Politikai hírek

  • 2000. július 13.

Belpol

Camp David: lassú haladás
Az egyesült államokbeli Camp Davidben Bill Clinton amerikai elnök meghívására izraeli-palesztin béketárgyalások kezdődtek; nemcsak Arafat palesztin vezetőre, hanem Eud Barak izraeli kormányfőre is komoly nyomás nehezedik az izraeli közvélemény azon részéről, amely elutasítja a megállapodást. Barak előzetes nyilatkozatában felszólította Arafat palesztin vezetőt, hogy hagyjon fel a fenyegetésekkel, és kijelentette: Izrael nem akarja fennhatósága alatt tartani a palesztin népet, hanem a szabadság és a különválás elveire alapozva, jószomszédi kapcsolatokat kíván ápolni a palesztinokkal. A tárgyalások árnyékában nem stabil Barak belpolitikai helyzete, bár az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány nem kapott elegendő szavazatot a knesszetben.

Románia: Constantinescu kiszáll Az őszi romániai választásokon Emil Constantinescu jelenlegi elnöknek lenne a legnagyobb esélye arra, hogy valóra váltsa Románia csatlakozását a NATO-hoz és az Európai Unióhoz - erről tanúskodnak egy múlt heti közvélemény-kutatás adatai. Constantinescu azonban röviddel később bejelentette: nem indul a novemberi elnökválasztáson. Ha "következő vasárnap" kerülne sor általános választásokra, a megkérdezettek 45,1 százaléka az Iliescu-féle PDSR-re, 10,7 százaléka a Demokrata Pártra szavazna.

Olajügy: nyilvános és olvasható Nógrádi vallomása Az Országgyűlés Pallag László kisgazda képviselő vezette, olajügyeket vizsgáló bizottsága hétfői ülésén úgy határozott: teljes terjedelmében, a nevek kitakarása nélkül nyilvánosságra hozza Nógrádi Zsolt június 8-i vallomását. Nógrádi, aki saját bevallása szerint a Bács megyei olajmaffiának volt a tagja, azóta az ügyészségen - néhány ponton a bizottsági meghallgatásánál részletesebb - vallomást tett. Vallomásaiban több egykori, illetve jelenlegi politikust is összefüggésbe hozott olajszőkítési ügyekkel; a megnevezettek azóta feljelentést tettek ellene. Összesen egyébként 204 név szerepel a dokumentumban. A bizottság a parlamenti ülésszak szünetében is kéthetente ülést tart. (A teljes szöveg többek közt a http://index.hu/cikkek/0007/olaj/ címen olvasható.)

Adórendszer-módosítás: MEOSZ-bírálat Továbbra is csorbát szenved az esélyegyenlőségi törvényben lefektetett pozitív diszkrimináció elve, ha az adórendszer jövőre a jelenleg tervezett módon változik - véli a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). Az adórendszer jövő évi változásai ugyanis nem biztosítják a fogyatékosok esélyegyenlőségéről szóló törvényben foglaltak megvalósulását. A szövetség javaslatot tett arra, hogy a fogyatékos emberek személyijövedelemadó-kedvezményének havi összegét a jelenlegi 1500-ról 6000 forintra emeljék. A MEOSZ állítja: a jövő évre szóló adórendszer-módosítási javaslat még nincs olyan állapotban, hogy ne tudnák figyelembe venni a tárcánál a MEOSZ javaslatait. (Lásd még: Egy szoba, négy kerék, Magyar Narancs, 2000. július 6.)

Egészségügy, gyógyszerár: minimális emelések Sem 2001-ben, sem pedig 2002-ben nem számíthatnak jelentős béremelésre az egészségügyiek - derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatóján, amelyen a Pénzügyminisztérium adataira hivatkoztak. Az adatok szerint a valódi béremelés mindössze 7-7,5 százalék, vagyis akkora, mint a közalkalmazotti szféra egésze számára tervezett átlagos emelés. Négy gyógyszergyártó szervezet az OEP-t bírálja, amiért az érintettek szakmai véleményét és a gyógyszerek engedélyezésére hivatott OGYI állásfoglalásait figyelmen kívül hagyva szabná meg az azonos támogatási összegben részesülő orvosságok körét. Az OEP vezetői korábban egyébként közölték: legfeljebb 2 százalékos gyógyszerár-emelkedés lehetséges az év végéig, a teljes gyógyszerkört beleértve.

Honvédség: pazarlás A válságkezelés jellemzi a Honvédelmi Minisztérium (HM) haditechnikai eszközgazdálkodását - áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) HM-ről szóló jelentésében. E folyamat eredményeként a készleteket felélték, hiányoznak egyes lőszertípusok, egyéni védőeszközök és mérőműszerek is. Pazarló döntések is születtek: ilyen volt például, hogy a SZU-22-es repülőgépeket közvetlenül azután vonták ki a hadrendből, hogy több száz millió forintos javításokat végeztettek el rajtuk. A védelmi képesség szempontjából meghatározó jelentőségű haditechnikai eszközök többsége elavult vagy üzemképtelen, nem felel meg a kisebb létszámú, de korszerű és mozgékony hadsereggel szemben támasztott követelményeknek - állapítja meg az ÁSZ.

Morze

A Magyarok Világszövetségének legutóbbi tisztújító küldöttgyűlésén a 271 elfogadott mandátummal rendelkező küldöttel szemben 290-en szavaztak az elnökválasztás mindent eldöntő negyedik szavazási fordulójában - állította Pálfy G. István, a munkáját a nagyon szoros szavazataránnyal megválasztott Patrubány Miklós hivatalba lépése után önszántukból felfüggesztő 12 elnökségi tag egyike, ezért kiegészítő beadvánnyal fordulnak az ügyészséghez.

Az észak-írországi Portadownban vízágyúkkal és gumibotokkal oszlatta fel a rendőrség a tüntető tömeget: a napok óta tartó zavargások akkor kezdődtek, amikor a helyi hatóságok betiltották a protestánsok felvonulásait Észak-Írországban. Zavargások voltak Drumcree városában és Belfastban is, ezeknek két halálos áldozatuk volt.

"Orbánisztánnak" hívnák az EU-n kívüli Magyarországot - fogalmazott Szanyi Gyula MSZP-s politikus a kormányfő azon nyilatkozatára utalva, amelyben kijelentette: "Adott körülmények között az EU-n kívül is van élet." Martonyi János külügyminiszter később hangsúlyozta: Magyarország számára változatlanul az EU-csatlakozás az elsődleges cél.

Afrikai Unió néven új szervezet váltja fel az 1963-ban alakult Afrikai Egységszervezetet. A Togóban tanácskozó afrikai államok külügyminiszterei találkozójukon döntöttek így. A szervezet közös kormányt, parlamentet, igazságszolgáltatást, védelmet, külpolitikát és szorosabb gazdasági együttműködést jelent a részt vevő afrikai országoknak.

Több Szabolcs megyei fideszes képviselő is az MDF-ben vagy más pártban kívánja folytatni politikai pályafutását, miután Helmeczy Lászlót, a Szabolcs megyei közgyűlés elnökét december 20-án kizárták a Fideszből, majd egy bírósági döntés értelmében helyreállították tagságát, ám azóta távozott. A botrány miatt eddig 13 szabolcsi fideszes lépett át az MDF-be.

Iránban folytatódnak a zavargások: a korábbi diáktüntetés szétverésére válaszul több robbanás rázta meg az iráni hírszerzési minisztérium épületegyüttesét Teheránban; a merényletet a Nép Szent Harcosai nevű ellenzéki mozgalom vállalta. Időközben tíz év fegyházra ítélték a nemrég betiltott reformpárti Fath című újság főszerkesztőjét "álhírek" terjesztéséért.

Figyelmébe ajánljuk