Politikai harc indult az olimpiarendezés ellen: az elmúlt napokban több százan jelentkeztek aktivistának

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. jan. 13., 09:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bemutatkozik a Momentum Mozgalom: kik ők és mit akarnak?

„Ez nem az emberek, hanem a Fidesz olimpiája lenne”: a NOlimpia-népszavazás kezdeményezői meséltek lapunknak a mozgalmukról és az országról. „Ami itt van, az egy begyöpösödött rendszer” – mondják a népszavazás kezdeményezői, akik arról is beszélnek,

miért nonszensz

a budapesti olimpia gondolata.

false


Kedden kapott lábra a hír, hogy talán mégis lehet fővárosi népszavazás a 2024-es budapesti olimpiarendezésről, mert a NOlimpia – Nem az olimpiára, Igen a jövőnkre nevű kezdeményezés népszavazási kérdését hitelesítette a Fővárosi Választási Bizottság, ők pedig már aktivistákat keresnek, akik elkezdhetik az aláírásgyűjtést. A kezdeményezést a Momentum Mozgalom indította el, amelyről eddig alig lehetett valamit hallani, így hát felkerestük őket a pesti közösségi helyükön, ahol arról meséltek, kik is ők és mit szeretnének.

A Momentumot a jogász végzettségű ifj. Fekete-Győr András

kezdte el szervezni többedmagával 2015 elején, de azt mondja, nem pusztán egy egyetemi mozgalomról van szó. „Többünkben felébredt a politikai és a társadalmi szerepvállalás lángja, és elkezdtük keresni egymást. Azokat az embereket, akik abban hittek, hogy civil kezdeményezésként nem lehet ma Magyarországon érvényesülni, nem lehet ezt az egész rendszert megváltoztatni, ezért politikai mozgalomra van szükség” – mondja András, aki jelenleg a Momentum elnöke. A mozgalom vezetői így nem is titkolják: párttá szeretnének formálódni, és indulni a ’18-as választásokon.

ifj. Fekete-Győr András

ifj. Fekete-Győr András


Kezdetben kilencen voltak, de úgy döntöttek, elkezdik keresni az ismeretségi körükben azokat, akik szintén úgy gondolják, nincs az rendben, ahogy mennek a dolgok. Mostanra ott tartanak, hogy több száz tagjuk, szakpolitikai és szervezeti munkacsoportjaik vannak, országos és külhoni hálózatot építenek, de már vannak tagjaik Londonban, Berlinben, Párizsban és Brüsszelben is a helyi magyarok között.
Kérdésünkre, hogy akkor miért nem lehetett róluk szinte semmit sem hallani, azt mondják: a szélesebb nyilvánosságot eddig tudatosan kerülték. „A nyilvánosság kétélű kard ebből a szempontból: nagyon jó, mert tud adni egy löketet az egésznek, de nem jó, ha az ember örökre ígéret marad. Mi nem szeretnénk ígéret maradni,

nem akarunk felülni egy hype-görbére, aztán lecsúszni

róla” – vélekedik Hajnal Miklós, a Momentum elnökségének tagja. Azt is mondják, hogy előbb ki akartak alakítani egy összetartó közösséget, amelyet folyamatosan bővítenek. Mára már vannak köztük egyetemisták, tanárok, természettudósok, jogászok és vállalkozók is.
„Ha megkérdezed, hogy mi a Momentum, arra azt tudjuk mondani, hogy az új politikai erő, ami a jövőbe néz, és a tagjait a közös felelősség érzete meg a rendszerellenesség köti össze, mert nem ideológiai alapon szerveződtünk” – fogalmazza meg ars poeticájukat ifj. Fekete-Győr András. „Politikai árvák voltunk, de vannak itt olyanok, akik korábban jobboldali szimpatizánsok voltak, vagy ilyen és olyan pártokra szavaztak, emiatt soha sem diszkrimináltunk senkit” – teszi hozzá Hajnal Miklós.
A Momentum szerint öntudatára kell ébreszteni az embereket, hogy ami itt van, az egy begyöpösödött rendszer, ők ellenben azt vallják: a politika igenis lehet szexi. „Foglalkozzunk már jobban és többet a közügyeinkkel, és jöjjünk rá arra, hogy közösségben kell élnünk, nem pedig utálni egymást” – mondja András.

De hogy jött a NOlimpia?

