Politikai hírek

  • 2000. január 20.

Belpol

Rádiókabaré: kiegyensúlyozottság?
A kabaréműsoroknál is követelmény a kiegyensúlyozottság, e műsorok sem irányulhatnak a közéleti személyiségek lejáratására - a Magyar Rádió (MR) közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatának ilyen értelmű módosítását terjesztette Hajdú István MR-elnök az intézmény kuratóriuma elé véleményezésre. A tervezetét Farkas Zoltán, a rádió korábbi munkatársa ismertette a Nyilvánosság Klub szombati éves közgyűlésén; a tervezet bírálói szerint többek között nem világos, hogy az adott esetben milyen módon kellene értelmezni a kiegyensúlyozottságot: az említések számában, a pozitív és negatív minősítésekben vagy a műsoridő hosszában. Lapértesülések szerint Hajdú István szigorítani kívánja a rádiósokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat is; többek közt megtiltaná, hogy a rádió munkatársai más médiumokban rendszeresen publikáljanak vagy szerepeljenek. A Nyilvánosság Klub szerint fennáll a veszélye annak, hogy a Magyar Televízióhoz hasonlóan a Magyar Rádióban is kizárólag kormánypártiakból álló kuratórium áll fel a február 28-án lejáró mandátumú testület helyén.

CDU: mélyülő válság A Bundestag vizsgálóbizottsága elé idézték Helmut Kohl volt német kancellárt, hogy kiderüljön: kormányzása idején valóban fogadott-e el illegálisan pénzadományokat. A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) saját bizottságot hozott létre a vitatott pártadományok kivizsgálására, és felkérte a német parlament alsóházát is, hogy mielőbb hallgassa meg az exkancellárt. A CDU azt szeretné, ha Kohl gyorsan tisztázná magát, s ezzel megállítaná a CDU népszerűségének rohamos csökkenését. Időközben a párt vezetője, Wolfgang Schäuble is bejelentést tett: bevallotta, hogy 1994-ben maga is 100 ezer márkás adományt kapott készpénzben Karlheinz Schreiber fegyverkereskedőtől, és a pénz a párt könyvelésében nem adományként, hanem különleges bevételként jelent meg. Mind több német politikus szorgalmazza Wolfgang Schäuble lemondását; a konzervatív politikusok egy része úgy véli, hogy az elmúlt ötven év legsúlyosabb politikai válsága zajlik most a CDU-ban.

Praxisjog: nincs közeledés Miután a koalíciós pártok fideszes közlés szerint néhány jogtechnikai kérdésben még nem tudtak megegyezni, az MDF bevonásával újra összeülnek, hogy közelítsék egymáshoz a háziorvosok praxisjogára vonatkozó elképzeléseiket. Bár az Egészségügyi Minisztérium újra benyújtotta az Országgyűlésnek a háziorvosok praxisjogáról szóló törvényjavaslatot, megegyezés mégsem született. Horváth Zsolt, a Fidesz-frakció szóvivője lapnyilatkozata szerint a koalíciós pártok minden olyan javaslatra nyitottak, amelyek nem változtatnak a törvény eredeti szándékain. A törvényjavaslat lényege, hogy vagyoni értékű, később pénzzé tehető joggá válna az orvos tudását, tapasztalatát képező praxis; a javaslat azért nem kapta meg a szükséges többséget, mert a kisgazdák közül nem voltak kellő számban a teremben. Az FKGP - azóta benyújtott - módosító indítványaival viszont a Fidesz mellett az MDF sem ért teljesen egyet.

Kábítószer-ellenes nemzeti stratégia Még nincs értelme külön foglalkozni a droggal kapcsolatban büntetőeljárás alá vont diákok problémájával, hiszen a szakemberek úgy látják, hogy a márciusi szigorúbb törvények bevezetése óta még nem áll elég adat rendelkezésre a helyes következtetések levonásához - jelentette ki Topolánszky Ákos, az Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyekért felelős helyettes államtitkára, amikor a mintegy tízéves előkészület után megszületett kábítószer-ellenes nemzeti stratégiáról beszélt. A programot elfogadó Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság szerint mind a kábítószerek fogyasztása, mind azok terjedése terén drámai a helyzet Magyarországon. Topolánszky szerint a megelőzés legfontosabb eleme megadni az esélyt a fiatalok számára, hogy képesek legyenek egy pozitívabb életszemlélet kialakítására.

Zámolyi romák: saját fedél nélkül A kisebbségi országgyűlési biztoshoz fordultak a zámolyi romák képviselői, mert továbbra is késik házaik elkészülte. A Magyar Hírlap értesülési szerint a romák a zámolyi települési önkormányzat és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) felelősségét kérik megállapítani Kaltenbach Jenőtől, aki elsőként azt elemzi, vizsgálhatja-e egyáltalán az OCÖ tevékenységét. Krasznai Ibolya, a zámolyi roma önkormányzat elnöke szerint anyagi és erkölcsi károk sorozata érte a zámolyi családokat, amiért még mindig nem költözhetnek be végleges otthonaikba. Abba a budapesti ingatlanba, ahol jelenleg átmenetileg laknak, nem tudnak ideiglenesen bejelentkezni - a házat az OCÖ bérli -, így hivatalos munkát nem tudnak vállalni. A zámolyi családok két évig éltek a helyi művelődési házban, miután házaiknak egy része három évvel ezelőtt egy viharban megrongálódott, és az önkormányzat beleegyezésük nélkül ledózeroltatta a saját tulajdonú épületeiket.

Fidesz: Kövér az esélyes pártelnökjelölt A Fidesz-frakció elnöksége azt kérte Áder Jánostól: ha a párt szervezetei jelölik is, ne fogadja el a pártelnöki tisztségre való felkérést, maradjon az Országgyűlés elnöke - jelentette be Horváth Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője. A testület nyilatkozata megfigyelők szerint Kövér László pártelnökké választásának támogatását is jelenti; kiszivárgott értesülések szerint a kormányfő egyébként Kövér helyére nem a szakapparátusból, hanem Fidesz - MPP-s körökből érkező jelöltet támogatna inkább, aki ismeretekkel rendelkezik nemzetbiztonsági területen. Többen esélyesnek tartják Simicskó Istvánt, a Fidesz - MPP nemzetbiztonsági szakmai kabinetjének vezetőjét és Répássy Róbertet, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagját. Informátorok nem sorolják az esélyesek közé Demeter Ervint, Kövér jelenlegi helyettesét.Morze

Négy újabb agyhártyagyulladásos esetről szerzett tudomást az Országos Epidemiológiai Intézet. A fertőzöttek Komárom, Vas, Hajdú-Bihar és Csongrád megyei felnőttek. A meningitis kórokozójának C, illetve B típusát kettejüknél azonosították, de a többieket is kórházban kezelik. A betegek egyikének sem volt honvédségi kapcsolata.

Nem Torgyán Józsefet fogja jelölni köztársasági elnöknek az FKGP: lapértesülések szerint felmérésekből kiderült, hogy az elnökválasztás kimenetele valóban kétesélyes, hiszen sem az MDF, sem pedig a MIÉP széksoraiból nem számíthat minden voksra, s az is kétséges, hogy a legnagyobb kormánypárt valamennyi képviselője igent mondana-e a jelölésre. A korábban szóba került nevek - Mádl Ferenc, Dávid Ibolya - mellett az utóbbi időben Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke tűnik esélyesnek.

Áprilisban hazatér Nagy-Britanniából Németh Miklós volt miniszterelnök, a londoni székhelyű EBRD nemzetközi pénzintézet alelnöke. Megfigyelők szerint Németh - bár a jövőjére vonatkozó kérdésekre minden alkalommal kitérő választ adott - esélyes a 2002-es választáson az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjára.

Incidens nélkül ért véget a vasutas-szakszervezetek által meghirdetett hatvanórás sztrájk; a MÁV becslése szerint a két és fél napos munkabeszüntetés mintegy 350 millió forint kárt okozhat a társaságnak. Kukely Márton, a MÁV vezérigazgatója a sztrájk befejezését követően is megerősítette, hogy a korábban rögzített 8,5 százalékos idei béremelési javaslatuktól nem tudnak felfelé eltérni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a MÁV vezetése érdekelt a kollektív szerződés megkötésében.

A kisebbségi törvény módosítására vonatkozó tervezetet kíván benyújtani a tavaszi ülésszakban az Országgyűlésnek a parlament kisebbségi albizottsága. A bizottság javaslata megoldást kínál a kisebbségek parlamenti képviseletére is. A tervek szerint ugyanaz a személy ezentúl nem lehet több népcsoport önkormányzati képviselője.

Figyelmébe ajánljuk