Újabb akadémikus borult ki a nyilvánosság előtt: Pléh Csaba szerint a kormány elüldözi a kutatókat

  • narancs.hu
  • 2018. július 8.

Belpol

Hát, nem ez a cél?

Az akadémiai intézetek alapellátását kérdőjelezik meg a kormány tervei – mondta Pléh Csaba akadémikus, pszichológus-nyelvész az RTL Klubnak nyilatkozva. Ezen felül az egész intézkedés módja bizonytalanságot hoz, megrendíti a kutatók elszántságát. Ennek eredménye pedig az lehet, hogy a kutatók egy része inkább külföldön folytatja majd a munkát.

PLÉH CSABA: „Kutatóhelyek szűnhetnek meg"

Az interjúból kiderült, hogy Pléh meglepődött a kormány azon lépésén, hogy az alkalmazott kutatások felé próbálja tolni a hatalom azt MTA-t az alapkutatások helyett.

Pléh Csaba Bolyai nem-euklideszi geometriájával illusztrálta az alapkutatás értelmét, mondván, az sem hozott azonnal hasznot, később viszont felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult.

Pléh Lánczi András nyilatkozatára reagálva, mely szerint számos társadalomtudományi kutatás nem érdemes a finanszírozásra, azt mondta, hogy az efféle szemezgetés a több ezer közleményből nem ad megfelelő képet a kutatásokról. Ugyanakkor példaként említette az MTA-nak a magyar oktatási rendszert elemző munkáját.

(RTL Klub)

Figyelmébe ajánljuk