Az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás ötlete persze mozgalmi szinten fogalmazódott meg tavaly október környékén, de egyesületként nem akarták beadni a kérdést, így ifj. Fekete-Győr András mint magánszemély nyújtotta be azt. Méghozzá ebben a formában: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”
Azért választották ezt a kezdeményezést egyfajta antrénak, mert úgy gondolják, szimbolikus ügyről van szó. „Mi imádjuk az olimpiát, ez egy nagyon jó jelenség, de nem Budapesten, és nem 2024-ben szeretnénk. Amíg itt nincsen társadalmi és gazdasági fellendülés, addig

senki ne akarjon olimpiát tartani,

mert teljesen nonszensz” – mondja András.
A NOlimpia-kampánnyal nem egyszerűen a budapesti olimpia ellen vannak, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy milyen rendszerszintű problémák vannak Magyarországon. Az öt karikát egy szimbólumként veszik öt másik ügyre: az egészségügyre, az oktatásra, a lakhatásra, a megélhetésre és a közlekedésre, s szerintük az olimpiára elköltendő több száz milliárdot ezekre a területre kellene fordítani.

Hajnal Miklós

Hajnal Miklós

 


Éppen ezért a NOlimpia most induló kampánya arról is fog szólni, mi másra is lehetne költeni ennyi pénzt. Hajnal Miklós azt mondja, nem akarnak csupán destruktívak lenni, mert az szerintük jellemző eleme volt az elmúlt évek politizálásának, hogy „leváltani könnyű, reális, működő alternatívát felmutatni viszont nehéz”. Ezért választották azt szlogenként, hogy „nem az olimpiára, igen a jövőnkre”.
A Momentum szerint a

nálunk sokkal gazdagabb városok is belebuktak

az olimpiarendezésbe. A magyar megvalósíthatósági tanulmány ráadásul úgy van megírva, hogy »akár, lehetséges«, tele van feltétles móddal” – mondja Miklós, aki úgy véli, hiába kommunikálják, hogy vidéken is lennének versenyek, a fejlesztések Budapestre koncentrálódnának, így más városok lakóinak életkörülményei egyáltalán nem javulnának.
A napokban többen kérdezték a mozgalomtól, hogy miért csak fővárosi népszavazást kezdeményeztek. Erre az a válaszuk, hogy korábban az országos népszavazási kezdeményezést elutasították, így még egyszer nem akartak ebbe belefutni, bár azt gondolják, az olimpia gazdaságilag az egész országot rosszul érintené. Hamburgban is népszavazás volt az olimpiarendezésről, és a város visszalépett, az eredmény szoros volt. A Momentum ugyanakkor azt is elfogadná, ha a népszavazáson az emberek mégis az olimpia mellett döntenének, mert az szerintük egy demokratikus döntés, és az embereket legalább megkérdezték.

Kezdődik a gyűjtés

Ha sikerül összegyűjteni 138 ezer aláírást, ez lesz az első fővárosi népszavazás. Pár napja még tartott attól a Momentum, hogy a Kúria elkaszálja a kezdeményezést, de Andrásék azt mondják, már ez az akadály is elhárult, amikor kedden összeült a Kúria, és elutasította a népszavazási kérdéssel kapcsolatos fellebbezést. Így napokon belül, amikor a Fővárosi Választási Bizottság értesíti őket, kezdhetik is az aláírások gyűjtését, amelyre 30 napjuk van.
Hogy ez elég lesz-e? Egyelőre optimisták: reklámanyagokat készítenek, az aláírásgyűjtő ívet bárki letöltheti majd a netről, és nem csupán az utcákon fognak ácsorogni, hanem házról házra is járnak az aktivisták. A Momentum pedig átállt kampányüzemmódba, van külön kampánycsapatuk, jogi részlegük. Andrásék azzal számolnak, hogy ha meglesz az elegendő aláírás, akkor szeptember előtt lesz népszavazás a kérdésből. „Tudjuk, hogy lesznek fékek a rendszerben, és sajnos nem olyanok, amilyenekről Montesquieu álmodott, de azt hiszem, mindenre felkészültünk” – mondja Hajnal Miklós.
Az elmúlt napokban több százan jelentkeztek aktivistának, a Momentum szerint az ideális eset az volna, ha 1500–2000 ember tudna aláírásokat gyűjteni, de ez már a legjobb verzió. „A kampány elején biztosan lesz egy kis felfutási idő, nem tudunk teljes tempóval startolni, de mint Usain Bolt, úgy fogjuk nyomni mi is a sprintet. És hát ő sem az első métereken nyer” – mondják.

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. jan. 13., 09:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  Kiss Noresy
  2017. január 24., kedd 18:20
  "Tegyétek oda minden bejegyzés alá, osszátok, ezt mindenkinek el kell olvasnia.

  Hol volt eddig ez a levél ? Ki írta ?

  Segítsetek, hogy minél több emberhez eljusson! Egyszerű levél, egyszerű embereknek. Átlagos magyar ember vagyok. Minimálbérből élek, hónapról hónapra, fizetek egy hitelt, és egy forint spórolt pénzem sincs. Ha magadra ismertél kérlek, olvasd végig! Nem pénzt akarok kérni. Segíteni szeretnék.

  Európa szívében, van egy ország. Ő a mi hazánk, Magyarország. Finom gulyásleveséről, gyönyörű Parlamentjéről, és soha, véget nem érő alföldjéről nevezetes. Szép ország, de iszonyatos dolgok folynak itt. Hitel, lopás, és a szegénység jellemzi leginkább helyzetünket. Magyarország jelenlegi lakossága ~10 millió fő. A hazai 18-69 éves lakosság 79 százaléka vett már fel valamilyen hitelt. Jelenlegi állás szerint, a magyarok 60 százalékának van tartozása.

  Évekkel ezelőtt, ahogy a forint romlásnak indult, a csekkek ára hirtelen az egekbe emelkedtek. Ezt senki nem tudta egyik napról a másikra fizetni. Hitelből hitelbe menekültünk. Nem volt választásunk, ugyanis ha nem fizettünk, a bankok elárverezték házainkat. Sajnos sokan tényleg el is vesztették. A mai napig fizetjük ezt. Mindenki pontosan tudja, miről beszélek.

  Élelmiszer áraink emelkedtek. Egy kiló kenyér 2003-ban átlag 179 forint volt. Jelenleg 320 forint.

  Fizetéseink igen keveset változtak. 2003-ban a magyar minimálbér 50 000 forint volt, ami 2017-re, 107 231 forintra, azaz körülbelül duplájára emelkedett 14 év alatt.

  A nyugdíjasok helyzete borzasztó. Ugyanis, a jelenlegi minimál nyugdíj: 28 500 forint. Ez a legkisebb összeg, amit minden nyugdíjas megkap ledolgozott évitől és korától független. 2008 óta ez az összeg egy forintot se emelkedett. 2015-ben az 50 000 forint alattiak 73 ezren, míg a nyugdíjasok több mint fele 100 000 forint alatti nyugdíjból élt. 2017 elején az átlag nyugdíj 117 372 forint volt.

  A Policy Agenda kutatásából kiderül, hogy 2015-ben a létminimum alatt élők száma Magyarországon 41,5% volt tehető. Tehát ez azt jelent, hogy nem haladta meg akkor a 88016 forintot az összeg, amit havonta elkölthetett egy fő. Ez összesen körülbelül 4000000 embert jelentett Magyarországon.

  Mit kaptunk?

  2010 óta 7 stadiont adtak át Magyarországon. Ez összesen 42,11 milliárd forintba került, amiből 40,2 milliárd forint közpénz volt.

  2012. január 1-től a 25%-os áfakulcs 27%-ra emelkedett, ezzel Magyarországon lett a világon a legmagasabb az általános áfakulcs.

  2016 Felcsúti kisvasút. Eddig 850 milliót költöttek az 5,7 kilométer hosszú vonalra, amin három állomás van: kettő Felcsúton, egy Alcsútdobozon. Funkcionális szerepe nincs ugyanis, nosztalgiavonat.

  2014-ben Ferencváros déli részén, a Rákóczi hídtól délre fekvő, 15 hektáros Duna-parti területet, a magyar állam 16,55 milliárd forintért vásárolta meg. A 2024-re tervezett olimpia, atlétikai stadionját tervezik itt felépíteni.

  Ez csak pár példa.

