéscsomag arra kötelezné a településeket, elsősorban a fővárost, hogy a helyi iparűzési adóból származó bevételeit szinte egy az egyben a tömegközlekedésre költse, ami magával vonná azt is, hogy másra alig maradna pénz. A tervezet részeként 2020 március elsejétől az önkormányzatok egész egyszerűen nem dönthetnek többé arról, hogy mi kap építési engedélyt a területükön, és ezt kapásból könnyű összekötni a főváros stadionépítési bojkottjával, ami így könnyedén bizonyulhat – a NER erőszakos beavatkozásának köszönhetően – üres ígéretek.

"Háború!"

Ezt Pikó úgy értékelte, elindult a háború, Orbán képtelen visszafogni magát, pedig a választásokat követően még kompromisszumkésznek mutatkozott.

Pikó András

Pikó András

Fotó: Németh Dániel

„Nem tudnak kijönni a trackből, amiben benne vannak tíz éve”, mondta a polgármester. Pikó szerint az ilyen hatalmi reflexek már a kormánypártok szavazóit is taszítják, mert egyszerűen az, aki egy választás után kezdi újraírni a szabályokat, „nem demokrata”.

A polgármester beszélt a kerületében zajló folyamatokról is. „Csendes háborúhoz”, „gyömöszkéléshez” hasonlította Pikó az átadás-átvételt, ami Józsefvárosban sem nélkülözte a bizarr vagy vérlázító mozzanatokat.

Úgy kellett átvennie a kerület irányítását, hogy az önkormányzati honlaphoz nem kapott belépőt, de még a kerület lapját is szabályosan kimenekítették az új városvezetés elől: „Józsefváros”-ról „Józsefvárosért”-re nevezték, és egyszerűen elvitték az önkormányzattól. Ezt követően a szerkesztőség az összes anyagot letörölte a számítógépekről, ami Pikó szerint erősen felveti a törvénysértés gyanúját – egy kifejezetten erre a célra felkért informatikai cég már vizsgálja az ügyet.

Menekülők

Ráadásul a polgármesternek még azzal a pletykával is meg kell küzdenie, miszerint „ha jönnek Pikóék, akkor itt mindenki börtönbe fog kerülni.” Nem csak két józsefvárosi önkormányzati holding igazgatótanácsa fogta közös megegyezéssel menekülőre, de Pikó szerint a hivatal megmaradt alkalmazottai között is pánikszerű a hangulat.

A kormánypárt és a baloldali értékeket valló közösségi tér háborúja hosszú és nyomasztó krónikát tudhat maga mögött, ám ebben az egész sztoriban talán az volt a legkeményebb mozzanat, amikor a józsefvárosi önkormányzat egész egyszerűen eltüntette az Auróra működését igazoló dokumentumokat. Pikó szerint ez több, mint gyanús, ezért belső vizsgálatot indít annak érdekében, hogy az ügy végére járjon.

Figyelmébe ajánljuk

„Elindult a hír, hogy a Samsung vásárolta meg” – milyen üzem létesül az őrbottyáni téglagyár helyén?

Új tulajdonosa akadt az őrbottyáni téglagyárnak, ahol az eddigiektől eltérő tevékenység folyik majd. Rögtön elindultak a találgatások, hogy kinek az érdekeltségébe került az üzem. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni a lakosságot: az eddig ismert információk szerint nem lesz akkumulátor-feldolgozás, sem veszélyesanyag-raktározás.