Politikai hírek

  • 1997. február 6.

Belpol

Albánia: piramis-jelenség
Albániában többeket letartóztattak, hogy elejét vegyék a piramisjátékok összeomlása miatti újabb erőszakos megmozdulásoknak. Az ellenzéki szocialisták azzal vádolták a kormányzó jobboldali Demokrata Pártot, hogy gyakorlatilag szükségállapotot vezetett be az országban. Egy szakszervezeti vezető közölte, hogy a békés megmozdulások addig folytatódnak, amíg a kormányzat nem talál kielégítő megoldást a csaknem valamennyi albánt érintő pénzügyi botrányra. Berisha elnök azt ígérte, hogy a héten megkezdik a piramisjáték veszteseinek kártalanítását. Az elnök a kormánypárt által szervezett "ellentüntetésen" szólalt fel.

Svájci arany: "áttörés" Jean Pascal Delamuraz svájci gazdasági miniszter a davosi Világgazdasági Fórumon megígérte Göncz Árpádnak, hogy Bern kész minden nyitott kérdést megtárgyalni Budapesttel a svájci bankokban hátrahagyott zsidó vagyon ügyében. Delamuraz ezt két nappal azután közölte, hogy a svájci bankárszövetség hozzájárult a holocaust-áldozatok bankszámláinak szakértői átvilágításához; a szakértőkre a kutatás idejére nem vonatkoznak a szigorú svájci banktitoktörvények. Avraham Burg, a jeruzsálemi Zsidó Ügynökség elnöke, aki maga is tagja a svájci zsidó vagyonokat kutató Volcker-bizottságnak, és akit francia antiszemiták nemrég életveszélyesen megfenyegettek, "áttörésnek" nevezte a berni döntést, amely oldhat a két fél tárgyalásainak ellenséges légkörén. Arnold Koller svájci elnök egyébként Davosban találkozott és megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Csecsenföld: Radujev vesztett Jelcin elnök közölte, hogy Moszkva kész Csecsenföld Oroszországon belüli státusáról tárgyalni. Moszkvában megkönnyebbüléssel fogadták a mérsékeltnek tartott Aszlan Maszhadov győzelmét a csecsen elnökválasztáson. Az EBESZ-nek a választásokon jelen lévő megfigyelői szerint a választás "szabad és demokratikus" volt. Maszhadov úgy döntött, hogy egy személyben látja el az államfői és a kormányfői teendőket. Az orosz duma nemzetbiztonsági bizottságának elnöke borúlátóan nyilatkozott Maszhadov győzelméről, emlékeztetve, hogy ő volt a bugyonnovszki terrortámadás kidolgozója. A megválasztott elnök első nyilatkozatában úgy fogalmazott: Csecsenföld független és szuverén állam, és Oroszországnak is el kell ismernie függetlenségét.

NATO: igen, nem A magyar államfő azt javasolta a román elnöknek, hogy a két ország ossza meg egymással a NATO-val és az Európai Unióval folyó tárgyalások tapasztalatait. Göncz Árpád és Emil Constantinescu a svájci Davosban, a Világkereskedelmi Fórumon találkozott. Davosban Csernomirgyin kormányfő és több vezető orosz politikus azzal érvelt, hogy Oroszországban megtorpan a politikai és gazdasági demokratizálódás, ha felveszik a NATO-ba a volt Varsói Szerződés tagállamait. A NATO elsősorban Magyarország politikai és gazdasági stabilitását, nem pedig katonai, technikai fejlettségét mérlegeli majd, amikor felvételéről dönt - erről tájékoztatták Brüsszelben Végh Ferencet, a magyar honvédség vezérkari főnökét. Törökország külügyminisztere viszont Rómában úgy nyilatkozott: a törökök vétót emelnek a NATO keleti bővítése ellen, ha országuk nem lehet az Európai Unió tagja.

Jogsértő etnikai adatok A kisebbségi ombudsman napokban nyilvánosságra hozott véleménye szerint mind az adatvédelmi, mind a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvénnyel ellentétes az, hogy a rendőrség vagy a hírközlő szervek a bűncselekmények gyanúsítottainak vagy elkövetőinek etnikai hovatartozását közöljék. Ennek feltüntetése ugyanis alkalmas az előítéletek megerősítésére, illetve olyan megfogalmazásokra, amelyek szerint szoros összefüggés áll fenn bizonyos etnikai csoporthoz való tartozás és a bűnözés között. Majtényi László adatvédelmi és Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman Horváth Aladárnak, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökének indítványa alapján indított vizsgálatot. A Pintér Sándor volt országos rendőrfőkapitány által még tavaly novemberben kiadott új körözési szabályzat szintén tiltja a nemzeti és etnikai adatok közzétételét.

