Pintér az egészségügyről: Nem tudjuk, hogy hány orvos szolgál ma Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Belpol

A belügyminiszter a népjóléti bizottság meghallgatásán vázolta fel a frissen hatáskörébe került egészségüggyel kapcsolatos teendőket.

Pintér Sándor a népjóléti bizottság szerdai meghallgatásán beszélt a Belügyminisztérium terveiről az egészségüggyel és a szociális területtel kapcsolatban. Pintér azt kérte a képviselőktől, hogy támogassák az egészségüggyel és közoktatással kibővített tárca működését, hogy még jobb teljesítményt tudjanak az adott területeken véghezvinni – írja a Telex.

A belügyminiszter a szociális területekről, amelyek eddig az Emmihez tartoztak elmondta, az alapok, amiket Balog Zoltán és Kásler Miklós fektetett le, megfelelőek. Szerinte éppen ezt mutatja, hogy miniszterhelyettesnek Rétvári Bencét, az Emmi volt államtitkárát kérte fel. A szociális államtitkár Fülöp Attila marad.

Pintér arról is beszélt, a Belügyminisztériumban törzsi vezetést szeretne, tehát mindenki hozzájárulhat a munkához, mindenki tehet javaslatokat, az ezután megszületett döntéseket így mindenkinek a sajátjának kell tekintenie a későbbiekben.

Új területekkel is foglalkozó belügyminiszterként Pintér modernizálni szeretné az egészségügy szerkezetét, szervezetét és célkitűzéseit. Mint elmondta, a szociális területre a felzárkózó településeken keresztül rálátott, és az egészségügy működésébe is betekintést nyert a pandémia idején. Ezzel együtt szeretné, ha

a szociális segítségnyújtás társadalmi együttműködéssel történne, amiben szerepet kell vállalniuk az egyházaknak, a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak és a családoknak.

Pintér szerint a Belügyminisztérium jelenlegi állománya elsősorban a szervezéssel, a jogszabályok megalkotásával tud ehhez a munkához hozzájárulni.

Az egészségüggyel kapcsolatban Pintér ugyanakkor kijelentette:

„Nem kívánok gyógyítani, és nem kívánok a gyógyító munkában közvetlenül részt venni.”

Hozzátette, bár Magyarországon a betegségben töltött élethossz ugyanannyi, mint Nyugat-Európában, az egészségben eltöltött élethossz lényegesen rövidebb, az egészségügy pedig szerinte jelenleg nem teljesít megfelelően ahhoz, hogy ez hosszabb legyen. Pintér azt ígérte, az intézmények és a források felhasználásának ellenőrzését hatékonyabbá fogják tenni, és ezzel minőségibbé, jobbá fog válni az egészségügyi ellátás. 

A belügyminiszter továbbá azt is szeretné elérni, hogy rövidebbek legyenek a várólisták, és mindenki gyorsabban megkapja azt az orvosi ellátást, amire szüksége van, ehhez azonban elengedhetetlen

a digitális rendszerek, például az EESZT fejlesztése.

Pintér azt is elmondta, statisztikai problémáik vannak, aminek következtében: „Nem tudjuk pontosan azt, hogy hány orvos szolgál ma Magyarországon”.

Pintér Sándor korábban a közoktatásért felelős belügyminiszterként a kulturális bizottságban is megjelentNagy Márton a gazdasági bizottságban beszélt a terveiről, Csák János leendő kultúráért és innovációért felelős miniszter pedig a "négy emberi jóról" értekezett meghallgatásán

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk