Politikai hírek

  • 1998. január 29.

Belpol

Lőcse: kelet-európai államfői találkozó
Lőcse: kelet-európai államfői találkozóA kelet-szlovákiai Lőcsén A polgári társadalom az egyesült Európa reménye címmel nyílt meg 11 közép-európai ország elnökeinek értekezlete. Az 1993 óta évenként megrendezett tanácskozás kiemelt témája volt a kelet-európai államok EU-integrációja. Mihal Kovác szlovák elnök megnyitó beszédében elmondta: örülne, ha a polgári kultúra Szlovákiában is minél magasabb fokot érne el, hiszen a határok nélküli Európa elképzelhetetlen erős civil társadalom nélkül. Göncz Árpád kijelentette: Szlovákia európai integrációja közös érdek; a magyar államfő méltatta a civil kezdeményezések támogatásának fontosságát is. A többi vendég is támogatásáról biztosította Szlovákiát az európai integráció terén.

Unabomber: életfogytiglan A Unabomber néven ismertté vált terrorista tárgyalás nélkül életfogytiglani börtönbüntetést kapott: beismerő vallomást tett a halálbüntetés elkerüléséért cserébe. Theodore Kaczinsky, az egykori matematikaprofesszor (képünkön) pere így a vádalkuval váratlanul gyorsan véget ért. Kaczinsky -aki remeteként élt Montana állam erdős részén - tizenhét éven át levélbombákat küldött a műszaki-tudományos fejlesztés szakértőinek és üzletembereknek. Három címzett meghalt, huszonkilenc ember súlyosan megsérült. Két éve a New York Times és a Washington Post című lapoknak azt ígérte: ha megjelentetik tanulmányát, abbahagyja merényleteit. A lapok közölték "a technológia ártalmairól" írt kiáltványát. Az FBI végül azért tudta elfogni, mert az írás megjelenése után Kaczinsky öccse gyanút fogott, és feljelentette testvérét, de kérte: ne indítványozzanak ellene halálbüntetést.

"Szövetexport": legális? A Medic Consul Alapítvány minden szükséges iratot - vámpapírokat is - beszerzett ahhoz, hogy emberi szövetet szállítson Németországba, és tevékenységéről a Népjóléti Minisztériumot is tájékoztatta - jelentette ki Jellinek Harry, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja, aki egyben az Országos Patológiai Intézet igazgatója. Kereszty Éva, a Népjóléti Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: a hatályos jogszabályok szerint az elhunytak szerveit az orvosok gyógyítás céljából eltávolíthatják, ha a polgár életében nem tiltakozik ez ellen. A helyettes államtitkár ennek ellenére arra kérte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, hogy vizsgálja meg: történt-e szabálysértés a miskolci kórházban. Arnold Mihálynak, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokának vizsgálata megállapította, hogy a miskolci vámhivatal adattárában nincs nyoma a szövetekre adott kiviteli engedélynek.

Xénia-botrány: legfőbb ügyészi vizsgálat? Az SZDSZ Györgyi Kálmán legfőbb ügyészhez fordult, mert mielőbb tisztázni kívánják a Xénia Láz Egyesület körül kialakult helyzetet. Kezdeményezték azt is, hogy a parlament illetékes bizottságai -az alkotmányügyi, az emberi jogi és az oktatási -is foglalkozzanak az üggyel, és álljon fel a korábban a Fidesz által javasolt parlamenti vizsgálóbizottság. Szent-Iványi István szerint a Xénia Láz Egyesület tevékenysége kimerítette "a pedagógiai és kultúrbotrány fogalmát". A frakcióvezető tisztázandónak tartja az egyesület gazdasági hátterét, az általa kötött szerződéseket és vezető személyiségeinek esetleges alvilági kapcsolatait. A Felix Film Kft. tiltakozó nyilatkozatában kijelentette: a Művelődési és Közoktatási Minisztérium folyamatos szakmai felügyeletével készítették a sorozatot. A Magyar Úttörők Szövetsége pedig közölte: módosított formában tovább folytatják a Xénia "Javíts egy jegyet!" akcióját (a két szervezet nemrég egyesült).

Constantinescu Magyarországon Emil Constantinescu román államfő kétnapos hivatalos magyarországi látogatása során megnyitja a román főkonzulátust Szegeden, majd a gyulai Nicolae Balcescu román tannyelvű gimnáziumba látogat. Constantinescu kijelentette: 1998 októberétől magyar tannyelvű felsőoktatás is lesz Romániában. Bukarestben eközben még mindig nem csillapodtak a miniszterelnök távozását sürgető hangok. Victor Babiuc demokrata párti védelmi miniszter megerősítette a párt korábbi döntését: a reformokról jelenleg folytatott parlamenti vita lezárása után a Demokrata Párt miniszterei távoznak a kabinetből, amennyiben Victor Ciorbea kormányfő továbbra is a helyén marad. A Demokrata Párt szerint a miniszterelnök nem elég hatékonyan valósítja meg a reformokat. A Parasztpárt egyelőre kitart Ciorbea mellett.

Székesfehérvár: kelendő konténerek A Roma Sajtóközpont jelentése szerint már csak tizenegy lakókonténer maradt a székesfehérvári Takarodó úton abból a tizenhatból, amelyek a városvezetőség tervei szerint a Rádió utca 11.-ből kilakoltatott roma családok ideiglenes elhelyezését szolgálták volna. Lapértesülések szerint az eddig elszállított öt konténer közül kettő a székesfehérvári hajléktalanszálló tulajdonába került, egyet pedig egy őrző-védő kft vásárolt meg. Takács Attilának, a Széphő Rt. vezérigazgatójának elmondása szerint több cég és intézmény (például egy fővárosi kórház) érdeklődik a konténerek iránt. A konténerek eladási árát üzleti titoknak nevezte a vezérigazgató.

Észak-Írország: újabb merényletek Múlt hétfőn az Ír Nemzeti Felszabadító Hadsereg (INLA) saját szőnyegboltjában lőtte agyon Jim Guineyt, négy gyermek apját, aki az északír rendőrség szerint az Ulsteri Védelmi Szövetség (UDA) nevű lojalista, protestáns gerillacsoport magas beosztású parancsnokaként tevékenykedett. Az INLA republikánus terrorszervezet, amely - az Ír Köztársasági Hadsereggel (IRA) szemben - elutasítja a tárgyalásos rendezés lehetőségét. A UDA - amelynek politikai szárnya, az Ulsteri Demokrata Párt (UDP) mindeddig részt vett a béketárgyalásokon - a hét végén két ártatlan katolikus, John McColgan taxisofőr és Liam Conway útépítő munkás meggyilkolásával válaszolt a merényletre. Közben a béketárgyalásokon a brit és az ír kormány olyan rendezési javaslatot készül előterjeszteni, amely Észak-Írországban nemcsak konzultatív, de végrehajtó jogkörökkel is felruházná a dublini kormány képviselőit. Az unionista és lojalista (a protestáns brit lakosságot képviselő) pártok ezt elfogadhatatlannak tartják. A lojalista terrorhullám ezt próbálja megakadályozni oly módon, hogy az IRA-t a tűzszünet feladására kényszeríti, ami a béketárgyalások összeomlásához vezetne.

Palotás-per: vizsgálat az ügyész ellen A vád elejtésének az az előfeltétele, hogy a tárgyaláson olyan fordulat történjen, amelynek alapján megváltoznak a vád alapját képező tények. Az ügyésznek kötelessége lett volna felettesét tájékoztatni a fejleményekről, és engedélyt kérni a vád ejtésére -jelentette ki dr. Bócz Endre fővárosi főügyész. Mint a múlt héten beszámoltunk róla, Palotás Jánost, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnökét bűncselekmény hiányában, valamint büntethetőséget kizáró ok miatt valamennyi vádpont alól felmentette a Fővárosi Bíróság, a magánokirat-hamisítás tekintetében pedig megszüntették az eljárást. Az ítélet jogerős. A fővárosi főügyész szerint alakilag súlyos fegyelemsértés történt, mert a hivatali elöljárótól kapott utasítás végrehajtása a törvény értelmében kötelező az ügyészre, aki azzal, hogy ejtette a vádat, és felmentést indítványozott, majd az ítéletet tudomásul vette, lehetetlenné tette, hogy a bíróság eldöntse, melyik a helytálló a két szemben álló felfogás közül -jelentette ki Bócz, aki vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Algéria: sikertelen EU-küldetés Eredmény nélkül zárult a Derek Fatchett által vezetett EU-trojka algériai tárgyalása; egy nappal a diplomaták távozása után pokolgépek robbantak az algériai fővárosban, az algériai vezetők pedig elutasították, hogy az ENSZ emberi jogi vizsgálatot folytasson a térségben. Az EU-küldöttség vezetője, a brit külügyi államtitkár csak annak a reményének adhatott hangot, hogy Algír beleegyezik: az ENSZ emberi jogi különmegbízottja megkezdheti munkáját az évek óta tartó terrorhullámmal küszködő észak-afrikai országban. Már az is előrelépésnek számít, hogy az EU küldöttsége egyáltalán az országba érkezhetett: még a múlt hét elején sem volt világos, hogy a küldöttség meghívását, majd a meghívás lemondását mégis algériai tárgyalások követhetik majd. Az algíri kormány hivatalos jelentése szerint a terrorhullám kezdete, 1992 óta több mint 26 ezer polgár vesztette életét; ezt nyugati szakértők kétségbe vonják, és 80 ezer körülire becsülik az áldozatok számát.

Bosznia: elfogott háborús bűnös Az SFOR egy kétperces akció során elfogta Dragan Jelisicet, akit a hágai törvényszék háborús bűnök elkövetésével vádol. Bár Jelisic fel volt fegyverkezve, ellenállást nem tanúsított. Az amerikai elnök gratulált az SFOR katonáinak, és jelezte: elvárja a daytoni békeszerződés aláíróitól, hogy adják ki a többi, a hágai törvényszék által körözött bűnöst is. Elemzők szerint Jelisic letartóztatása és későbbi vallomása lelassíthatja a boszniai rendezést, mert Karadzic szerepén túl lehetséges, hogy Plavsic asszonyról is közöl információkat. Plavsic jelenleg a nemzetközi közösség támogatását élvezi, ezért a róla szóló információk esetleg árthatnak a nyugati hatalmak tekintélyének.

Irak: utolsó esély Az Egyesült Államok január 30-ig adott időt az iraki vezetésnek arra, hogy lehetővé tegyék a titkos fegyverraktárak ellenőrzését az ENSZ fegyverzet-ellenőrző bizottsága (UNSCOM) számára. A határidő lejártakor Washington ultimátumot küld Iraknak; ha ez is eredménytelen lesz, akkor az Egyesült Államok néhány héten belül nagyarányú katonai csapást mér a feltételezett fegyverraktárakra és fegyvergyárakra - adta tudtul fehér házi tisztviselőkre hivatkozva a The New York Times. Nagy-Britannia egyetért Irak fegyveres megregulázásával, míg Oroszország és Kína nem támogatja a katonai megoldást. Oroszország figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a katonai beavatkozást csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendelheti el. A békés rendezés reményében Moszkva különmegbízottat küld Irakba, remélve, hogy ismét sikerül elkerülni a katonai akciót. Szaddám Huszein január 18-i felhívásának hatására Irakban mindeközben nagyszámú önkéntes jelentkezett katonai kiképzésre.

Morze

Csak a külügyminisztériumok közötti együttműködést szabályozó jegyzőkönyvet sikerült aláírnia Kovács László magyar és Zdenka Kramplová szlovák külügyminiszternek. A fontosabbnak számító, az alapszerződés végrehajtását ellenőrizni hivatott szlovák-magyar vegyes bizottságok létrehozásáról nem állapodtak meg a felek; Magyarország továbbra sem fogadja el, hogy a szlovák kormány állít jelöltet a kisebbségi albizottságba.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott tárgyalásain több kérdésben engedett Clinton; elfogadta azt is, hogy minden további izraeli engedmény attól függjön, Netanjahu megítélése szerint Arafat megfelelően teljesíti-e a biztonsági követelményeket. Amerikai értékelések szerint Arafat palesztin vezetőnek nincs más választása, mint elfogadni a csomagtervet. Netanjahu közölte, hogy folytatják a vitatott területek zsidó betelepítését is.

Valószínűleg nem épül hulladékégető-mű a Baranya megyei Garé község határában: a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal megsemmisítette a garéi önkormányzat által tavaly év végén kiadott építési engedélyt. A falu határában még a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján helyezett el a Budapesti Vegyiművek mintegy 65 ezer hordónyi, tetraklórbenzol tartalmú vegyipari mellékterméket, a lerakás során azonban súlyos hibákat követtek el.

Beindítják a mohovcei atomerőművet -közölték szlovák illetékesek. Az 1980 óta épülő erőmű, amellyel kapcsolatban korábban komoly biztonsági aggodalmakat hangoztattak az illetékesek, 30 kilométerre van a magyar határtól; a szlovákok mindig állították, hogy az erőmű biztonságos. A júniusban tervezett start idején az első blokk kezdene üzemelni, év végéig tervezik elérni maximális, 440 megawattos teljesítményét.

A dunakiliti víztározó feltöltési szintjéről nem tudtak megegyezni a magyar és a szlovák szakértők. Korábban már egyetértés alakult ki arról, hogy a C variáns működő dunacsúni (Cunovo) létesítményei mellett a dunakiliti duzzasztóművet is üzembe helyezik. A magyar oldalon található tározó feltöltése viszont Magyarországnak fontos többek közt az árvíz- és jéglevezetés, a szigetközi vízpótlás és a hajózhatóság miatt.

Az egészségügyi dolgozók bérhelyzetét rendező megállapodást írt alá Gulyás Judit, a szakszervezet képviselője és Kökény Mihály népjóléti miniszter. A keresetek éves szinten átlagosan 16 százalékkal emelkednek, 5 százalékkal lesz több az ügyeletek díjtétele és 10 százalékkal emelkedik a munkaszüneti napok ügyeleti díja. A dolgozók 13. havi bérének kifizetésére 2,3 milliárd forint áll rendelkezésre az OEP kasszájában.

Figyelmébe ajánljuk