Politikai hírek

  • 1998. február 12.

Belpol

Ítélet a "gyűlölettörvény" alapján
Ítélet a "gyűlölettörvény" alapjánHat hónapos börtönbüntetést szabott ki a Gyöngyösi Városi Bíróság vallási csoport ellen elkövetett erőszak bűntette miatt arra a fiatal férfira, aki tavaly májusban nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott Horváth Tamásnak, a magát a fenyegetőzők csoportjával szembeszállva zsidónak mondó fiatalembernek. Az ítélet a tavaly életbe lépett úgynevezett "gyűlölettörvény" (Btk. 174/B: nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak) első gyakorlati alkalmazása. A még nem jogerős ítélet végrehajtását egy évre felfüggesztette a bíróság. A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Fővárosi Bíróság döntését, amely egy év - háromévi próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetést szabott ki Szabó Albertre, a Magyar Népjóléti Szövetség (MNSZ) vezetőjére, közösség elleni izgatás bűntette miatt. Szabó nem ért egyet a jogerős ítélettel, mert elmondása szerint 1996. október 23-i beszédének célja nem a gyűlöletkeltés, hanem a valóság megismertetésének szándéka volt, ami szerinte belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. Szabó ezen a rendezvényén hangoztatta a "szervezett zsidóbűnözésról" szóló nézeteit. (Képünk e rendezvény helyszínén készült.)

Crna Gora: átmeneti kormány Többpárti átmeneti kormány alakult Crna Gorában az ellenzék bevonásával: a kabinet a tavaszi parlamenti választásokig marad hatalmon. Az új kormányfő, Filip Vujanovic első nyilatkozatában a Szerbiával szembeni önállóságot hangoztatta, hozzátéve, hogy harcolni fog az erősödő belgrádi befolyás ellen, mert Crna Gorának "nincs szüksége gyámra". Az új kormány a politikai helyzet megszilárdítására törekszik, és nyitni szeretne valamennyi szomszédja, így Horvátország irányában is. A tárcák közül hetet az ellenzéki pártok képviselői, hármat pedig párton kívüli szakértők kaptak. A szerbiai vezetőség tudomást sem vesz az új Crna Gora-i vezetőkről, továbbra is csak a hatalomból kibukott Momir Bulatovictyal tárgyal.

BRFK: rendteremtés házon belül Újjászervezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) működő szervezett bűnözés elleni főosztályt Berta Attila budapesti rendőrfőkapitány, miután eljárás indult a szolgálat munkatársai ellen. Sajtótalálgatások nyomán az ügyészség elismerte: a Belügyminisztérium belső ellenőrző szerveinek jelzései alapján kábítószerrel való visszaéléssel és azzal gyanúsítják a BRFK-n dolgozó rendőröket, hogy kényszervallatással gyűjtöttek terhelő bizonyítékokat a Funk-ügyben. A BRFK korábbi kábítószeralosztály-vezetőjét az üggyel összefüggésben őrizetbe vette a Budapesti Ügyészségi Nyomozó Hivatal azután, hogy helyettesét és két beosztottját korábban már gyanúsítottként hallgatták ki. A volt vezető állítólag tudott az alosztályán elkövetett jogsértésekről, de nem vonta felelősségre munkatársait. A főosztály élére kinevezett Szabó Mihály alezredes azt ígérte, szakít az eddigi őrizetbe vételi gyakorlattal, amely feleslegesen korlátozta a gyanúsítottak személyi szabadságát.

Erősödik az Irak elleni koalíció Kuvait és Bahrein engedélyezi, hogy az Irak elleni amerikai csapás területükről induljon - jelentette ki William Cohen amerikai védelmi miniszter, aki vasárnap este a Perzsa-öböl térségébe utazott, hogy az Irak elleni esetleges támadás haditervét egyeztesse a katonai akciót támogató államokkal. Oroszország és Franciaország továbbra is a diplomáciai megoldást támogatja, míg Kanada csatlakozott a katonai beavatkozást sürgető amerikai-brit szövetséghez. Szaúd-Arábia ellenez egy Irak elleni katonai csapást - jelentette ki az ország védelmi minisztere. Szultan bin Abdel-Aziz herceg ugyanakkor hangsúlyozta: Szaddám Huszeinnek is be kell tartania a tömegpusztító fegyverek leszerelésének ellenőrzésére vonatkozó ENSZ-határozatokat. Az Arab Liga új javaslatokkal az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul, Moszkva pedig az ENSZ főtitkárát, Kofi Annant kérte fel egy iraki útra. Helmut Kohl német kancellár a Münchenben tartott nemzetközi biztonságpolitikai konferencián egyetértett a tervezett Irak elleni katonai akcióval, és a németországi katonai bázisokat is felajánlotta az amerikai légi-erő számára. (Lásd még: 39. oldal.)

Románia: koalíciós megállapodás A román koalícós pártok vezetői aláírták az együttműködésüket szabályozó megállapodást; ez többek között leszögezi, hogy az aláírók a parlamentben megszavazzák az együttesen megvitatott törvényeket. A megállapodás értelmében a Demokrata Párt képviselői mindaddig támogatják a kormánypolitikát, ameddig pártjuk a kabinet mellett áll a törvényhozásban. A partnerek politikai irányító tanácsot hoznak létre, amely ellenőrzi a koalíció politikai tevékenységét. Emellett létrehozzák a parlamenti irányító tanácsot is, amely egybehangolja a parlamenti frakciók tevékenységét a kormányéval. Az RMDSZ három új államtitkári posztot kapott, mivel a DP miniszterei után tizenegy államtitkáruk is lemondott. Victor Ciorbea kormányfő a megállapodást követő napon, a múlt hét végén új kormányprogramot ismertetett. Ciorbea elismerte: a 98-as év nem lesz könnyebb, mint a tavalyi, de megígérte, hogy idén már a reformfolyamat "építő jelei" is érezhetők lesznek.

MSZP: együttműködés a szakszervezetekkel Választási együttműködésről kötött megállapodást az MSZOSZ és az MSZP. Sándor László MSZOSZ-elnök egyelőre nem közölte a szocialista listára kerülők nevét. Az MSZOSZ szocialista-szociáldemokrata platformja és az MSZP megállapodása alapján az MSZOSZ a szocialisták országos listáján három helyhez jut, köztük egyhez az első tíz közt. A személyekre a platform tesz javaslatot. Várhatóan Sándor László, Paszternák László (MSZOSZ), illetve Sáling József, a kereskedelmi szakszervezet vezetője kerül a listára. Sándor László megerősítette: az MSZP parlamenti képviselője kíván lenni. Választási együttműködést kötött az MSZP-vel az Agrárszövetség is: a megállapodás szerint az Agrárszövetség saját nevében, egyedül nem indít képviselőjelöltet.

Pozsony: sikertelen választás A szlovák elnökválasztáson indult jelöltekre leadott szavazatok száma messze az alkotmány által előírt háromötödös többség alatt maradt, ezért a házelnök egy hónapon belül köteles kitűzni a választás második fordulójának időpontját. Ez várhatóan március 5-e lesz; Michal Kovác államfő (képünkön) hivatali ideje március 2-án jár le. Jogköreinek jelentős részét így egy ideig a kormány, illetve a kormányfő gyakorolja majd, még akkor is, ha a második választási forduló sikeres lesz. Ennek elemzők szerint igen csekély a valószínűsége, hiszen a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom eddigi nyilatkozatai szerint csak a harmadik fordulóban akar előállni más jelölttel, aki - feltételezések szerint -éppen maga Vladimír Meciar lesz. Meciar eddig mindenfajta határozott állásfoglalástól tartózkodott. Az államfői poszt betöltetlenségének legkomolyabb alkotmányos következménye, hogy a parlament elveszíti a kormány ellenőrzésének lehetőségét: egy esetleges bizalmatlansági szavazás következmények nélkül maradna, mert a kormány lemondását csak az államfő fogadhatja el.

Tandíjhitel szeptembertől Az 1998 szeptemberétől induló tanévtől kezdődően tandíjhitelt vehetnek fel a főiskolai és egyetemi hallgatók, ha egy évet már elvégeztek. Bár a költségvetési törvény rendelkezései értelmében jelenleg csak 5 évre, azaz 10 félévre köthető szerződés, a kormány tervezi, hogy ezt az időkeretet 12 félévre bővíti, mivel vannak olyan egyetemek, ahol a képzés ennyi ideig tart -jelentette be a kabinet ülése után a kormányszóvivő. Kiss Elemér elmondta azt is: a tandíjhitelt nem a hallagtók kapják kézhez, hanem közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára kerül. A hitel törlesztését a tanulmányok befejezése után egy évvel kell megkezdeni, és 80 százalékára az állam garanciát vállal, a visszakövetelésének tekintetében pedig figyelemmel lesz arra, ha a volt hallgató esetleg tartós munkanélkülivé válik - ígérte a szóvivő. A visszafizetés időtartama 5 és 10 év között lehet.

Roma Szövetség: új választási tömörülés Választási szövetséget hoz létre közel kétszáz helyi cigány kisebbségi önkormányzat, illetve civil szervezet a Roma Parlament, a Phralipe és a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetésével. A szövetség két kérdésben fordul az Alkotmánybírósághoz: részben a kisebbségi önkormányzatok megválasztásának felülvizsgálatát kérik, azaz annak megállapítását, hogy alkotmányos-e, ha a kisebbségi választásokon többségiek is szavazhatnak. Arra is választ várnak az Ab-től, alkományos-e a választójogi törvény tervezett módosításában az a kitétel, amely szerint a kisebbségi parlamenti képviselői helyek várományosait az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat jelöli ki. A szövetség el kívánja érni, hogy a szervezett cigány közélet is javasolhasson jelölteket. A szövetség tagjai szerint az engedményes jelöltállítási határok helyett az lenne a helyes, ha annyi cigány képviselő jutna be a parlamentbe, ahányszor a cigány kisebbségi lista eléri a pártok számára is előírt 30-35 ezer fős minimális szavazatszámot. A kisebbségi ombudsman szerint a kisebbségek parlamenti képviseletét úgy lenne célszerű megoldani, ha a nemzetiségi alapon szerveződő pártok számára eltörölnék a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, így elég lenne országos szinten 20-30 ezer szavazat.

NATO-csatlakozás: már két igen Dánia és Kanada parlamentje igennel szavazott a NATO keleti bővítésére: ezzel megkezdődött a 16 NATO-tagállamban a bővítés ratifikálási folyamata. A három csatlakozni kívánó ország külügyminisztere ismét lobbikörútra indult Washingtonba: találkoznak Madeleine Albright külügyminiszterrel, a szenátusi republikánus többség vezetőjével, a kisebbségi demokraták vezetőjével és a szenátus külügyi bizottságának nagy hatalmú elnökével is, aki kiáll a bővítés mellett. Az amerikai szenátus állítólag márciusban szavaz a bővítésről -elemzők szerint igennel.

Morze

Oroszország nem fogadja el egyetlen országnak a világ feletti hegemóniáját, és nemet mond a balti államok NATO-tagságára - hangsúlyozta Borisz Jelcin egy lapinterjúban. Az orosz elnök "sokpólusú világ" kialakításának szükségességéről beszélt, mert mint mondta: "A történelem bizonyítja, hogy a világ feletti hegemónia kialakítására tett kísérletek soha nem jártak tartós eredménnyel."

A csecsen államfő visszahívta Moszkvából minisztereit és más képviselőit, s tilalmat rendelt el az oroszországi hivatalos látogatásokra. Maszhadov döntését azzal indokolta, hogy az orosz vezetés nem teljesíti a tavaly májusban Moszkvában Jelcin elnökkel aláírt békemegállapodás és más kétoldalú szerződések pontjait. Kijelentette: nemzetközi szakértőket kíván meghívni, és bírósági eljárást indít Oroszország ellen, amiért az nem teljesítette kötelezettségeit.

A bruttó átlagkereset a versenyszférában több mint 76 ezer forint volt 1997 decemberében, éves szinten pedig 60 ezer 580 forint; ez az előző évihez képest 21,7 százalékos növekedést jelent. A szellemi dolgozók havi bruttó átlagkeresete meghaladta a 94 ezer, a fizikai dolgozóké viszont nem érte el a 45 ezer forintot.

Afganisztánban súlyos földrengéssorozat pusztít, aminek következtében több mint négyezer ember vesztette életét, és több mint tizenötezren maradtak hajlék nélkül.

A kormány elfogadta a fogyatékosok és az egészségkárosodott személyek esélyegyenlőségéről szóló törvénykoncepciót - közölte Kökény Mihály népjóléti miniszter. A társadalmi szervezetek bevonásával folytatandó részletes egyeztetést követően legkésőbb április 30-ig, a rehabilitációs törvénytervezettel együtt ismét a kabinet elé kerül a törvényjavaslat, amelyet azonban a parlament elé már csak az új kormány terjeszthet.

255,7 milliárd forint volt a társadalombiztosítás (tb) kintlevősége az elmúlt év végén. (Körülbelül ekkora összegből finanszírozható lenne a háziorvosi ellátás évente.) A tb-járulék fizetésére kötelezetteknek a fele nem fizeti be a járulékot, így havonta körülbelül négymilliárd forinttal növekszik a társadalombiztosítási alapok hiánya. A behajtókat idén mintegy 52 milliárd forint beszedésével bízták meg.

Lelőtték Korzika prefektusát, Claude Erignacot. A Franciaországhoz tartozó szigeten évek óta történtek - elsősorban robbantásos - merényletek, de a szeparatista szervezetek által meghirdetett fegyverszünet óta ezek ritkán követeltek halálos áldozatot. Feltételezések szerint a Korzika függetlenségét követelő valamelyik nacionalista szervezet tagjai követték el a merényletet, amelyet követően teljes rendőrségi és katonai mozgósítást rendeltek el a szigeten.

Figyelmébe ajánljuk