Pikó: Visszavonták a Magyar Rádió épületeinek bontási engedélyét

  • narancs.hu
  • 2023. december 6.

Belpol

A kerületi önkormányzat helyi védelem alá helyezte a tömböt, erre hivatkozva vonta vissza a kormányhivatal az engedélyt. 

Pikó András VIII. kerületi polgármester tájékoztatása alapján hétfőn számoltunk be arról, hogy a kormány utólag, visszamenőleges hatállyal rendeletben kívánja ellehetetleníteni azt, hogy kiemelt állami beruházások által érintett épületek esetében a helyi önkormányzat egyedi védettséget biztosíthasson számukra – vagyis hogy például a Magyar Rádió egykori épületeinek bontását a kerületi önkormányzat a védetté nyilvánítással akadályozza meg. 

Pikó András szerdán azonban arról posztolt, hogy 

a Pest Vármegyei Kormányhivatal visszavonta a korábban kiadott bontási engedélyt az érintett épületekre.

A Pikó által közzétett kormányhivatali határozat szerint a bontási engedélyt éppen arra hivatkozva vonják vissza, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat november 7-én a tulajdonában lévő épület helyi védelem alá helyezéséről döntött, ezt pedig figyelembe kellett volna vennie a Kormányhivatalnak, amikor a bontási engedélyt megadta.

Pikó hozzátette, ezzel a történetnek koránt sincs vége, de szerinte van értelme küzdeni, és volt értelme a helyi védettség alá helyezésnek is. A Magyar Rádió volt épületeinek ügyében a Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatást is tart december 11-én 18 órától a H13-ban. 

A Magyar Rádió egykori épülettömbjét egyébként három éve ajándékozta az állam a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának, és ez a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca által határolt terület adna helyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszának, miután az intézmény 2020-ban végleg elhagyta a Piliscsabán direkt neki épített kampuszt. A Magyar Rádió épületeinek bontására november elején írták ki a közbeszerzést, eszerint a Pázmány Campus leendő helyén közel 32 600 négyzetmétert tüntetnének el, ami 37 500 köbméter bontott anyagot eredményezne majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk