Politikai hírek

  • 1997. április 10.

Belpol

Izrael: Netanjahu mégis enged
Izrael hajlandó letenni a Jeruzsálem annektált arab negyedében tervezett további zsidó lakótelepek építéséről, ám a már jelenleg is folyó munkálatokat nem hagyják abba, nyilatkozta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő amerikai útja előtt. Netanjahu megérkezését követően először a Minnesota állambeli Rochesterben tartózkodó Husszein királlyal tárgyalt, akivel egyeztette azokat a javaslatokat, melyeket a Bill Clinton amerikai elnökkel tervbe vett eszmecserén kíván előadni a közel-keleti békefolyamat előmozdítására. Jeruzsálem szeretne véget vetni az Izrael-ellenes terrorcselekményeknek, ezek megszűntét előfeltételnek tekinti a béketárgyalások újraindításához - nyilatkozta Arthur Avron, Izrael chicagói konzulja Clinton és Netanjahu megbeszélései előtt. Jasszer Arafat palesztin vezető nem kívánt részt venni a találkozón.

Orosz-fehérorosz unió Borisz Jelcin orosz és Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök államszövetségi szerződést kötött Moszkvában. Jóllehet Lukasenko az orosz radikálisokkal együtt még az egyezmény megkötése előtti órákban is szerette volna rávenni Jelcint az eredetileg tervezett, a két ország közötti szövetséget szilárdabb alapokra helyező okmány elfogadására, Jelcin végül egy erősen lerövidített változat mellett döntött. A két fél ezenkívül aláírt egy, a jövőbeni uniót részletesen szabályozó dokumentumot is, ám azt csak az egy hónapig tartó társadalmi vita után ratifikálhatja a minszki és a moszkvai parlament. (Lásd még: 19. oldal.)

Postabank: alárendelt kölcsöntőke A kormány, miután meghallgatta Princz Gábor elnök-vezérigazgató tájékoztatását a Postabank helyzetéről, megbízta a pénzügyminisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat a bank tulajdonosaival alárendelt kölcsöntőke nyújtásáról - jelentette be a kormányszóvivő. Princz a kormányfő kérésére tájékoztatta a kabinetet a bank helyzetéről. Mint elmondta: a pánik érzékenyen érintette a pénzintézetet, de most már - ha lassú ütemben is - nő a betétállomány. Tárgyalások kezdődtek külföldi bankokkal és más pénzintézetekkel tőkebevonás előkészítésére, hogy a bank helyzete megerősödjön. Az alárendelt kölcsöntőke-juttatás egyébként nem jelent bankkonszolidációt, mert ennek nyomán nem változik a tulajdonosi szerkezet.

HM: húszmilliós bírság A Közbeszerzési Tanács (KBT) helyt adott az egyik pályázó, az ír Short Brothers cég panaszának, amely szerint a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatala (HMBH) szabályellenesen járt el a rakétatender lebonyolítása során, és ezért a HMBH-t húszmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte. A Honvédelmi Minisztérium illetékesei elmondták, szerintük nem történt törvénysértés, és fellebbezni fognak az ítélet ellen. Keleti György, a honvédelmi tárca vezetője olasz és szlovén kollégájával Ljubljanában egy hármas békefenntartó egység létrehozásáról tárgyalt, amit csak mindhárom fél beleegyezésével lehetne bevetni, és a küldetéseknek ENSZ-, EBESZ- vagy NATO-mandátummal kell rendelkezniük.

Magyar-orosz bűnüldözési egyezmény A bűnözés, ezen belül is a szervezett bűnözés elleni harc terén megvalósítandó együttműködésről írt alá megállapodást Moszkvában Kuncze Gábor belügyminiszter orosz kollégájával, Anatolij Kulikovval. A kormányközi egyezmény hatékonyabbá teszi az eddigi együttműködést: a bűnüldöző szervek között rendszeres napi kapcsolatot alakítanak ki, miután rövidesen rendészeti attasét cserél a két ország. Kuncze Gábor az aláírás után kijelentette: a jelenlegi magyarországi orosz bűnözésnek nem a méretei a meghatározók, hanem a fajtái, például a fegyveres leszámolások. A most aláírt egyezmény a magyar törvényeknek megfelelően a jövőben lehetővé teszi a konkrét ügyekben az együttműködést, az adatcserét, sőt az egymás területén végzett közös nyomozást is; lehetőség lesz rendőrök közös képzésére és továbbképzésére is.

Korszerűsödik a törvénykezés Mintegy 200 ezer ügy halmozódott fel a bíróságokon, amelyek feldolgozására a jelenlegi keretek nem elegendők - mondta Vastagh Pál igazságügy-miniszter azután, hogy a kormány megkezdte a 11 törvényjavaslatból álló igazságszolgáltatási reform tárgyalását. A reform keretében négyszintűvé válik a bírósági rendszer, 1999. január 1-jétől ugyanis a fővároson kívül Szegeden és Pécsett is létrejönnek az ítélőtáblák, amelyek regionális szinten elégítik majd ki a jogorvoslati igényeket. Az ítélőtáblákhoz a megyei bíróságokon első fokon elbírált ügyek kerülhetnek, ezáltal lehetségessé válik a helyi bíróságok tehermentesítése. A reform gyökeresen elválasztja majd a végrehajtó és a bírói hatalmat azzal, hogy feláll az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, amely a bíróságok igazgatását látja el a jövőben.

Albánia: magyarok nem Hétpárti egyeztetést követően a magyar kormány bejelentette: nem küld katonákat az Olaszország által szervezett albániai nemzetközi fegyveres egységbe. Magyarországhoz hasonlóan Varsó is nemet mondott az olaszok felkérésére, Bulgária viszont jelezte, hogy csatlakozni kíván a nemzetközi haderőhöz. A Napkelte névre keresztelt hadműveletben részt vevő országok száma ezzel tizenegyre bővült; a katonák legkésőbb április 12-ig lépnek Albánia területére. A mintegy hatezer főből álló kontingens feladata lesz többek között a segélyszállítmányok útvonalának és elosztásának biztosítása, valamint a raktárak védelme is. A térségben továbbra is feszült a helyzet: dacára a fokozott tengeri ellenőrzéseknek, néhány olasz kikötőbe újabb albán menekültek érkeztek.

Metész: fejszével a parlamentbe "Lehet fejszével szétverni a parlament ajtaját és kitakarítani onnan a söpredéket" - jelentette ki nagy tetszést aratva Kósa Gyula, a kiskőrösi Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetségének (Metész) elnöke a szervezet Csongrád megyei választmányának ülésén, ahol olyan javaslat is elhangzott, hogy csoportokat kellene alakítani, amelyek a mezőgazdasági kistermelők tüntetései során fel tudnák szedni a síneket és felborítani a kamionokat. Az igazságügy-miniszter a parlamentben napirend előtt utasította vissza a Metész fenyegetéseit. A Metész elnöke a budapesti Szabadság téren rendezett gazdatüntetésen ismét a kormány távozását követelte; itt megjelent a KDNP és az FKgP szónoka is. A Metész képviselői egyébként nem vettek részt az agrárprogram múlt héten megkezdődött vitájában. (Lásd még: 17-18. oldal.)

Hágai bírák a Dunánál Lezárult a hágai nemzetközi bíróság bős-nagymarosi terepszemléje. A testület fennállása óta először vonult ki egy vitatott eset helyszínére, hogy döntését megelőzően saját maga is meggyőződjön a peres felek állításainak és bizonyítékainak hitelességéről. A bírák a helyszíni szemlét Szlovákiában kezdték, ahol megtekintették a Dunacsúnytól induló "C" variánst, a bősi erőművet, majd csütörtöktől két napig a magyar oldalon lévő dunakiliti duzzasztóművet, valamint az 1995-ben épült ideiglenes fenékküszöböt vizsgálták. A bírákat pénteken fogadta Horn Gyula kormányfő is, aki bizakodását fejezte ki a tekintetben, hogy a hágai küldöttség látogatása elősegíti a régió országaiban a jogállamiság erősödését és az egymás közötti jobb együttműködést; a nemzetközi bíróság elnöke pedig kijelentette, hogy a testület igyekszik a vitában mindkét fél számára megfelelő döntést hozni.

Megvertek egy képviselőt A házához közeli autóparkolóban súlyosan bántalmazták Rusznák Imrét, a Fővárosi Önkormányzat MSZP-s képviselőjét, egyben az Autóker Holding Rt. elnökét: támadói szó nélkül ütni kezdték, majd elmenekültek a helyszínről. A képviselő egyebek között koponyaalapi törést szenvedett, de már túl van az életveszélyen. A rendőrség egyelőre nem ismeri a támadás indítékait, de már vannak gyanúsítottjai. Demszky Gábor főpolgármester szerint a támadásnak politikai indíttatása volt, amely összefügg a képviselő önkormányzati tevékenységével.

Szarajevó: felrobbantott kolostor Robbantásos merényletet hajtottak végre egy Szarajevótól 30 kilométerre lévő ferences kolostor ellen vasárnap, egy héttel II. János Pál pápa Szarajevóba tervezett látogatása előtt. A Kraljeva Sutjeska középkori kolostor bejárata és homlokzata sérült meg. Az előzetes tervek szerint II. János Pál pápa április 12-én délután érkezik meg Szarajevóba. A katolikus egyházfő először a boszniai fővárosban lévő Jézus Szíve-katedrálisban találkozik a boszniai hívőkkel, illetve a katolikus egyház helyi vezetőivel. A boszniai háború sújtotta területeken újabb öt személy - köztük három gyerek - vesztette életét, amikor taposóaknára léptek.

G. Nagyné alelnök marad Az Országgyűlés házbizottságában a pártok nem támogatták egyöntetűen az SZDSZ azon kezdeményezését, amely a kisgazdapárti alelnök leváltását célozta volna az Országgyűlés alelnöki tisztéből. Pető Iván, az SZDSZ elnöke az ülés után elmondta: csalódott amiatt, hogy alapvető politikai normákat érintő kérdésben magukat polgárinak tartó pártok nem hajlandók állást foglalni. (A Fidesz és az MDF nem nyilvánított véleményt az SZDSZ-indítványról.) Információink szerint éles, személyeskedő vita zajlott a bizottságban, ahol Maczó Ágnes cáfolta, hogy felszólalásának antiszemita felhangja lett volna.

Morze

Elterelik a hófelhőket Moszkva környékéről, hogy csökkentsék az orosz főváros hatalmas hótakarítási költségeit; ez a megoldás jóval olcsóbb a takarításnál.

A Magyarok Világszövetségének tagszervezeteként megalakult a Magyar Ifjak Világfóruma; a szervezet célja, hogy a világ magyar ifjúsági szervezeteit összefogja.

Kisorsolták a szakmai és társadalmi szervezetek közül azokat, amelyek az MTV, az MR és a Duna TV kuratóriumaiba delegálhatnak tagokat egyéves megbízatással.

2,5 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az egyetemek ki tudják fizetni dolgozóiknak a béremeléseket, de erre az intézmények háromnegyedének nincs kerete; a szakszervezetek ezért továbbra is fenntartják a sztrájkbizottságot - jelentette be Kiss Papp László, a FEDOSZ elnöke.

Először osztották ki a Széchenyi professzori ösztöndíjakat, amelyek összege a mindenkori minimálbér nyolcszorosát teszi ki. A művelődési tárca az új támogatási formától azt várja: csökken a külföldre anyagi okokból távozók száma.

Szentmisével emlékeztek a Magyar Piarista Diákszövetség tagjai a Duna-parti piarista kápolnában Antall József egykori miniszterelnökre, születésének 65. évfordulóján.

Leváltották az ELTE BTK hallgatói önkormányzatát: összegyűlt annyi aláírás, amennyi ezt lehetővé tette. A rektor az új testület megválasztásáig ideiglenes ügyvivő testületet nevez ki.

Száz drogfogyasztót állítottak elő a szigetszentmiklósi Speed diszkóban történt razzia után a rendőrök. Tájékoztatásuk szerint letartóztattak 26 dealert; a hatóságok fontolgatják a diszkó végleges bezárását.

A fedélzeti áramfejlesztő meghibásodása miatt visszarendelték a Földre a Columbia űrrepülőgépet, a Mir űrállomásra pedig sürgősen levegőt szállítanak, mert elfogytak a tartalékok.

Öko

A Budapesti Vegyiművek által a Baranya megyei Garén tárolt veszélyes hulladékból klór-benzol és dioxin szivárgott a talajvízbe, mintegy 12 hektáron veszélyt okozva. Szilvási György, a Környezetvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint az elhárítást azonnal el kell kezdeni, további szennyeződés nem juthat ki a területről. Az ötven hektáron szennyezett talaj felső, 20 centiméteres rétegének szennyezettségét biológiai kezelésekkel meg kell szüntetni; ez legalább 3,5 milliárdba kerül majd.

Pályázatot ír ki a BKV Rt. buszjáratok üzemeltetésére. Egyelőre két kisebb, 10-12 kocsiból álló járatot adnának bérbe alvállalkozóknak. A szakszervezet szerint ez a tranzakció komolyan sérti az utasok érdekeit: szerintük ez a lehetőség csak a szélhámosokat mozgósítja, mert az állami tömegközlekedési támogatást az üzemeltető kapja.

A Levegő Munkacsoport küldöttsége 92 zöld szervezet képviseletében pénteken átadta az Országgyűlés alelnökének azt a javaslatcsomagot, amellyel a reklámtörvényt módosítanák. Szerintük egyáltalán nem szabad megengedni a dohánytermékek, az alkohol és a gyógyszerek reklámozását.

Kísérleti nyúlnak tekintik a kelet-európai térség lakóit a génmanipulált élelmiszereket gyártó multinacionális cégek - állítják a témával foglalkozó hazai és nemzetközi zöld szervezetek képviselői. Európában már moratóriumot hirdettek az ilyen mezőgazdasági termékek előállítására és kereskedelmére. Az agrártárca sürgős tárgyalást kérve a napokban terjesztette a kormány elé a géntechnológiával módosított termékekről szóló törvénytervezetet.

Izraelben a kormány százszorosára emelte a környezetrongálás így is magas maximális büntetését. A szemetelés legsúlyosabb esetei ezentúl 3000 dollár helyett akár 200 000 dollárnak megfelelő pénzbüntetéssel is sújthatók. Például egy papírzacskó vagy csikk utcai elhajítása megúszható 15 ezer dolláros felső határú büntetésekkel is.

Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak.

Ingyenes telefon: 1/269-4460, drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu.

Figyelmébe ajánljuk