ÁPV-ügy: jelentéstervezet Mind Deutsch Tamás (Fidesz), mind pedig Toller László (MSZP), az ÁPV Rt. Szokai-Tocsik-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság elnöke, illetve alelnöke cáfolta, hogy a Népszabadság által hét végén ismertetett "bizottsági jelentéstervezet" hiteles lenne. A képviselők szerint nincs még kész jelentéstervezet, az ismertetett dokumentum sok helyen pontatlan, hiányos és meghaladott információkat tartalmaz. Deutsch kijelentette: súlyos szabálytalanság történt, és mindent megtesz a felelősök megtalálásáért; véleménye szerint a cikk megjelentetésével valaki zavart akart kelteni a bizottság körül. A Népszabadság kitart a dokumentum hitelessége mellett; az anyag szerint Tocsik jogszerűtlenül kiírt pályázat útján nyerte el megbízatását. Az írás politikai felelősként nevezi meg Suchman Tamást, Szokai Imrét és Liszkai Pétert, és megerősíti azt az alapos gyanút is, hogy a két kormánypárthoz tartozó pénzemberek munkavégzés nélkül kívántak részesülni a sikerdíjból. (Liszkai Péterrel, az ÁPV exjogtanácsosával készült interjúnkat lásd a 6-7. oldalon.)

Horn: EU-remények A holland kormányfő szerint Európának ismét egységesnek kell lennie, és Magyarország tagsága szimbóluma lehet ennek a törekvésnek; Wim Kok Hágában beszélt erről Horn Gyulával közösen tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, történelmi hiba lenne, ha Európa nem teljesítené a kelet-európai országok elvárásait, és nem hajtaná végre minél előbb a bővítést. A holland miniszterelnök szerint azonban a gyorsaság semmiképp sem mehet a minőség rovására. Horn kijelentette: Magyarország arra számít, hogy az Európai Unió tartani tudja magát az 1995-ben elfogadott madridi bővítési menetrendhez, és 1998 tavaszán megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások. Hozzátette: a NATO esetében is arra számít, hogy a júliusi madridi csúcstalálkozó dönt újabb tagországok meghívásáról.

Puhul a nyugdíjreform? Miközben az MSZP múlt heti frakcióülésén - Csehák Judit 12 pontos javaslatát egyes módosításokkal elfogadva - megerősítették a nyugdíjreform bevezetésének szükségességét, az MSZOSZ ülésén a pénzügyminiszter és a népjóléti miniszter megígérte, hogy még változtatnak a nyugdíjreform koncepcióján és fokozottan figyelembe veszik a szakszervezet szempontjait. (Az MSZOSZ és a nyugdíjbiztosítási önkormányzat ellenzi a magánszámlákat lehetővé tevő tőkefedezeti elv bevezetését, és egy megreformált felosztó-kirovó rendszer mellett érvel.) Győrfi István miniszteri biztos azonban másnap közölte: nincs szó a kormány által javasolt nyugdíjrendszer alapelveinek, így a tőkefedezeti rendszer bevezetésének megváltoztatásáról. Várhatóan módosítanak azonban az özvegyi nyugdíjról szóló elképzeléseken és a járulékok elosztási arányán.

Bulgária: elégedetlenség Bulgáriában a jövő héten ismét a szocialisták alakítanak kormányt annak ellenére, hogy az ellenzék a választások azonnali kiírását követeli - jelentette be a Szocialista Párt elnöke. Georgi Parvanov közölte, hogy Nikolaj Dobrev belügyminiszter lesz a kormányfő, ha a kabinet megkapja a törvényhozás támogatását. Hozzáfűzte, hogy támogatná egy koalíciós kormány megalakítását, de valószínűtlennek nevezte, hogy az ellenzék hajlandó lenne elfogadni egy ilyen megoldást. Petar Sztojanov elnök viszont úgy látja, hogy az egyre terjedő sztrájkok és tüntetések miatt a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének vissza kellene adnia megbízatását, hogy ügyvivő kormány kezdhesse meg a sürgető gazdasági reformokat: így májusban előrehozott választásokat tarthatnának. Bulgáriában a tüntetők negyedik hete követelik a kormány távozását, az általános sztrájk résztvevői pedig több nemzetközi főutat is eltorlaszoltak.

Békesi: távozzon Horn "A politikai közéletet átlengi a gyanú, hogy a tűzhöz közel ülők akár a szabadrablásig is elmehetnek" - mondta a televízió A Hét című műsorának nyilatkozva a szocialista párt Tocsik-ügy okozta népszerűségvesztése kapcsán Békesi László MSZP-képviselő, volt pénzügyminiszter. Véleménye szerint Horn Gyulával szemben a párt vezetésére van alternatíva, és a helyzet megérett a változtatásra. Békesi ezért az MSZP múlt heti frakcióülésén azt javasolta a pártelnök-miniszterelnöknek, hogy vegyen példát Franz Vranitzky osztrák kancellárról, aki a napokban mondott le tisztéről. Az MSZP Baloldali Tömörülése legutóbbi ülésén - ahol egyébként élesen bírálták a kormány stabilizációs programját - a pártból való távozásra szólította fel Békesit. Ugyanezen a fórumon Kósáné Kovács Magda, az MSZP ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott: a szociáldemokrata pártok történelmi feladata a tőkeműködés korlátozása a kiszolgáltatottak iránti szolidaritás jegyében.

Morze

A korábban harciasan nyilatkozó Alberto Fujimori perui elnök a limai japán nagykövetséget elfoglaló túszejtőkkel való tárgyalások megindításáról beszélt a sajtó képviselőinek azután, hogy a héten egyeztetett a japán államfővel.

El kellene halasztani az Európai Unió keleti bővítését - jelentette ki Karl Stix burgenlandi tartományfőnök - a magyarországi munkanélküliség miatt; néhány magyar politikus szerint kérdéses, hogy Ausztria még mindig híve-e Magyarország EU-hoz való csatlakozásának.

Több mint egytonna heroint és ópiumot, valamint ötmillió amfetamintablettát égettek el egy kábítószer-ellenes kampány keretében Burmában. Nyolc év alatt tavaly év végéig több mint 15 ezer drogkereskedőt tartóztattak le.

Sem a politikához, sem a színházhoz nem volt köze annak a verekedésnek, amely szombat hajnalban történt az újvidéki magyar színház művészklubjában. Részeg magyar fiatalok voltak a tettesek; a klub az újvidéki magyar értelmiség kedvelt találkozóhelyének számít.

Jugoszláv kézigránát robbant a Nagy Fal nevű budapesti kínai étteremben; a vendéglő tulajdonosának felesége és lánya meghalt. A rendőrség szóvivője szerint a magyarországi kínai közösségek közötti leszámolás történt.

Az amerikai külügyminisztérium éves jelentésében "parlamenti demokráciának" minősítette Magyarországot; a hazánkkal foglalkozó fejezet szerint a cigányokkal szembeni társadalmi megkülönböztetés továbbra is "súlyos problémát" jelent.

Nem tiltják be az Aum Sinrokjo nevű szektát - döntött a Japán Közbiztonsági Bizottság; a szekta tagjait azzal vádolták a hatóságok, hogy ők okozták az emlékezetes mérges gázzal elkövetett merényletet a tokiói metróban.

Hat rendőr és több civil gyanúsított ellen indított eljárást az ózdi rendőrkapitányság; a csoport tagjai házilag nyomtatott "helyszínbírságnyugtákkal" saját zsebre üzleteltek, mintegy hárommillió forintos kárt okozva.

Öko

A leggazdagabb ipari országok hetes csoportja kész arra, hogy részt vegyen az 1986-ban felrobbant csernobili négyes atomreaktor máig megmaradt nukleáris üzemanyagának eltávolításában - közölte Carol Kessler, a Hetek Csernobil-bizottságának vezetője Kijevben. Amerikai cégek olyan robotokat fognak gyártani, mint amilyeneket 1979-ben az amerikai Three Mile Island atomerőműnél használtak az ott felrobbant reaktor alkatrészeinek eltávolításához.

2003-ban Fehéroroszországnak már saját atomerőműve lesz - közölte Alekszandr Mihaljevics, a fehérorosz tudományos akadémia energetikai intézetének rektora egy kijevi tudományos fórumon. Mihaljevics szerint Fehéroroszország lakossága korábban elutasította az atomenergia békés célú felhasználását, de "mára megbarátkozott a gondolattal".

Ismét hajózható a bősi erőműhöz vezető felvízcsatorna, és az erőmű zsilipkamráján is áteresztik a befagyott víz, illetve az alacsony vízállás miatt eddig várakozó, péntektől pedig jégtörők segítségével útnak induló hajókat. A bősi szakaszon a múlt év utolsó napjától szünetelt a hajóforgalom.

Moszkva a jövőben nem vásárol marhahúst és marhahúsból készült terméket Nyugat-Európából, mert el akarja kerülni, hogy Oroszországba is behurcolják a kergemarhakórt, és kockáztassák az oroszok egészségét. Mint Moszkva élelmezésügyi vezetője elmondta, a jövőben Argentínából és Új-Zélandtól vásárolnak 650 ezer tonna húst, jóllehet többe kerül majd, mint az európai.

Jövő tavaszra elkészül a Budapest természeti állapotát bemutató környezetvédelmi informatikai rendszer. Az önkormányzatok számítógépes hálózatán olvashatók lesznek többek között a legfrissebb levegőtisztasági és vízvédelmi adatok.

Több mint nyolcezer köbméternyi karácsonyfából készít komposztot a Főker Rt. A fenyők feldolgozásából fél-egy év múlva mintegy 500 köbméter első osztályú talaj képződik, amelyet a fővárosi parkok, fasorok földjének javítására használnak fel.

Figyelmébe ajánljuk