Pintér és Csányi bizalmi embereitől bérel raktárépületet a rendőrség

Belpol

A kispesti raktár előbb Garancsi István érdekeltsége volt, ám az Orbán Viktort is reptető nagyvállalkozó túladott rajta.

Új tulajdonosi körhöz került a Sinvest Hofa Kft., mellyel sok évre szóló bérleti szerződést kötött Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Először a Népszava számolt be arról kispesti, Hoffher Albert utcai bűnjel- és autóraktárról, melyet a rendőrség egy Garancsi István közvetett tulajdonában álló cégtől vesz bérbe, méghozzá milliárdokért.

A BRFK 2012 és 2017 között összesen bruttó 450 millió forintért használhatta az épületet, utána viszont olyan, tíz évre szóló szerződést kötöttek, ami után már évente fizettek ennyit a Sinvest Hofának. A 2028 januárjában kifutó megállapodás ablakon kidobott pénznek tűnik – a rendőrség a több milliárdos áron saját raktárbázist is vehetett volna magának – ám a BRFK a Népszava többszöri kérdésére sem magyarázta meg, hogy miért költenek ennyit a kispesti bérleményre.

Érdekes adatokat találunk a Sinvestről az Opten céges adatbázisában is: a 2008-ban alapított cégnek legalább 2016 óta egyetlen alkalmazottja sincs – így igazán szép teljesítmény tőlük az éves szinten 360-370 millióra rúgó árbevétel. A vállalkozás nettó bevételeit amúgy nagyjából le is fedi a BRFK által rendszeresen fizetett bérleti díj.

 
Sinvest Hofa
 
A Sinvest Hofa Kft. bejegyzett alkalmazotti számát mutató grafikon
Opten.hu
 

A rendőrség 2021 májusában még Garancsi Istvánt gazdagította a Hoffher Albert utcai bérlettel, ám a helyzet a közelmúltban megváltozott. A Narancs.hu az Opten cégadatbázisában vette észre, hogy a kft.-t addig ügyvezetőként irányító és közvetetten birtokló Garancsi levonult a színről. A Sinvest Hofának új tulajdonosai lettek: a Lido Ingatlan Zrt. és a VGT Invest Zrt. Előbbi a Sányi Sándor OTP-vezér fontos emberének számító Ecsedi Ferenc vállalkozása – Ecsediről az is tudható, hogy a rendőrségnek és a hadseregnek is beszállító Milipol Zrt fő. részvényese volt, amíg (mint az Index írja) az állam felvásárolta volna a haditechnikában megkerülhetetlennek számító Milipolt.

A VGT Invest ügyvezetője és (cégén, a BLK Corporation-ön keresztül) közvetett birtokosa

Tasnádi László, egykori rendőrtiszt és volt III/II-es hírszerző.

Tasnádi Pintér Sándor belügyminiszter bizalmi köréhez tartozik: 2014-ben rendészeti államtitkárnak is kinevezték, ám a döntés III/II-es múltja miatt az Orbán-kormányon belül is komoly kritikákat váltott ki.

Tasnádi 2016 decemberében távozott kormányzati posztjáról, majd belevetette magát a biztonsági piacba: azóta személy- és vagyonvédelmi vállalkozásai, köztük a BLK Corporation, tarolnak az állami megbízásokon. De az egykori államtitkár vezetői posztot tölt be a korábban Pintér Sándor érdekeltségének számító Civil Biztonsági Zrt-ben is.

A rendőrség és a NER virágzó kapcsolatáról, további érdekes hatósági szerződésekről bővebben a Magyar Narancs legfrissebb számában is olvashatnak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.