  Mért fontosabbak ezek a dolgok, mint akik hónapról hónapra élnek? Akik elsején már azt számolják, hogy miből vegyenek kenyeret? A hitelt, és a lakbért muszáj fizetni. Ugyanis sokaknak tényleg csak ez maradt. Sajnos sok családnál, ez a teljes havi fizetést jelenti. Már amennyiben futja.
  Azt LÁTJUK, hogy mindenre költünk, csak éppen az emberekre nem. Természetesen a kormányt okoljuk. Ezeket a dolgokat nem egy ember csinálta. Ők hozzák meg országunk fontos döntéseit. Sajnos már úgy érezzük joggal, hogy, ezek nem a magyar nép érdekeinket szolgálják.

  Amit látunk, az nagyon elszomorítja a magyar embereket. Nem vagyunk boldogok. Küzdünk hónapról hónapra az életbemaradásért. Nem azért, hogy elmenjünk nyaralni, vagy vegyünk egy új autót. Azért, hogy legyen mit enni. Becsületesen dolgozó emberek, nem tudnak megélni a fizetéseikből.

  Ez a levél a következők miatt fogalmazódott meg:

  Magyarország indul, hogy 2024-ben hazánkban rendezzék meg az Olimpiát.

  2015-ben hivatalosan 951 milliárd forint hiányzott az akkori tervek költségvetéséből.

  Az emberek félnek, hogy miből fogják kifizetni a részüket? Vajon mi lesz a következő, aminek fel fog menni az ára? Vajon mennyi pénzt kell befizetnünk az olimpia miatt? Kik fognak hasznot húzni ebből? Nap, mint nap ezeket olvasom, hallom. Természetesen én is szeretném, ha Magyarországon olimpia lenne, de nem most, nem ilyen körülmények között.

  Annyit kérek, hogy mindenki gondolja át.

  2017. február 3-ig kell leadni a terveket.

  Budapesten, több helyen is aláírásgyűjtést szerveznek. Kérek mindenkit, aki teheti mennyen el és írja alá.

  PÁRTTÓL ÉS NÉZETEITŐL FÜGGETLENÜL. NEM A PÁRTOKAT TÁMOGATJUK, HANEM, HOGY NE LEGYEN OLIMPIA 2024-BEN!

  Továbbá, segítséget kérek minden embertől, hogy aki teheti, gyűjtsön aláírásokat.

  Nem vagyok politikus. Nem vagyok egyetlen párt tagja se. Nem is voltam és nem is leszek. Egyszerű ember vagyok, aki szétnéz és leírja, amit lát. Ezeket az adatokat nyugodtan megkereshetitek, nem áll érdekembe becsapni titeket. El szeretném érni, hogy az emberek jobban éljenek. Ne minden döntés a felső 10000 érdekeit szolgálja, hiszen a szegény emberek tábora hatalmas. El szeretném érni, hogy a hétköznapi embereket is meghallják.

  A levél békés megyében íródott 2017.01.14.

  S52"
 2. 14
  Cyrano
  2017. január 22., 16:15
  Az indulathoz nálam személyes ismeretség szükséges.
  Magát mégcsak nem is szánom.

  Aha. Betétbiztosítás 30 millióig, amit a bankok adnak össze - azok, akik pont csődbe mennek. Hahaha.
  Kérdezzen ezügyben Quesoros Hungária értékpapíros károsultat.
  No meg azt is, hogy miért az a néni ül a vádlottak padján bennfentes kereskedelemért, aki kivett a saját pénzéből 2 millát, és miért nem a Toporzékolás Ügyi Küküm, aki 37,5 milliárdot vett ki.

  Gázár?
  Jó, hogy említi.
  Tudja mennyi köbmétere 2010-ben? (februári adat) 121 Ft.
  És tudja mennyi most? 137 Ft 30 %-os világpiaci árcsökkenés és rezsirizsa után. Kérdezze Garancsit és a metet a kb 60 milliárdos haszonról, ezügyben.)

  Aki itt dobálózik a szavakkal és kioktat másokat, miközben érzéketlenül leszarja 4,3 millió honfitársa nyomorát, az maga nyuszafül. No meg az egész, magát jobboldalinak hazudó, (azt sem tudják mik a jobboldlai értékek) elvtelen ostoba banda.
 3. 13
  hungobard
  2017. január 22., 15:33
  cyrano:
  Ez így nagyon szimplán hangzik. Mondhatta volna szebben is. Érvelhetett volna sok mindennel az olimpia megrendezése ellen, és a népszavazás kiírása mellett ha maga egy értelmes érvekkel ellátott gondolkodó ember lenne. De maga nagyon hamar eljutott a bornírt demagógiához. Ebben nem tudok értelmes vitába szállni magával, mert a gondolkodás helyét önben a düh, az irigység, harag, és a sértettség foglalja el.
  öngyógyító terápiának javaslom számolja át az Operaház, a Műcsarnok, vagy a négyesmetró építési költségeit, lélegeztetőgépre, vagy tűzifára, krétára vagy füzetcsomagra.
  Szorgalmi feladat: Nézzen utána, hogy mennyit nem visznek ma ki energia árban megfizetett extra haszonként a külföldi tulajdonú energiaszolgáltatók és kik kötöttek profitgarancia szerződést velük anno.
  Jó munkát! PS. Bankbetétbiztosításról hallott-e már, ha ön oly képzett pénzügyekben?
 4. 12
  Cyrano
  2017. január 22., 10:36
  Nyugodtam folytassa, maga ebben rendkívül öntevékeny.
  Pénzügyi ismeretekből különösen a topon van. :XD.
  "Mióta kellene egy kereskedelmi bankot az adófizetők pénzéből megmenteni?"
  Azért, maga szerencsétlen, hogy a betétes (beleértve magát is) ne legyen földönfutó.

  Arra sincs válasza, hogy miért lesz minden állami beruházás átkozottul túlárazott.

  Arra sincs, hogy a GDP 9 %-ra tervezett költségek mekkorára fognak rúgni.

  Arra sem, hogy egy koldus ország, ahol a gyerekek SAJÁT ágyukban fagynak meg, mi a fészkes fenéért lapátolná ki az ablakon a pénz zsuzsura.

  Szánalmas.

  De maga mer melldöngetve magyarkodni.
  Az az igazi magyar, akinek minden magyar halála fáj. Azé is, aki saját ágyában, azé is az az utcán fagy meg, hal éhen. És azé is aki ellátatlanul fekszik egy kórházban, mert nincs pénze jattra vagy belehal a fertőzésbe, mert a kórháznak nincs pénze takarítószerekre.

  Maguk nem magyarok, csak simán ostobák és-vagy gazemberek.:(
 5. 11
  hungobard
  2017. január 22., 09:11
  szeretem amikor a balfékek bohócot csinálnak magukból, ez valahogy nagyon megy nekik.De amit most leírt amellett hogy vicces azért szánalmas is. Mióta kellene egy kereskedelmi bankot az adófizetők pénzéből megmenteni? Ez a baloldalon természetes, csak az olimpiára ne költsünk? Ha már net, egyszerűsítsük le az államadósság kérdést két adatra:
  -mennyivel vette át, és adták át ballibék az adósságot ami mint tudjuk sosem nullázódik kormány, (meg rendszer sem) váltások alkalmával. (GDP%) Ez a két szám mindent helyére tesz a többi dialektikus materializmus, és értelmetlen okoskodás.
  A 2,5 % IMF hitel kamat valódi árát sokan tudják, nem csak Magyarországon. Ne menjünk bele abba az alapvetésbe, hogy miért jobb a hazai állampapírban fennálló államadósság mint az IMF hitel, talán ezt maga is tudja.
  Igen olimpiát akarok és nagyon felbosszant a hosszú évek óta semmilyen értelmes ellenzéki ötlettel előállni nem tudó ballib oldal ezirányú destruktív vergődő erölködése csak azért, hogy el ne süllyedjenek az érdektelenség és feledés posványában.
 6. 10
  Cyrano
  2017. január 21., szombat 20:09
  Imádom ezt az ostoba összemosást.:(
  Perpillanat az olimpiáról beszélünk.
  Vessük össze a vizes vb-vel. Ami már most 4x annyiba kerül, mint az eredeti terv.
  Ha az olimpiánál is "csak" ennyit tévednek, akkor még nagyobb szarban leszünk.

  Nem azt mondtam, hogy a teljesen, azt mondtam 70 %-át. (A többit a görög hozták össze maguknak, és nem a kormány. Az adózási szokásaik még a miénknél is szarabbak. Nézzen utána mielőtt dumál.)

  Azt ugye véletlenül sem hallotta, hogy az OLAF már most cáfolta, amit akormánya hazudott, maga meg beszopta.


  Ezt is rosszul tudja
  1.) 18 milliárdot vett fel, történetesen azért, mert támadás érte a forintot.
  Ebből 6 milliárdot költött el a két (Gyurcsány- Bajnai kormány) a gazdasági válság miatt kialakult helyzetben.
  6 milliárdot Orbán fél év alatt
  6 milliárdnak, mint valutatartaléknak Gyuri hágott a nyakára.

  2.) Pont az mentette meg az országot a nagyobb gubanctól, hogy a külföldi bankok veszteségeit nem a magyar kormány, hanem az anyaország állta. Azaz erre egyetlen fillér nem ment el az adófizetők pénzéből. Nézze meg most mennyivel tőkésítették fel az eximbankot.

  3.) Az IMF hitel kamata 2,5 % volt, a kormány által kibocsátott állampapíroké 6 %.. Így a nagy büszkén visszafizetett hitelt drágábbal váltották ki. Kifizeti nekem a kettő közti különbséget? Az unokám is imádni fogja.

  Itt a net, utána lehetne nézni, maga viszont kormánypropagandát nyomat, érvek helyett.
  És maga akar olimpiát rendezni.:(
 7. 9
  hungobard
  2017. január 21., szombat 19:50
  Cyrano: Remek ötlet alkalmazzuk is!. A négyes metro elbokázott milliárdjait elkezdhetik visszafizetni azok az ostobák akik a nagyszerű balfékeket hatalomra szavazták anno. Eddig csak a büntetés 70 Mrd. A görög csőd nem az olimpia miatt ütött be hanem a helyi liberál böszme gazdaságpolitika miatt. Gyurcsány 11ezer milliárdot vett fel az imf-től Az olimpia árának 3 szorosát .
  Ebből 8ezer milliárdot azonnal átutalt külföldi bankoknak,azoknak akik amúgy is degeszre keresték magukat a magyar devizahiteleseken.
  Az nem zavarat titeket.
 8. 8
  Cyrano
  2017. január 21., szombat 15:38
  hungobard:
  felőlem rendezzenek olimpiát, egy feltétellel.
  Mindazok, aki támogatják a SAJÁT vagyonukkal felelnek érte.
  Mert az úgy piszkosul könnyű, hogy maga (is) az én gyerekeim jövőjét óhajtja elbokázni.

  A görög csőd 70 %-a jött össze az olimpiából.
 9. 7
  hungobard
  2017. január 21., szombat 12:09
  Kedves Momentum Mozgalom, kedves aláírók!
  Végre megtaláltátok azt amivel kidughatjátok a fejeteket a a benneteket körülvevő unalomból és érdektelenségből. Végre figyelni fognak rátok. Megszólítottátok az ostobaságot, az irigységet, az indulatot, sorban is állnak nálatok rendesen. Éljen a középszerűség, az önzés, győzze le a kisszerű szürke, a teljesítményt, a küzdelmet a jövőt, az álmokat. Ne legyen olimpia Budapesten, bár az új koncepció a mi városunkra szabta a rendezést, és a közelgő döntés előtt jók az esélyeink. Legyen Budapest a kétmillió proli városa aki elégedetten vakarja a hasát és issza a sört TV-n nézve a párizsi vagy Los Angeles-i olimpiát és legyen elégedett, hogy az ő közpénzét nem költik el.
  Budapest 120 éve rendezni akar. Majdnem rendezett 1914-ben, de jött a háború, aztán jött a másik háború, aztán jött Hruscsov, Brezsnyev és mondta, hogy ti nem majd előbb mi Moszkvában.
  Most nincs háború, nincsenek szovjetek, az álom 120 év után valóra válhatna, de itt vagytok ti a MoMo tokkal egy pár fiatal és tenni akartok valamit.
  Ha majd győztök a népszavazáson történelmet csináltok. Sokáig emlékezni fognak rátok, Hajós Alfréd, Papp László, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Gyurta Dániel, Kozák Danuta és a sok-sok érmes küzdelmes győzelme után ti is ott lesztek történelem könyvek lapjain, ti is a nagy tettetekkel: MEGFÚRTÁTOK A BUDAPESTI OLIMPIÁT!: Büszkék lehettek majd!
 10. 6
  Zuzka Moys
  2017. január 17., kedd 18:20
  Alairasgyujtesre itt lehet jelentkezni: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhA2VsAa7tsP9cZFpXpoYkpBlwRfpBTAqka5AwzhGlyIcy8g/viewform

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra