Az NSO-alapító ígéri, megnézi, volt-e magyar újságíró a Pegasus célpontjai között

  • narancs.hu
  • 2021. július 22.

Belpol

"Ha az állítások igazak, akkor leválasztjuk a rendszert" - mondta a cég vezérigazgatója, aki azt persze nem mondhatta meg, a magyar kormány az ügyfele-e. 

Csütörtökön egy izraeli rádióműsorban szerepelt Panyi Szabolcs magyar újságíró, akinek a telefonján megtalálták a Pegasus izraeli kémszoftver nyomait, és a Pegasust gyártó izraeli NSO nevű cég egyik alapítója és vezérigazgatója, Salev Hulió.

A Telex beszámolója szerint a műsorban Panyi arról beszélt, hogy a vizsgálatok alapján mikor fértek hozzá a telefonjához, illetve milyen anyagokat tudhattak meg, majd jelezte, hogy a műsorban később rá reagáló Huliótól azt kérdezné, Magyarország továbbra is az ügyfele-e az NSO-nak.

Az NSO vezérigazgatója válaszában arról beszélt, hogy a cég nem tudja, hogy kik a célpontok. "Aktív részt vesz-e az NSO az ügyfelek tevékenységeiben? A válasz erre is nemleges" - mondta. 

Hulió azt ígérte, hogy ki fogják vizsgálni ezt az ügyet, és ha Panyi célpont volt, akkor leállítják a programot ellene. "Akárki is használta azt ellene, elfogadhatatlan, hogy ilyen történjen. Fontosnak tartom viszont elmondani, mert ez az, amit az emberek nem értenek, hogy az NSO egy technológiai vállalat, amely rendszereket ad el országoknak" - mondta. 

Arra a kérdésre, hogy Magyarország a történtek után továbbra is az ügyfele lesz-e az NSO-nak, Hulió azt mondta, nem beszélhet az ügyfeleiről. "Az ügyfelük a magyar kormány!" – szegezte megállapítását a rádióriporter az NSO vezérigazgatójának, mire ő azt válaszolta,

„Pont erről beszélek, ez az, amiről nem beszélhetek. Ellenőrizni fogjuk, mi történt, ha pedig az állítások igazak, akkor leválasztjuk a rendszert.”

Az NSO alapítója korábban egy izraeli lapnak is azt állította, újságírók ellen nem használták ügyfeleik a programot, és a kiszivárgott, újságírók által megszerzett 50 ezer tételes célpontlista nem hozzájuk tartozik, több érintett - köztük Panyi Szabolcs - telefonján ugyanakkor megtalálták a kémprogram nyomait. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk